tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο του ιερέα Αθανασίου Βουδούρη για τον γυναικείο ασκητισμό και μοναχισμό στην Ημαθία (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας παρουσίασε την Τετάρτη το νέο βιβλίο του ιερέα και Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας Αθανασίου Γ. Βουδούρη με τίτλο «Αντικατοπτρισμοί του γυναικείου ασκητισμού & μοναχισμού στην Ημαθία - Όψεις, εκφάνσεις και προεκτάσεις από τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή». Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Θ΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ο τόμος που παρουσιάστηκε, μελετά και παρουσιάζει στον αναγνώστη στοιχεία για τον γυναικείο ασκητισμό και μοναχισμό στην Ημαθία, από όλη την χριστιανική περίοδο. Ο συγγραφέας ξεκίνησε την έρευνά του πριν δέκα χρόνια και αφιέρωσε χρόνο και κόπο για να παρουσιάσει στο τοπικό αναγνωστικό κοινό έναν τόμο με περισσότερες από 500 σελίδες. Όπως είπε ο ιερέας Αθανάσιος Βουδούρης, επειδή στις παλαιότες εποχές οι μαρτυρίες που σώθηκαν σχετίζονταν με το ανδρικό φύλλο, οι πληροφορίες για τον γυναικείο μοναχισμό είναι σαν προέρχονται μέσα από έναν καθρέφτη, γι αυτό χρησιμοποιεί και στον τίτλο τον όρο "Αντικατοπτρισμοί".

Ο συγγραφέας είπε ακόμη ότι η έλλειψη πηγών ήταν από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνάντησε. Επίσης σημείωσε ότι πολλές φορές το προϊόν της έρευνας οδηγεί σε αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων που θεωρούνταν δεδομένα και αυτό δυσαρεστεί κάποιους ανθρώπους. "Στόχος είναι η ιστορική αλήθεια και αυτό πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με λαϊκές δοξασίες ή το έργο παλαιότερων ερευνητών" σχολίασε ο συγγραφέας. Είπε ακόμη ότι το βιβλίο πραγματεύεται τον γυναικείο ασκητισμό και μοναχισμό με τον ασκητισμό να προηγείται του μοναχισμού.  Τέλος ο συγγραφέας σημείωσε ότι στην έρευνά του εντάσσονται και εναλλακτικές μορφές μοναχισμού.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Εμμανουήλ Ξυνάδας, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας και ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, προϊστάμενος Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Βέροιας. Ο πρώτος μάλιστα έκανε μια εμπεριστατωμένη χρονολογική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων που συνδέονται με τις γυναίκες μοναχές της περιοχής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα η οποία σημείωσε ότι το βιβλίο με τόλμη αγγίζει ανέγκιχτα σημεία της ιστορίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69