Προειδοποίηση
  • JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: https://api.flickr.com/services/rest/?method=flickr.photosets.getPhotos&photoset_id=72157713123539812&format=json&media=photos&per_page=900&api_key=34687e927f9fe863ff659978a5128bfa&nojsoncallback=1&extras=date_upload,date_taken,owner_name,original_format,last_update,tags,o_dims,views,media,path_alias,url_sq,url_t,url_s,url_m,url_o

tsakiridis

Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD

proteas

Το βιβλίο "Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης" του Ευάγγελου Πετρινιώτη παρουσιάστηκε στη Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Πετρινιώτη με τίτλο "Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης" παρουσιάστηκε στο κοινό της Βέροιας, το απόγευμα του Σαββάτου.

Η εκδήλωση, που διοργάνωσαν η Οργανοποιία Αναστάσιος - Luthieros Music Instruments, ο Οργανισμός Πολιτισμού SEIKILO και οι εκδόσεις iWrite, πραγματοποιήθηκε στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που βασίζεται στη μεταπτυχιακή εργασία του Ευάγγελου Πετρινιώτη για τους τρεις ξακουστούς οργανοπαίχτες, τους Μ. Βαμβακάρη, Α. Δελιά και Γ. Μπάτη, που άφησαν σημαντικό δισκογραφικό έργο.

Ο αναγνώστης θα βρει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στο κοινωνιολογικό πλαίσιο της εποχής. Θα διαβάσει και θα μάθει για την ζωή εκείνης της εποχής, την μουσική των δεκαετιών ’30 και ’40, με σημείο αναφοράς το μπουζούκι. Οι τρεις οργανοπαίχτες μαζί με τον Σ. Παγιουμτζή αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες της εποχής.

Στα επόμενο κεφάλαια θα βρει πληροφορίες για τον κάθε συνθέτη ξεχωριστά (βιογραφικό, κατάλογο τραγουδιών, παρτιτούρες κτλ).

Ξεκινώντας ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους τρεις οργανοπαίκτες.

Για τον Βαμβακάρη είπε ότι είχε ένα ξεχωριστό παίξιμο στο μπουζούκι. Έχει το μεγαλύτερο έργο από τους άλλους δύο. Το ρεπερτόριο του ποικίλει (στίχοι ερωτικοί, αναφορές στη ζωή του τότε, περιστατικά καθημερινά κτλ).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Δελιά, ο οποίος έχει μικρό δισκογραφικό έργο. Είναι ο πιο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι. Είναι καθαρός παίχτης. Ερμηνευτικά ξεχωρίζει από τους άλλους δύο, αφού έχει γράψει ένα τσιφτετέλι, στο Πειραιώτικο ρεμπέτικο. Επίσης έχει γράψει δύο αμανέδες που αποτελεί ένα ξεχωριστό στοιχείο.

Για τον Μπάτη είπε ότι ήταν γνωστός για τον μπαγλαμά. Όλα τα τραγούδια έχουν σημείο αναφοράς τον μπαγλαμά. Χρησιμοποιούσε πολλά διαφορετικά κουρδίσματα στον μπαγλαμά του. Έχει μεγάλη θεματολογία (ερωτικά, αναφέρεται στις τσιγγάνες – γυφτοπούλες κτλ). Είναι ένας τραγουδιστής που η φωνή του έχει υψηλούς τόνους, με ξεχωριστό ηχόχρωμα και ξεχωριστό ρεπερτόριο, καθώς δεν υπάρχει άλλος συνθέτης που να ασχολήθηκε έτσι με τον μπαγλαμά.

Ακολουθεί ένα κεφάλαιο με τα συμπεράσματα της έρευνας και την συγκριτική μελέτη που προκύπτει ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις.

Μίλησε για ένα χαρακτηριστικό που έχει σχέση με την ελευθερία και την αμεσότητα που βγάζει τόσο η μουσική όσο και ο στίχος. Ο συνθέτης και ο παίκτης εμφανίζουν πάρα πολλές παραλλαγές μέσα στα τραγούδια τους. Αυτό λείπει από την σημερινή δισκογραφία, που υπάρχουν συγκεκριμένες μελωδίες, φόρμες κτλ.

Στο τέλος είναι η συγκριτική που έχει σχέση με την μουσικολογική και στιχουργική ανάλυση που έχει γίνει στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Στην ουσία βλέπουμε ότι ο κάθε συνθέτης αλληλοσυμπλήρωνε ο ένας τον άλλον.

Έπειτα τον λόγο πήρε η μουσικολόγος Δέσποινα Ψαθά, η οποία ερμήνευσε τα τρία πρόσωπα του βιβλίου. Μίλησε για την φωνητική και ερμηνεία των τριών προσώπων. Παρατηρήθηκαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως η τοποθέτηση της φωνής, η άρθρωση, η ένταση της φωνής, ο χειρισμός της αναπνοής, ο τρόπος ερμηνείας κτλ.

Συνέχισε με αναφορές στα χαρακτηριστικά του κάθε συνθέτη, ενώ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι και οι τρεις τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επαγγελματίες τραγουδιστές. Όμως αυτό που τους χαρακτήριζε ότι τραγουδούσαν ελεύθερα, χωρίς ενδοιασμούς και ντροπή, υποστηρίζοντας την ερμηνεία τους με σιγουριά.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ενώ στο τέλος ακολούθησε συναυλία με τραγούδια της εποχής.

Από το οπισθόφυλλο

ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ ’30 και στον Πειραιά μεσουρανεί η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Οι μάγκες της εποχής ακούνε το σχήμα που ανέδειξε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο και οι τεκέδες μοιάζουν με χώρους λατρείας του μπουζουκιού. Μέλη του σχήματος είναι οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμτζής. Το προπολεμικό έργο των τριών πρώτων προσώπων αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της παρούσας έκδοσης.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει, αρχικά, τον τρόπο ζωής της εποχής και θα μυηθεί στο ρεμπέτικο ιδίωμα. Έπειτα, ακολουθούν ξεχωριστά κεφάλαια για τον κάθε συνθέτη, στα οποία εμπεριέχονται βιογραφικά στοιχεία, κατάλογοι των συνθέσεών τους, καταγραφή και ανάλυση επιλεγμένων τραγουδιών και τα χαρακτηριστικά του έργου τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λεπτομερή καταγραφή της μελωδίας του μπουζουκιού (ή του μπαγλαμά στην περίπτωση του Μπάτη) και στη σε βάθος μουσικολογική και στιχουργική ανάλυση των τραγουδιών, με ειδική αναφορά στον τρόπο παιξίματος, τα ντουζένια και την ερμηνευτική-εκτελεστική τεχνική. Τέλος, παρατίθεται η συγκριτική μελέτη των τριών και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο συγγραφέας

Ο Ευάγγελος Πετρινιώτης γεννήθηκε το 1991 στην Καρδίτσα. Οι πρώτες του μουσικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας και έπειτα στο Ωδείο Αρίων (Καρδίτσα), απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης αντίστοιχα. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου περάτωσε τις σπουδές του με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην ερμηνεία και εκτέλεση του τρίχορδου μπουζουκιού. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Χρώματα». Από το 2017 εργάζεται ως καθηγητής τρίχορδου μπουζουκιού σε μουσικά σχολεία και εμφανίζεται σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές.

{gallery}https://www.flickr.com/photos/132226078@N08/albums/72157713123539812{/gallery}

ADAMELON Εργαστήριο Γεύσεων

Ασφάλειες και Κτηματομεσιτικά  ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Real Estate - Πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας

dyslexia centers

kyriazis

sidiropoulos

studio 69