tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Ασβεστά «Τα Παιχνίδια των Ελλήνων του Ανατολικού Πόντου και του Κυβερνείου του Καρς κατά την περίοδο 1880-1923» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο του Βασίλη Ασβεστά με τίτλο «Τα Παιχνίδια των Ελλήνων του Ανατολικού Πόντου και του Κυβερνείου του Καρς κατά την περίοδο 1880-1923» παρουσίασε η Λαογραφική Εταιρεία Έρευνας & Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης «ΗΛΙΟΕΙΔΕΙΑ».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη, στην κατάμεστη αυλή του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών στην Βέροια.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκαν μουσικά ο Γιώργος Ασβεστάς και η Άννα Κουτσιμανή, με μελωδίες της Ανατολής.

Η Καλλιόπη Μελικιώτη και η Μαρία Δεμερτζίδου συντόνισαν την παρουσίαση, ξεκινώντας με την παρουσίαση των δράσεων της Λαογραφικής Εταιρείας Έρευνας & Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης «ΗΛΙΟΕΙΔΕΙΑ».

Έπειτα τον λόγο πήρε η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου, η οποία εστίασε την ομιλία της στις έννοιες πόντος, παιχνίδι, παράδοση. Στο βιβλίο του Βασίλη Ασβεστά, που αποτελεί πολυετή έρευνα, καταγράφονται κάθε είδους παιχνίδια. Απλά ή πιο σύνθετα, ομαδικά ή ατομικά, ενόργανα ή ανόργανα, αθλητικά, κατασκευές, φυσιοδιφικά, γλωσσικά, παιχνιδοτράγουδα, εποχικά, που μαρτυρούν την εφευρετικότητα και την ανάγκη για διασκέδαση, εκτόνωση κι αλληλεπίδραση. Τέλος, αναφέρθηκε στην σημασία του παιχνιδιού στην ψυχολογία του παιδιού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο λαογράφος Γιώργης Μελίκης, ο οποίος είπε ότι με το βιβλίο αυτό ο Βασίλης Ασβεστάς ‘χτύπησε φλέβα’. «Το παιδί είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπεραξία. Το παιχνίδι αποτελεί τη φυσική γλώσσα των παιδιών και το πιο ισχυρό μέσω έκφρασής τους και αναπόσπαστο στοιχείο της δραστηριότητάς τους… Εντυπωσιάστηκα από τα καλά δομημένα στοιχεία της εργασίας σου. Το εύρος και τη συνοχή τους… Ο Βασίλης καταγράφει με μεθοδικότητα, γνώση κι ευαισθησία τα δομικά στοιχεία της 20χρονης έρευνάς του…». Έκλεισε με την ευχή οι δάσκαλοι, που παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση, να διδάξουν στους μαθητές τους αυτά τα παιχνίδια.

Τέλος, για το βιβλίο του, το τρίτο του παιδί, όπως το χαρακτήρισε, μίλησε ο συγγραφέας και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών  Βασίλης Ασβεστάς. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε αυτό το συγγραφικό ταξίδι μέχρι την έκδοση του βιβλίου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους στάθηκαν αρωγή στην προσπάθειά του. Τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Οι παρευρισκόμενοι μετά την παρουσίαση γεύτηκαν ποντιακά εδέσματα (οτία, πιροσκί) που ετοίμασε η σύζυγος του συγγραφέα, Ελπίδα Φιλικά με τις φίλες της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτης Πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Σαββίδης, Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, οι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μιχάλης Σουμελίδης, Βασίλης Στεφανόπουλος, Γιώργος Γουλτίδης, Νίκος Αγγέλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Τασούλα Παυλίδου, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κώστας Σισμανίδης, η πρώην περιφερειακή σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα, εκπαιδευτικοί, χωροδιδάκαλοι, μουσικοί, μέλη συλλόγων, φίλοι και συνεργάτες.

View this gallery on Flickr

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69