tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Ραγιάς, Μέρες και νύχτες 1821» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Ραγιάς, Μέρες και νύχτες 1821» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο Ελιά, στην Βέροια.

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και οι Εκδόσεις Ψυχογιός παρακολούθησαν καθηγητές - μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων, και φυσικά λάτρεις του βιβλίου, που εξέφρασαν την χαρά τους, καθώς τέτοιου είδους εκδηλώσεις είχαν παύσει λόγω του κορονοϊού.

Η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου διαβάζοντας στοίχους του Γιάννη Καλπούζου ξεκίνησε να μιλά για το εικοσάχρονο και πλέον συγγραφικό έργου του. Ο ένας τίτλος βιβλίου μετά τον άλλον ξεδίπλωσαν το μεγάλο και ποικίλο έργο του, με όλα τα χαρακτηριστικά που το διέπουν και τα συναισθήματα που γεννιούνται στον αναγνώστη. «Η γλώσσα του είναι ιδιαίτερη, αδίστακτη, αναγνωρίσιμη και δουλεμένη, κι εναρμονισμένη με την ατμόσφαιρα του κάθε έργου. Ο Καλπούζος είναι ζηλωτής του λόγου και τον έχει αναγάγει σε αυτοτελή τέχνη, πολύμορφη, πολυεπίπεδη και θεραπευτική. Ο μύθος, το είδος των ηρώων, η διάνυα κάθε εποχής, σε κάθε μυθιστόρημα, είναι προϊόν βαθιάς αναζήτησης, άσκησης, μόχθου, γνώσεων και τεχνικής. Οι ήρωές του ανθρώπινοι, με διαφορετικές ταυτότητες, εθνικές – θρησκευτικές. Τα έργα του συγγραφέα είναι πολυπρόσωπα και εμπεριέχουν όλους τους ανθρώπινους τύπους… Ο «Ραγιάς, Μέρες και νύχτες 1821» είναι ένα βιβλίο για την Επανάσταση που οδήγησε στην γενέθλια πράξη του Ελληνικού κράτους, για τον Αγώνα που τόσα έχουν γραφτεί. Με ρεαλιστικό ιστορικό πλαίσιο κι έγκυρες περιγραφές, αλλά κι αληθινούς ανθρώπους». Παράλληλα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος με ρήση του βιβλίου ξεκίνησε να μιλά για το νέο του μυθιστόρημα, χωρίς να δώσει πολλά στοιχεία για να μην χαθεί η μαγεία. Με αναφορά το ιστορικό και ανθρωπογεωγραφικό πλαίσιο, οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν τους πρωταγωνιστές και την ιστορία του βιβλίου. Ο συγγραφέας μέσα από εξαντλητική έρευνα αναπλάθει τη δράση των ηρώων. Η μυθοπλασία σφιχταγκαλιάζει τον Αγώνα, την περιπέτεια, το μυστήριο, τις ανατροπές… «Ο αναγνώστης στο τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου θα νιώσει ψυχική ευεξία και ανάταση», είπε. Για τη συγγραφή του βιβλίου, ο συγγραφέας μόχθησε, για να γεννηθεί ένα κείμενο στέργιο και συγχρόνως σαγηνευτικό, γοητευτικό για τον αναγνώστη, γλωσσικά, ιδεολογικά. Έγινε επίπονη κι επίμονη εργασία, πέρα από εξαντλητική έρευνα. «Ο στοχασμός είναι πάντα ζητούμενο στα βιβλία μου», συμπλήρωσε.

Στο τέλος ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση:

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.
Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του.

Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69