tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα βιβλία του καθηγητή Γιώργου Μαργαρίτη με θέμα την Επανάσταση του 1821 παρουσιάστηκαν στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Τα βιβλία του Καθηγητή  του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στην Βέροια.

Πρόκειται για δύο βιβλία που αναφέρονται στην επανάσταση του 1821, «Ενάντια σε φρούρια και τείχη – 1821, Μία μικρής εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση» & «Η υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας – 1825-1827, Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Μάλιστα το δεύτερο βιβλίο του καθηγητή, παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά, καθώς πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, οι  εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, η ΕΛΜΕ Ημαθίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ημαθίας, ενώ η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο «ΕΛΙΑ», παρουσία της τοπικής αρχής, εκπαιδευτικών και πολιτών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη, λέγοντας «Τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη ξεχωρίζουν. Η αξία τους έγκειται ότι μας δίνουν μία συνολική αφήγηση του κορυφαίου γεγονότος της Επανάστασης, με μία διαλλακτική - επιστημονική προσέγγιση… Τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη πιστεύουμε  θα βοηθήσουν, θα εξοπλίσουν τους διδάσκοντες για μια εμπεριστατωμένη, ολοκληρωμένη γνώση και στη συνέχεια τη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς αποσιωπήσεις… Δύο πράγματα εντυπωσιάζουν στα βιβλία. Πρώτον, πόσο διεξοδικά – αναλυτικά παρουσιάζει την πολιτικοστρατιωτική διάσταση της Επανάστασης, αλλά και την κοινωνική και οικονομική με τα δεδομένα της εποχής εκείνης κι όχι με τα φίλτρα της σύγχρονης εποχή. Δεύτερον, γίνεται διεξοδική μελέτη του ρόλου των πολλών, των φτωχών, κι όχι μόνο των προσωπικοτήτων». Στη συνέχεια συντόνισε την παρουσίαση των βιβλίων.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Χαρά Αξούριστου, λέγοντας «Τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη βάζουν τα πράγματα στην θέση τους, στην πραγματική τους διάσταση, σε μια εποχή που η παραποίηση των γεγονότων και η παραπληροφόρηση απειλούν τόσο την αντικειμενική κρίση όσο και την συνετή ματιά στο ιστορικό γίγνεσθαι… Τα βιβλία του κατορθώνουν να μας κάνουν σοφότερους, να μας δώσει την ελπίδα ότι ο λαός μπορεί να αφυπνιστεί και να μεγαλουργήσει. Πρόκειται για μια επιστημονικά και διαυγή ιστορία της Επανάστασης απαραίτητη για κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.

Για τα βιβλία του καθηγητή μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, λέγοντας ότι το δεύτερο βιβλίο σήμερα παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη κινούνται σε άλλη γραμμή πλεύσης, συμβάλλουν ουσιαστικά στην μελέτη των πραγματικών γεγονότων της Επανάστασης, ανοίγουν «παράθυρα» για δημιουργικό αναστοχασμό και διάλογο. Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας είναι μία ξεχωριστή πνευματική και πολιτική προσωπικότητα… Τα βιβλία δεν απευθύνονται μόνο στον εξειδικευμένο αναγνώστη, τον επιστήμονα, τον φοιτητή, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς αποτελούν ένα ευχάριστο αλλά και άξιο προβληματισμού ανάγνωσμα. Η ύπαρξη υποκεφαλαίων δίνει μια μεγαλύτερη δυνατότητα για «σπαστή» ανάγνωση, αν και η συναρπαστική εξιστόρηση με πλήθος λεπτομερειών και ιστορικών γεγονότων δεν κουράζουν, αλλά καθηλώνουν τον αναγνώστη. Η γλώσσα της γραφής του είναι ξεχωριστή. Χωρίς να χάνει σε επιστημονικό βάρος, ξανοίγει το μυαλό του αναγνώστη σε πλήθος σκέψεων, ενώ χαρακτηριστική είναι η λογοτεχνική της χροιά, που την καθιστά γοητευτική, πλούσια σε εικόνες, αλλά με μια λεπτή γεύση ειρωνείας ή και χιούμορ… Στα βιβλία ο αναγνώστης θα βρει άγνωστες λεπτομέρειες που όμως θα τον βοηθήσουν να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα…», είπε μεταξύ άλλων. Ο κος Χατζηκώστας συνέχισε με την παρουσίαση του κάθε βιβλίου ξεχωριστά, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη είναι απαραίτητα για κάθε βιβλιοθήκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μίλησε για τα δυο του βιβλία και τους άξονες που κινήθηκε για να ταξινομήσει τα γεγονότα της εποχής. Μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει αυτά τα βιβλία λέγοντας «ακόμη και σήμερα με έναν λανθάνοντα τρόπο το 1821 μας απασχολεί», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μεθοδολογική ιδέα, και στα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Επανάστασης που επηρέασαν την μετέπειτα πολιτική παιδεία των Ελλήνων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέλιος Ασλάνογλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Τσανασίδης, Θωμάς Τσουκαλάς, η Κατερίνα Παπαγεωργίου Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κ.α.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69