tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ε. Παυλίδου "Εκπαίδευση και εθνογλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα την περίοδο 1912-1940" (φωτογραφίες)

Το βιβλίο της Έφης Παυλίδου με τίτλο "Εκπαίδευση και εθνογλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα την περίοδο 1912-1940" παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην Βέροια.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Ελιά, διοργάνωσαν οι εκδόσεις Επίκεντρο, η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ) και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Το παρόν έδωσαν εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς επίσης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Δήμου Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης.

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας συντόνισε την εκδήλωση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ), που στηρίζει ιστορικές μελέτες που φωτίζουν την Ιστορία από διάφορες οπτικές γωνίες. Συνέχισε την ομιλία του ως Ιστορικός με αναφορές στο θέμα του βιβλίου.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κος Χατζηκώστας ο οποίος μίλησε για το βιβλίο. «Πρόκειται για ένα βιβλίο προϊόν κοπιαστικής – πολύχρονης προσπάθειας από μία μάχιμη εκπαιδευτικό. Η οποία αφιέρωσε πολύ χρόνο ψάχνοντας σε αρχεία πόλεων και υπουργείων, ανιχνεύοντας, αξιολογώντας και παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα, πλήθος ντοκουμέντων, τα περισσότερα για πρώτη φορά. Αξιοποιήθηκε μεγάλη βιβλιογραφία και η νομοθεσία της εποχής. Το βιβλίο ασχολείται με μια ολόκληρη κοινωνικο-οικονομική εποχή, αυτή που έχει να κάνει με τα πρώτα βήματα του αστικού κράτους… Το βιβλίο παραθέτει με γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα και τα χρησιμοποιεί για να εξάγει συμπεράσματα, επίκαιρα και για το σήμερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο θαρραλέο, καθώς καταπιάνεται με θέματα που κάποτε τα θεωρούσαν «εθνικά»… Ένα βιβλίο επίκαιρο και χρήσιμο για την εκπαιδευτική κοινότητα… Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Ημαθίας. Ενός νομού που είχε ομογενοποιήσει γλωσσικά βλαχόφωνους και σλαβόφωνους….» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας στο τέλος ότι την ομιλία του αυτή την αφιερώνει στον εκλιπόντα συγγραφέα – δημοσιογράφο Δημήτρη Καρασάββα.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αφυπηρετήσας Καθηγητής του Α.Π.Θ. Χρήστος Τζήκας, ο οποίος όπως μάθαμε ήταν καθηγητής της συγγραφέως και την στήριξε σε αυτό της το πόνημα. Ο κος Τζήκας είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο με εξίσου σημαντικό θέμα, καθώς αναφέρεται σε ορισμένες μειονότητες που υπάρχουν ακόμη, όσο υπάρχουν εθνικά κράτη. «Το εθνικό κράτος θέλει εσωτερική ομοιογένεια, θρησκευτική και γλωσσική ομοιογένεια, για να μείνει σταθερό και να μην διασπαστεί. Η εσωτερική ομοιογένεια είναι σημαντική και συμβάλει στην ύπαρξη των εθνικών κρατών… Το βιβλίο διερευνά τα ιστορικά γεγονότα, με το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο, την περίοδο 1912-1940 (χωρισμένα σε 4 υποκεφάλαια). Μελετά τέσσερις μειονότητες. Τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, τους Σλαβόφωνους της Μακεδονίας, τους Κουτσόβλαχους και τους Τσάμιδες της Ηπείρου… Η εκπαίδευση έπαιξε το κύριο εργαλείο για την ένταξη των μειονοτήτων… Η εργασία της συγγραφέως έχει θέσει σαφής σκοπούς και ερωτήματα. Χρησιμοποιεί μία σαφή μεθοδολογία, που συνάδει με την ιστορική έρευνα. Η εργασία της βασίζεται σε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό, ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο και μας δίνει μια σαφή και συλλογική εικόνα της εκπαιδευτικής πολιτικής της εποχής του ελληνικού κράτους απέναντι στις μειονότητες 1912-1940… Πρόκειται για μία χαλκέντερη κι επίμονη ερευνήτρια, που δάμασε το πλούσιο κι ετερογενές υλικό…» είπε μεταξύ άλλων. Τέλος, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να διαβάσουν το βιβλίο. Καθώς πρόκειται για ένα ωφέλιμο βιβλίο που αν κι έχει πλήθος λεπτομερειών, χάρη στην μαεστρία και στη γλώσσα διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου Έφη Παυλίδου. Η κα Παυλίδου είπε ότι το βιβλίο αποτελεί την έρευνά της για το διδακτορικό της. Ξεκίνησε την ομιλία της με ευχαριστίες σε όσους στάθηκαν αρωγοί για την συγγραφή του βιβλίου, κι έπειτα αναφέρθηκε σε αυτό.

Αναφέρθηκε στον ερευνητικό της σκοπό, να εξετάσει τον τρόπο που το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε της μειονότητες την περίοδο 1912-1940. Μιας περιόδου που δεν ήταν τυχαία. Έκανε την συγκριτική μελέτη τεσσάρων μειονοτήτων με στόχο να αναμετρηθεί με το υλικό, να το ερμηνεύσει και τέλος να καταλήξει σε συμπεράσματα – προτάσεις. Επρόκειτο για ένα εγχείρημα απαιτητικό και δύσκολο, καθώς επρόκειτο για μια εκτεταμένη έρευνα. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ιστορικούς κι εκπαιδευτικούς, αλλά σε όσους διακρίνονται από ευρύτητα ενδιαφερόντων, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν επιστημονικές γνώσεις. Η δομή του βιβλίου βοηθά τον αναγνώστη να παρακολουθήσει την ανάλυση του θέματος. Προτάσσονται κεφάλαια στα οποία επιχειρείται η διευκρίνιση και η ανάλυση των όρων μειονότητα, εθνικισμός, εθνικής ταυτότητας. Προτάσσονται κεφάλαια με το ιστορικό πλαίσιο κάθε μειονότητας. Στο τέλος συμπεράσματα για την κάθε μειονότητα και γενικά.

Έπειτα η συγγραφέας μετέφερε στο κοινό ένα μικρό δείγμα αυτών που θα βρούμε στο βιβλίο, μία υποψία του τι θα διαβάσουμε. Αναφέρθηκε γενικά, αφαιρετικά, στη στάση που κράτησε το ελληνικό κράτος σε ότι αφορά τη διδασκαλία της γλώσσας, μητρικής ή ελληνικής, σε αυτές τις μειονοτικές ομάδες.

Μετά την παρουσίαση η συγγραφέας συνομίλησε με τους παρευρισκομένους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

(Στο βιβλίο γίνονται αναφορές και για την εκπαίδευση των βλαχόφωνων της Βέροιας)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο πα­ρόν βι­βλίο, επι­δι­ώ­κε­ται η ανά­δει­ξη της στε­νής σχέ­σης ανά­με­σα στο εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα και στην ιδε­ο­λο­γία του ελ­λη­νι­κού εθνι­κι­σμού, κα­τά την επι­δί­ω­ξη του τε­λευ­ταίου να επι­τύ­χει την πο­λυ­πό­θη­τη εθνι­κή ομοι­ο­γέ­νεια. Ειδι­κό­τε­ρα, επι­χει­ρεί­ται η συ­γκρι­τι­κή ανά­λυ­ση του τρό­που με τον οποίο το ελ­λη­νι­κό κρά­τος αξι­ο­ποί­η­σε το σχο­λείο για την καλ­λι­έρ­γεια ή/και επι­βο­λή της ελ­λη­νι­κής εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας στους ξε­νό­φω­νους πο­λί­τες του, συ­γκε­κρι­μέ­να στους μου­σουλ­μά­νους της Δυ­τι­κής Θρά­κης, στους σλα­βό­φω­νους της Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, στους ρου­μα­νί­ζο­ντες Κου­τσό­βλα­χους της Ηπεί­ρου και της Μα­κε­δο­νί­ας και στους Τσά­μη­δες της Θε­σπρω­τί­ας, προ­κει­μέ­νου να τους εν­σω­μα­τώ­σει/αφο­μοι­ώ­σει στον εθνι­κό κορ­μό.

Με ανα­φο­ρές στο ιστο­ρι­κό πλαί­σιο της πε­ρι­ό­δου 1912-1940, με­λε­τώ­νται οι ιδι­αί­τε­ρες συν­θή­κες που επέ­δρα­σαν στη χά­ρα­ξη της εκ­παι­δευ­τι­κής πο­λι­τι­κής για κα­θε­μιά μει­ο­νο­τι­κή ομά­δα χω­ρι­στά, ώστε να φα­νούν οι ομοι­ό­τη­τες και οι αντι­φά­σεις της. Επί­σης, δι­ε­ρευ­νά­ται η σχέ­ση εξάρ­τη­σης της εκ­παι­δευ­τι­κής πο­λι­τι­κής από την εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή του ελ­λη­νι­κού κρά­τους.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έφη Παυ­λί­δου είναι πτυ­χι­ού­χος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας-Αρ­χαι­ο­λο­γί­ας του ΑΠΘ και δι­δά­κτωρ του Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης του ΑΠΘ. Στα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται θέ­μα­τα που αφο­ρούν την ιδε­ο­λο­γία του εθνι­κι­σμού, τη συ­γκρό­τη­ση των εθνι­κών κρα­τών και τη δι­α­μόρ­φω­ση εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας, κα­θώς και θέ­μα­τα σχε­τι­κά με την ιστο­ρία της εκ­παί­δευ­σης.

 

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69