tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο της Έλσας Νικολαΐδου «Φιλοσοφία για όλους: Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους;»

Το βιβλίο της Έλσας Νικολαΐδου με τίτλο "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους;" παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο Ελιά.

Το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργάνωσαν την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, αλλά και φίλοι της συγγραφέως και της οικογένειάς της, καθώς ο σύζυγός της είναι Βεροιώτης.

Για το βιβλίο και τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στα σχολεία μίλησε ο φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Παντελής Τσαλουχίδης.

«Ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία, ακόμα και με τον δελεαστικό τίτλο «Φιλοσοφία για όλους» παραμένει ένα βιβλίο που δύσκολα θα πείσει τον μέσο αναγνώστη να ασχοληθεί μαζί του. Η Φιλοσοφία ως επιστήμη έχει συνδεθεί με δύσκολες και νεφελώδεις έννοιες. Εξ αρχής λοιπόν το βιβλίο έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσπιστο αναγνωστικό κοινό. Πως όμως μπορεί να κερδίσει τους αναγνώστες στην προσέγγιση του αρχαιοελληνικού και όχι μόνο φιλοσοφικού λόγου?... Από τον πρόλογο η συγγραφέας ξεκαθαρίζει ότι το βιβλίο αυτό δεν είναι μία ιστορία φιλοσοφίας, ούτε έχει την αξίωση μιας εισαγωγής στη φιλοσοφία. Στόχος του είναι να μπορεί να διαβαστεί από όλους, χωρίς καμία προπαιδεία σε φιλοσοφικές σχολές και φιλοσόφους. Και να είναι κατανοητό. Θέλει να κάνει την φιλοσοφία προσιτή σε όλους. Το βιβλίο στοχεύει με τα όσο γίνεται πιο κατανοητά κείμενά του να φέρει τη φιλοσοφία πιο κοντά στον λιγότερο εξειδικευμένο αναγνώστη….». Ο κος Τσαλουχίδης αναφέρθηκε εκτενέστερα στις ενότητες του βιβλίου και το περιεχόμενό τους, που καταγράφει με γλαφυρότητα και συντομία τις τοποθετήσεις των αρχαίων φιλοσόφων. «Το βιβλίο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν γίνεται ποτέ βαρετό και ταυτόχρονα ιντριγκάρει τον αναγνώστη να διαβάσει κάτι παραπάνω για τον φιλόσοφο που παρουσιάζει το άρθρο ή ακόμα και να ψάξει που μπορεί να έχει εφαρμογή η φιλοσοφία του σήμερα…».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός Αντώνης Μομπαϊτζής διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η συγγραφέας Έλσα Νικολαΐδου, η οποία μίλησε για τους λόγους που την ώθησαν να γράψει το βιβλίο. «Ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει την φιλοσοφία, γι αυτό το έγραψα. Η φιλοσοφία θίγει τα πιο σημαντικά ζητήματα της ζωής μας… Εύχομαι το βιβλίο να είναι η αρχή ή η συνέχεια μιας ευτυχισμένης ζωής!».

Έπειτα συνομίλησε με τους βιβλιόφιλους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γνωρίστε τους αρχαίους φιλοσόφους, τη ζωή και το έργο τους, μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές και αξιοποιήστε τα διδάγματα της αρχαίας φιλοσοφίας για να βρείτε απαντήσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ Φιλοσοφία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου και διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα είναι η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Έχει οργανώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, καθώς και με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Από το 2018 έχει τακτική συνεργασία με την εφημερίδα της Κύπρου Ο Φιλελεύθερος, όπου διατηρεί τη στήλη «Φιλοσοφία και Ζωή».

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69