tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ημαθιώτη Γεώργιου Προβατά «Γεγονότα της ελληνικής επανάστασης μέσα από τον ελβετικό τύπο της εποχής»

Εκδόθηκε πρόσφατα το βιβλίο του Ημαθιώτη, με καταγωγή από το Πολυδένδρι, Γιώργου Προβατά με τίτλο «Γεγονότα της ελληνικής επανάστασης μέσα από τον ελβετικό τύπο της εποχής».

Πρόκειται για ένα βιβλίο – μελέτη που φωτίζει τις πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως τις παρουσίασαν ελβετικές εφημερίδες με άρθρα τους στα γαλλικά και στα γερμανικά.

"Η ευνοϊκή κοινή γνώμη, που διαμορφώθηκε για την Ελληνική Επανάσταση στα κράτη της Ευρώπης και το κίνημα του Φιλελληνισμού, που αναπτύχθηκε, ήταν κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, αφού άσκησαν ισχυρή πίεση στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε, ακόμα κι εκείνες που είχαν φιλοτουρκική πολιτική, να ταχθούν τελικά, έστω και απρόθυμα, υπέρ των Ελλήνων, έχοντας ενδεχομένως και την προσδοκία, ότι με τη στάση τους αυτή θα αποκόμιζαν περισσότερα οφέλη. Στη διαμόρφωση της κοινής αυτής γνώμης και στην ενδυνάμωση του Φιλελληνισμού συνέβαλε αποφασιστικά η τακτική ενημέρωση από τον ευρωπαϊκό τύπο σχετικά με τα επαναστατικά γεγονότα.

Στο βιβλίο αυτό γίνονται ορατές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, όπως τις παρουσίασαν ελβετικές εφημερίδες με άρθρα τους στα γαλλικά και στα γερμανικά, τα οποία γερμανικά μάλιστα μεταφράζονται στα ελληνικά. Στις μεταφράσεις οι αγκύλες [ ] περιέχουν σημειώσεις του μεταφραστή. Στόχος μου με την έκδοση αυτή είναι να φωτίσω και ενδεχομένως να συμπληρώσω ιστορικές καταστάσεις και γεγονότα, αν και το πλαίσιο της εργασίας μου είναι περιορισμένο, καθότι αντλώ το υλικό μόνο από ορισμένες εφημερίδες που καλύπτουν χρονικά ένα μέρος της Επανάστασης, όπως αυτό φαίνεται και στα περιεχόμενα.

Στο κύριο μέρος του βιβλίου παρουσιάζω γεγονότα και καταστάσεις από τον ευρύτερο επαναστατικό χώρο. Υπάρχουν όμως και άρθρα της προεπαναστατικής εποχής, καθώς επίσης και άρθρα από την εποχή που η Ελλάδα είναι πλέον αναγνωρισμένη κρατική οντότητα και έχει κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, γι΄ αυτό και το δημοσιεύω, ένα ελβετικό χειρόγραφο του 1823, που απευθύνεται προς τους Φιλέλληνες.

Η έκδοση, επίσης, στο Μεσολόγγι της εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του, γινόταν από Ελβετό εκδότη. Γι΄ αυτό και την συμπεριέλαβα δημοσιεύοντας ενδεικτικά ένα μικρό απόσπασμα.

Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζω μερικές εικόνες δικής μου ελεύθερης επιλογής.

Η εργασία μου αυτή για την Ελληνική Επανάσταση, περίπου 200 χρόνια μετά την έναρξή της, θεωρώ πως είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορική προσέγγιση, καθότι παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή, ειδικότερα ελβετική, οπτική του Ελληνικού Αγώνα για απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία, απαλλαγμένη από μια ενδεχόμενη ελλαδική υποκειμενικότητα. Εύχομαι να σταθεί ωφέλιμη για τον ιστορικό ερευνητή, αλλά και για τον απλό αναγνώστη που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του", αναφέρει ο Γεώργιος Προβατάς.

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το βιβλίο, που εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, μπορεί να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6947039740.

Βιογραφικό Γεωργίου Προβατά

Ο Γεώργιος Προβατάς γεννήθηκε το 1959 στο Πολυδένδρι Ημαθίας.Τελείωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο στη Βέροια και ακολούθως το Λύκειοστη Θεσσαλονίκη.

Το 1986 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Άαχεντης Γερμανίας ως Διπλωματούχος Μηχανικός Ηλεκτρολογίας μεειδίκευση στην Τεχνική Πληροφορική.Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τομέα της Πληροφορικής, κυρίως, στο μηχανογραφικό κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ στην Κολωνία. Το 1993 αποπεράτωσε τις σπουδές Μηχανικού Περιβάλλοντος τηςΕυρωπαϊκής Ακαδημίας Κολωνίας. Το 2007 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακέςσπουδές στην Προστασία του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ της Γερμανίας με εργασία που εκπόνησε, η οποία είχε ως θέμα:«Studie zur Eignung eines vorgeschlagenen Deponiestandortes amAliakmonas-Fluss bei Vergina in Griechenland». Το 2010 η εργασία του μεταφράστηκε και στα Ελληνικά: «Μελέτη περί την καταλληλότητα μίας προταθείσης θέσης ΧΥΤΥ παρά τον ποταμό Αλιάκμονα πλησίον της Βεργίνας στην Ελλάδα».

Έχει κάνει διαλέξεις για περιβαλλοντικά θέματα στη Γερμανία και στηνΕλλάδα.

Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ άρθρα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Διατηρεί το ιστολόγιο«Πολυδενδρίτης» (https://polydendritis.wordpress.com).

Είναι κάτοχος διπλώματος μεταφραστή για τα Ελληνικά-Γερμανικά, αναγνωρισμένο από το γερμανικό κράτος.

Δραστηριοποιείται, επίσης, στον καλλιτεχνικό τομέα. Οι εικαστικές του δημιουργίες εντάσσονται σε θεματολογίες που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και το περιβάλλον. Διετέλεσε από το 1997 μέχρι το 2019 Πρόεδρος του Συλλόγου «Αριστοτέλειο Ίδρυμα», «Aristoteles Institut», το οποίο εδρεύει στο Βούππερταλ της Γερμανίας και έχει ως στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού καθώς και τη διαπολιτισμική συνεργασία.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69