tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η πόρτα ανοίγει» του εκπαιδευτικού Γιάννη Γεωργουδάκη στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του εκπαιδευτικού – διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Γιάννη Γεωργουδάκη παρουσιάστηκε την Δευτέρα στην Βέροια. "Η πόρτα ανοίγει" είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Όστρια" και παρουσιάστηκε στην γεμάτη από φίλους και συναδέλφους αίθουσα του πολυχώρου sala Ελιά.

Η βιβλιοπαρουσίαση ήταν η πρώτη εκδήλωση για την φετινή χρονιά – έπειτα από τα 2 και πλέον χρόνια από την πανδημία του κορονοϊού- που διοργάνωσε η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο.

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Μαριάννα Λούκα, απηύθυνε χαιρετισμό κι αναφέρθηκε στον συγγραφέα και το βιογραφικό του.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την ομιλία της φιλολόγου Αγγλικής γλώσσας, Κατερίνας Γαϊτάνου. Η κα Γαϊτάνου αναφέρθηκε στην πλοκή του βιβλίου και στους ήρωες του. «… Με δεδομένο ότι ιστορία εξελίσσεται στην φυλακή ο αναγνώστης προετοιμάζεται για ένα βαρύ ανάγνωσμα, με κακουχίες και δεινά, που συμβαίνουν πίσω από τα κάγκελα... Όμως εδώ ο συγγραφέας πρωτοτυπεί. Αντί να φορτώσει την ιστορία του με υπερβολική δόση ωμής βίας και άγριων σκηνών επιλέγει μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση με εμφανείς φιλοσοφικές προεκτάσεις… Η κεντρική αφήγηση του βιβλίου εκτυλίσσεται σε δύο βασικούς άξονες δράσης…».

Έκλεισε την ομιλία της μέσα από τα δικά της φίλτρα ως αναγνώστρια. «Απόλαυσα την τέχνη του Γιάννη Γεωργουδάκη στο κομμάτι της γραφής, καθώς τα διηγήματα είναι γραμμένα σε γλώσσα που ρέει, συγκινεί και προβληματίζει. Απευθύνεται και στην λογική και στο συναίσθημα χωρίς το ένα να κυριαρχεί στο άλλο»…

Η σκέψη της προχώρησε στο τι σημαίνει να είσαι αποκλεισμένος από τον κόσμο, αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και αντιμέτωπος με την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα ίσως έχει να σου προσφέρει κάτι καλύτερο από την τωρινή, συνθήκη που είναι ο κινητήριος μοχλός που μας αναγκάζει να σηκωθούμε κάθε μέρα από το κρεβάτι. «Ο συγγραφέας κερδίζει το στοίχημα, για την ανθρώπινη διάσταση που ντύνει τους χαρακτήρες του βιβλίου… Το θέμα του εγκλεισμού είναι το βασικό θέμα του βιβλίου, καθώς και το πώς ένα λάθος μπορεί να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή σου … Το συνολικό μήνυμα είναι ότι χρειάζεται να περάσει κάποιος κυριολεκτικά και μεταφορικά από πολύ σκοτάδι με θάρρος και αντοχές μέχρι το κλειδί να ανοίξει διάπλατα η πόρτα…». Παράλληλα η κα Γαϊτάνου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Φιλόλογος Παντελής Τσαλουχίδης, ο οποίος μίλησε για την δεύτερη προσπάθεια του συγγραφέα στον χώρο της λογοτεχνίας. «Το βιβλίο δεν φεύγει μακριά από την λογική των διηγημάτων. Πλησιάζει το μυθιστόρημα ή μάλλον μία μεγάλη νουβέλα. Με ένα δύσκολο θέμα. Το θέμα της φυλακής και του σωφρονιστικού και δικαστικού ζητήματος…».

Διάβασε την περιγραφή του βιβλίου από το οπισθόφυλλο που δίνει ποια είναι η οπτική του συγγραφέα για το έργο του και το βιογραφικό του.

«…Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται συχνά στο βιβλίο». Ιδεολογικά το βιβλίο τον προβλημάτισε. «…Οι ήρωες σκιτσάρονται γρήγορα, ενώ ο κορμός του βιβλίου μοιάζει πρόσχημα για τις αφηγήσεις… Κάθε επιμέρους αφήγηση των ηρώων είναι ένα σύντομο διήγημα που παρεμβάλετε στην κύρια αφήγηση… Το έργο κινείται σταθερά πάνω στην αφήγηση του ίδιου του ήρωα και σε δεύτερο παράλληλο αφήγημα τρέχουν οι δέκα αφηγήσεις των περιφερειακών ηρώων… Οι αφηγήσεις είναι συνοπτικές, τα σημεία τους καταγράφονται με ενάργεια και ακρίβεια. Η ζωή των ηρώων αποδίδεται σε κάποιες περιπτώσεις με χιούμορ, σε άλλες με δραματικότητα, συχνά σκληρές εικόνες αλλά πάντα στα όρια του ρεαλισμού… Κοινή συνισταμένη του συγγραφέα είναι η παθολογία των μεταπολεμικών χρόνων... Πάθη, κοινωνικές καταβολές, ψυχικές ασθένειες, ιδεολογικοί λόγοι, όλα συμμετέχουν στην παραβατική συμπεριφορά στην οποία η κοινωνία αναλαμβάνει να «θεραπεύσει» με την ποινή της φυλάκισης… Τίθεται το θέμα της διαφθοράς και της απονομής δικαιοσύνης και συναλλαγής, όχι μόνο στο σωφρονιστικό σύστημα αλλά και σε όλη την κοινωνία». Ο κος Τσαχουχίδης αναφέρθηκε στα βασικά και δευτερεύοντα πρόσωπα. «…Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που δεν αφήνει απογοητευμένο τον αναγνώστη παρά την σκοτεινή του θεματολογία. Ίσως τον αφήνει προβληματισμένο για την νοσηρότητα της κοινωνίας ή η επίπλαστη ευμάρεια που ήρθε καθυστερημένα στον τόπο μετά την μεταπολίτευση…».

Στο τέλος, ο συγγραφέας είπε ότι καλύφθηκε από τους ομιλητές κι ελπίζει να μείνει κάτι από αυτήν την δυστοπία. Έπειτα υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο συγγραφέας και οι Κώστας Γεωργίου, Ζωή Μάντζου, Σίσσυ Γεωργοπούλου και Φωτεινή Γεωργουδάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το έργο περιγράφει σκηνές από τη ζωή στη φυλακή την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ο πρωταγωνιστής ένας φημισμένος ζωγράφος, συμμετέχει με τον τρόπο του σε μια σειρά συνεντεύξεων που αναδεικνύουν την καταπίεση και την αθλιότητα της ζοφερής πραγματικότητας στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Αρχικά αθέατος θεατής, σκιτσάρει σε μια λευκή κόλλα χαρτί εικόνες από τις ιστορίες που ακούει. Βουτάει σε άγνωστα νερά και παράξενους κόσμους όπου το έγκλημα, η παρα­βατικότητα και η αμαρτία όπως ο κοινός νους τα αντιλαμβάνεται, συμπλέκονται με παθιασμένα όνειρα, βελούδινες φαντασιώσεις και ιδεατές ψευδαισθήσεις. Κλέφτες, φονιάδες, φουκαράδες, καταχραστές, έμποροι ναρκω­τικών και πρεζόνια, ανοίγουν την καρδιά τους ο καθένας με τον προσωπικό του τρόπο. Άλλοι δηλώνουν αθώοι, άλλοι ένοχοι και καταλήγουν να λένε φωναχτά ό,τι τους συντροφεύει και τους βασα­νίζει κάθε βράδυ στο κελί, την ώρα της αφόρητης μοναξιάς. Θέλουν να μιλήσουν, να κλάψουν, ίσως να λυτρωθούν, μα στο τέλος να αποζημιωθούν με μια εικόνα, με μια ιστορία ζωγραφισμένη στο χαρτί. Μια εικόνα που θα είναι μόνο δικιά τους. Κι όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα, με τις τελευταίες μέρες στη φυλακή ενός παράξενου «σοφού» βαρυποινίτη, που αφού με την άθλια ζωή του βρέθηκε στον πάτο της κόλασης, βρήκε το κου­ράγιο να ανοίξει μια πόρτα για τον παράδεισο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιωάννης Γεωργουδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια με καταγωγή από την Κρήτη. Εργάζεται σαν μόνιμος εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σπουδές στην Φυσική και στα Ηλεκτρονικά, με Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Εκπαίδευση. Από το 2005 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο με θεματολογία που αφορά το σύγχρονο σχολείο και τις παθογένειές του στην πράξη. Το 2009 βραβεύτηκε στην Αθήνα με το Β’ βραβείο διηγήματος με τίτλο «Αθήνα διαμαντόπετρα» στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ». Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 2010 από τις εκδόσεις Δίαυλος και αφορούσε επιστημονικό πόνημα με τίτλο «Αξιολόγηση εκπαιδευτικών Μύθοι και πραγματικότητες» ISBN 978-960-531-271-8. Το 2018 εκδόθηκε το «Ιντερμέτζο σε 11/8» ISBN 978-618-527-021-6 από τις εκδόσεις Φιλύρα που περιλαμβάνει σειρά διηγημάτων.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69