tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το μυθιστόρημα της Ντίνας Παλιομπέη παρουσιάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες)

Το μυθιστόρημα της Ναουσαίας Ντίνα Παλιομπέη με τίτλο «Το κρυμμένο χαρτί της τύχης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο, παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Τα γεγονότα στο μυθιστόρημα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας, τόσο στην σύγχρονη εποχή όσο και σε παλαιότερες εποχές που έχουν σημαδέψει στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του υπεύθυνου των εκδόσεων Ανάτυπο κύριο Μιχάλη Στυλιανόπουλο και συνεχίστηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την έμπορο Σοφία Καμπάκη.

Ο Φιλόλογος - Ποιητής Μερκούριος Γιάντσης αναφέρθηκε στο βιβλίο, την πλοκή και τους ήρωες του. «… Καθώς ο πάπυρος της πλοκής εξελίσσεται, η μυθιστοριογράφος εκφράζει εύστοχες, ευθείες και υποδόριες αναφορές σε σχέση με την ανθρώπινη φύση… Σε άλλο σημείο η συγγραφέας αποτυπώνει με ηθογραφική χροιά ορισμένα κακώς κείμενα της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία… Οι διατυπώσεις της συγγραφέως δεν αφήνουν αμφιβολίες σχετικά με το ζήτημα… Η αφήγηση διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά απαντούν συχνά τα μοτίβα του αιφνιδιασμού και της απόκρυψης ταράσσουν τους ήρωες, αλλά και τον αναγνώστη κρατώντας τον σε εγρήγορση… Οι αρχικές εντυπώσεις που σχηματίζονται από τους χαρακτήρες στην αρχή, στη συνέχεια ανατρέπονται… Σημαντικό είναι το ερωτικό στοιχείο τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν… Τα θεμέλια της ιστορίας τοποθετούνται στην περίοδο του Εμφυλίου που σηματοδότησε μια οριακή εποχή στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η πεζογράφος συμπορεύεται με το πρόσφατο ιστορικό παρόν... Ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο της επικαιρότητας. Η γραφίδα της συγγραφέως δημιουργεί μια δυνατή και αλλά δυσάρεστη σκηνή βίας με θύμα την ηρωίδα και δράστη τον πρώην άντρα της… Η σκέψη, η φαντασία, ο μόχθος και η ψυχή της συγγραφέως φιλοτέχνησαν στον λογοτεχνικό καμβά ένα πίνακα μυθοπλασίας με μελανά αλλά και φωτεινά χρώματα…», είπε μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα στις ομιλίες η Σοφία Καμπάκη διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου ενώ η Μαρία Σύρπη και ο Τηλέμαχος Χατζάκης επένδυσαν μουσικά την παρουσίαση.

Η κυρία Σύρπη διάβασε αυτούσιο το κείμενο της Μαρίας Κολτσάκη, Ασφαλιστικού Πράκτορα – Ποιήτριας, που λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. «.. Διαβάζοντας ο αναγνώστης ταυτίζεται με ήρωες και καταστάσεις της διήγησης. Εκεί έγκειται η επιτυχία του μυθιστορήματος…». Αυτό ακριβώς προσέφερε η ανάγνωση του βιβλίου στην κα Κολτσάκη, η ταύτιση βιωμάτων, δικών της αλλά και κοντινών σε αυτήν προσώπων, με τις καταστάσεις και τους ήρωες. «…Η ιστορία δίδεται με μαεστρία, δημιουργεί ισχυρό ενδιαφέρον, αρκετή δόση μυστηρίου και απροόπτων, αποκαλύψεων καθώς εξελίσσεται γύρω από τις ζωές των ηρώων της, σε μια κυκλική και συνάμα παλινδρομική αφήγηση, ενώ παράλληλα , αφήνει χώρο και στη σκέψη…», είπε.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η συγγραφέας η οποία μίλησε για την πλοκή του βιβλίου, από που άντλησε τα στοιχεία του, συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της. «Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία με κοινωνικό προβληματισμό που αναδεικνύει ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. Κινητήρια δύναμη της υπόθεσης αποτελούν δύο γεγονότα που ενάγονται στην εποχή του Εμφυλίου, κάνει πολύ συχνές αναφορές σε αυτήν την εποχή… Ο απόηχος αυτών των δύο γεγονότων (η δολοφονία ενός στελέχους και ο θησαυρός) δυσκόλεψε την ζωή ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ για πολλές δεκαετίες…».  Ιστορικά στοιχεία για την διαμόρφωση της εικόνας και να σχηματίσει καλύτερη άποψη για την εποχή αυτή συνέλεξε από το διαδίκτυο, από αποσπάσματα ημερολογίων αγωνιστών, από εφημερίδες της εποχής και μαρτυρίες Ναουσαίων που βίωσαν επώδυνες καταστάσεις. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Λογοτεχνικής Συντροφιάς Νάουσας.

Περιγραφή βιβλίου

Δεν διανοούνταν η Στεφανία, υπεύθυνη ορεινού ξενοδοχείου στο Βέρμιο, ότι η επίσκεψη κάποιου μοναχού, εκείνο το χιονισμένο πρωί, είχε σχέση με μια παμπάλαια υπόθεση που επηρέαζε σαν βαριά κατάρα τη ζωή της.
Ούτε για το ότι η παρέα τριών νεαρών ατόμων που είχαν το προηγούμενο βράδυ καταλύσει εκεί, θα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη της ιστορίας.
Μια δολοφονία κι ένας περιζήτητος θησαυρός από την περίοδο του Εμφυλίου, σημάδεψαν ανθρώπινες ζωές τριών γενιών, αφού το χρυσάφι, ως διαχρονική αξία, δίνει μυθικές διαστάσεις στα πράγματα.
Αλλά η τύχη, που δεν είναι μονάχα συνέπεια προσωπικών επιλογών, εμφάνισε το κρυμμένο χαρτί της, καταλύοντας δεδομένα καθώς οι πρωταγωνιστές αναζητούσαν απελπισμένα το μαγικό ραβδάκι της…
Κι έπειτα, υπάρχει μια νομοτέλεια στις πράξεις και στα γεγονότα που μας συμβαίνουν καθώς εξελίσσονται προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Όποια κι αν είναι αυτή…

Βιογραφικό συγγραφέως

Γεννήθηκε στη Νάουσα όπου και ζει με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγική κι εργάστηκε ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο. Βιβλία της που έχουν εκδοθεί: “Σ’ αυτόν τον έρωτα δεν έχει ημερομηνία λήξης”, “Η επιστροφή των άσωτων αντρών”, μυθιστορήματα, έχοντας προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων “Μια όαση επειγόντως” καθώς και η ποιητική συλλογή “Άγαλμα γυναίκας”.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69