tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το μυθιστόρημα του Παύλου Μουρουζίδη παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το μυθιστόρημα του Παύλου Μουρουζίδη «Ήττα και Περιφάνια, Η Ναυμαχία της Σφηκιάς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα, παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Η βιβλιοπαρουσίαση, που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο καφέ Εκτός Χάρτη Παπατζίκου.

Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, ο οποίος είπε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα παιδιά, τους εργάτες, που με τη δύναμη της νιότης, κατέκτησαν με τους αγώνες τους το δικαίωμα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα και την απόφαση του να μιλήσει για το βιβλίο, καθώς μέρος των αληθινών γεγονότων που αναγράφονται σε αυτό αναφέρονται στην περιοχή μας και μάλιστα κάποιοι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτά έδωσαν το παρόν στην σημερινή εκδήλωση.

«Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Παύλου Μουρουσίδη. Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όμορφα γραμμένο, αλλά αντιεμπορικό. Είναι από τα λίγα βιβλία που αναφέρονται στην αστική πάλη, στον αγώνα της εργατικής τάξης και γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον συγγραφέα… Είναι ένα χρήσιμο βιβλίο για το σύνολο που δείχνει πως οργανώνονται οι αγώνες, γιατί γίνονται οι αγώνες, πως ανεβάζουν ψηλά το κεφάλι οι εργαζόμενοι και διεκδικούν αυτά που αξίζουν, με ενωμένους και επίμονους αγώνες… και το προτείνει σε όλους καθώς ενισχύει αυτό που λέει, ότι η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας είναι ταξική πάλη». Στη συνέχεια ο κος Χατζηκώστας έκανε την τοποθέτησή του με βάση ιστορικά και πολιτικά γεγονότα.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας ο οποίος μίλησε με εμφανή συγκίνηση γιατί αφορά όχι μόνο ένα συνδικαλιστικό ζήτημα που διημείφθη πριν 35-40 χρόνια, αλλά και γιατί αφορά τη ζωή και τη δράση, τον καθημερινό αγώνα και τον πολιτισμό ανθρώπων που έζησε από κοντά επί πολλά χρόνια κι έγινε κομμάτι από τη σάρκα τους. Δεν έζησε τα γεγονότα της απεργίας του 1988, αλλά η αφήγηση από παλιούς φίλους και συντρόφους που συμμετείχαν τον καθήλωσε. Οπότε ένιωσε χρέος του να αποτυπώσει αυτά τα γεγονότα, σε ένα μυθιστόρημα, μια απόπειρα κατά βάση λογοτεχνική. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, στους ήρωες του βιβλίου καθώς υπάρχει και το ερωτικό στοιχείο, στην ιδέα της νουβέλας και στην διαλεκτική της ήττας και της νίκης, ενώ παράλληλα διάβασε κι αποσπάσματα του βιβλίου.

Στο τέλος συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Αχιλλέας, νέο παιδί, μεγαλώνει ανέμελα στο χωριό του. Αφήνει την ήρεμη ζωή της υπαίθρου για να μαθητεύσει στη Σιβιτανίδειο, να πιάσει δουλειά στα μηχανουργεία του Πειραιά κι από κει στα βαπόρια· γοητεύεται από τις κομμουνιστικές ιδέες και τα υψηλά ανθρωπιστικά ιδεώδη της μεγάλης λογοτεχνίας.

Το εργατικό κίνημα, οι ταξικοί αγώνες, το όραμα του κομουνισμού, η γοητεία της μάχης για την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε καταναγκασμό, η κοινωνία της ισότητας, η δύναμη της συντροφικότητας, η ομορφιά του έρωτα και του αγώνα, έρχονται στο προσκήνιο.

Αλλά ταυτοχρόνως, η επίθεση του κεφαλαίου. Τα παιχνίδια της εργοδοσίας και τα φράγματα των μηχανισμών της, στη μεγάλη απεργία που ξεσπά. Οι δραματικές εξωτερικές και εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις, η άρνηση και η πάλη ως την ανατροπή. Όταν η πόλη κοιμάται και οι πρωτοπόροι εργάτες αγρυπνούν. Η νίκη και η ήττα. Η ενότητα των αντιθέσεων.

Ένα μυθιστόρημα μαθητείας και ενηλικίωσης, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Ένα μυθιστόρημα για το τέλος της μεταπολίτευσης και της νιότης μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παύλος Μπουρουζίδης γεννήθηκε το 1968 στην Πεντάβρυσο Καστοριάς και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι πτυχιούχος χημικός μηχανικός (1996, Α.Π.Θ.) και εργάζεται σε ιδιωτιικές εταιρείς στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής, σε εργατάξια νέων ΑΗΣ ανά τη χώρα.

Το 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Συστηματική Φιλοσοφία Κοινωνικών Επιστημών (Α.Π.Θ.). Είναι τακτικός συνεργάτης στην περιοδική πολιτική επιθεώρηση "Τετράδια Μαρξισμού" ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εβδομαδιαίες ("Πριν") και επαρχιακές εφημερίδες.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69