tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο της Βεροιώτισσας Ελένης Πιπερίδου Λαφαζάνη παρουσιάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (φωτογραφίες)

Το έκτο βιβλίο της Βεροιώτισσας συγγραφέως Ελένης Πιπερίδου - Λαφαζάνη με τίτλο «Σκούπισε γιαγιά τα δάκρυά σου», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πλούσιο σε περιεχόμενο, αποτέλεσμα έρευνας 25 ετών, που αφορά τη ζωή των Ποντίων στην Ελλάδα. Αφορά τη ζωή των παππούδων και των γιαγιάδων της συγγραφέως που ήρθαν από τον Πόντο, όσα έζησε ως παιδί στην ποντιακή γειτονιά, τα ήθη κι έθιμα της Ποντιακής παράδοσης, τον ποντιακό γάμο, την λαϊκή ιατρική, την μαγειρική, παροιμίες κ.α.

Στις σελίδες του ιστορικού αυτού λαογραφικού βιβλίου, οι μεγαλύτεροι θα βρουν μνήμες και θύμησες από το παρελθόν, που θα ζωντανέψουν μαζί με τα γεγονότα της εποχής του 1922 και μετέπειτα. Πώς επιβίωσαν οι Πόντιοι, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν και πώς ανδρώθηκαν στη μάνα Ελλάδα. Το βιβλίο είναι γραμμένο στη νεοελληνική γλώσσα.

Η κόρη της συγγραφέως Μαριάννα Λαφαζάνη χαιρέτησε την εκδήλωση και παρουσίασε τους ομιλητές του πάνελ. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

Ο Άρης Ορφανίδης, φιλόλογος και εκπαιδευτής της ποντιακής διαλέκτου, είπε ότι η Ελένη Πιπερίδου τον βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά του στην ποντιακή διάλεκτο. Όσον αφορά το βιβλίο είπε ότι έχει βάλει τα πράγματα σε τάξη με μεστό βάρος περιεχομένου. Είναι ένα βιβλίο μαρτυριών, βιωμάτων, πρωτογενών – δικών της βιωμάτων, δευτερογενών – που τα μεταφέρει φιλτράροντάς τα με τη δική της ματιά είτε αυτούσια – ατόφια μέσα από τους πρωταγωνιστές, τους προγόνους της. Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε στις θεματικές ενότητες του βιβλίου, την μάνα γη, την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την λαϊκή ιατρική – γιατροσόφια του Πόντου, τις αρρώστιες των ζώων και αντιμετώπισής τους, τις προλήψεις, τα ήθη κι έθιμα, τις λαογραφικές πληροφορίες, το γλωσσάρι κ.α. Προτείνει το πόνημα της Ελένης Πιπερίδου σε όλους. Είναι ένας θησαυρός λαογραφικών, θρησκευτικών, ιστορικών, μαρτυρικών, βιωματικών και γλωσσικών πληροφοριών, παραμυθιών και ποιημάτων, ένα εγχειρίδιο ποικίλης ύλης, που κρατά ζωντανό κι αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όχι μόνο λόγο της γλαφυρής πένας της συγγραφέως, αλλά και λόγο της πολυθεματικότητας του.

Ο Πρόεδρος ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας - συγγραφέας Θανάσης Δέλλας, μιλώντας για το βιβλίο είπε ότι είναι ένα έργο ζωής. Εύστοχος ο τίτλος του βιβλίου… Πρόκειται για επίπονη, άοκνη και μεθοδική εργασία επί σειρά δεκαετιών, συγκέντρωσε, κατέγραψε κι αποτύπωσε τις αφηγήσεις προσφύγων του ποντιακού χώρου και του ποντιακού ελληνισμού. Αναφέρθηκε στα δεινά των προγόνων της, αλλά και σε πρόσωπα του άμεσου οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντός της. Προφορικές παραδόσεις κι αφηγήσεις, ιστορήματα των ανθρώπων που στη δίνη του πολέμου άφησαν πίσω τους τις χαμένες πατρίδες τους, τα πλούτη τους, τις οικογένειές τους, τη ζωή τους ολόκληρη. Από λογοτεχνική, ιστορική και λαογραφική άποψη είναι ένα πολύτιμο κι αξιόλογο έργο.

Στη συνέχεια ο Οδοντίατρος Βασίλης Αγγελής μίλησε για την φίλη Ελένη Πιπερίδου. Ξεκίνησε την αφήγησή του με τα προσωπικά βιώματα του και την κοινή πορεία της οικογένειάς του με την οικογένεια της συγγραφέως. Διαβάζοντας το βιβλίο είπε ότι ένιωσε να μπήκε σε μηχανή του χρόνου. Ο αναγνώστης θα ταυτιστεί με τους ήρωες, ειδικά εάν έχει ίδια βιώματα. Τα γεγονότα παρουσιάζονται στην πραγματική τους διάσταση. Παρουσιάζονται οι πτυχές της καθημερινής ζωής, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η ατμόσφαιρα, οι παραδόσεις, οι παροιμίες… Η Ελένη Πιπερίδου καταγράφει τα γεγονότα χωρίς να παρεμβαίνει. Ο αναγνώστης θα μαγευτεί από τις ιστορίες.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η συγγραφέας η οποία φανερά χαρούμενη μίλησε για το βιβλίο της, το οποίο είναι αφιερωμένο στη νονά της (αδελφή του πατέρα της), Ανατολή. Αναφέρθηκε στον ποντιακό γάμο, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και όμορφα - φιλοσοφημένα τραγούδια στην ποντιακή διάλεκτο. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης συνόδευσε μουσικά με την λύρα του.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Πιπερίδου – Λαφαζάνη γεννήθηκε στη Βέροια. Είναι συνταξιούχος δασκάλα. Υπήρξε μέλος της θεατρικής Ομάδας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη λαογραφία και την παράδοση. Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποιημάτων και διηγημάτων, τόσο στη νεοελληνική γλώσσα, όσο και στην ποντιακή διάλεκτο.

Έργα της ιδίας: Καλώς ήρθες χελιδόνι (2002), Ζήσον και μη φαίνεσαι (2005), Αγρέλαφον (2008), Καντηλέρι (2008) και Τα πέντε δαχτυλάκια (2016).

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69