tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο «Απομνημονεύματα της Μνήμης» παρουσιάστηκε στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο «Απομνημονεύματα της Μνήμης» παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια.

Σε αυτό το βιβλίο 40 Βεροιείς έγραψαν για 300 Πρωταγωνιστές της ζωής της πόλης.

40 Βεροιείς, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, εξιστορούν τις μνήμες τους, απαθανατίζοντας πρόσωπα, καθημερινές, αλλά και σημαντικές στιγμές της πόλης, ως ντοκουμέντα της λαϊκής ιστορίας της.

Σε μια πρωτοποριακή έκδοση 386 σελίδων του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών, σαράντα διαφορετικές «ματιές», ενώνουν αναμνήσεις, νοσταλγία, αγάπη, κοινά και ξεχωριστά βιώματα και δημιουργούν, σε μια απόπειρα καταγραφής, έναν πολύμορφο και πολύχρωμο πίνακα που αφήνει ένα σημαντικό λαϊκό, ιστορικό αποτύπωμα...

Τα ΑποΜνημοΝεύματα της Μνήμης, για πρώτη φορά στα ελληνικά τουλάχιστον χρονικά, αποπειρώνται με μια καταγραφή της συλλογικής μνήμης, να αναδείξουν το αποτύπωμα που άφησαν, άνθρωποι καθημερινοί, λαϊκές φιγούρες με τις ιδιαιτερότητές τους, όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές της πόλης, ξεχωριστοί επιστήμονες, ιστορικοί και ποιητές, η εκκλησιαστική παράδοση της βυζαντινής μας μοναδικότητας κι απο το ζωγράφο Καλλιέργη ως... τις σχολικές εκδρομές στις Σαραντόβρυσες, τη λαϊκή Αγορά, τα παλιά στέκια, τη Μαριγούλου και τον Πολυχρόνη με τ' άλογο, ως το πάνθεον της γυναικείας ομορφιάς και τη Μις Υφήλιο Κορίνα Τσοπέη....

Στο βίντεο ολόκληρη η παρουσίαση

Για το βιβλίο μίλησε η Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο δημοσιογράφος και επικεφαλής του pod.gr Σταύρος Θεοδωράκης και ο επιχειρηματίας και π. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπλατσιώτης. «Όλα γεννήθηκαν από μία ιδέα, άλλωστε τι Εκκοκκιστήριο Ιδεών εάν δεν γεννιούνταν ιδέες εδώ? Η ιδέα για το βιβλίο ήταν του Γιάννη Ναζλίδη. Να γράψουν για τους αφανείς ανθρώπους της πόλης, τους μη τιτλούχος που δεν τους γράφει η ιστορία της πόλης μας. αυτοί για τους οποίους γράφουν είχαν ή έχουν ρόλο στην μαγεία της πόλης. Ο καθένας με την δική του ξεχωριστή παρουσία, τον δικό του τρόπο, με αποτέλεσμα την έκδοση του βιβλίου. Το βιβλίο είναι μια απόπειρα αποτύπωσης ενός τμήματος ιστορίας της πόλης μας, γραμμένη από τα κάτω προς τα πάνω. Είναι γραμμένη από απλούς ανθρώπους της Βέροιας από τα προσωπικά βιώματα και την δίνει με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Πρόκειται για μια παρέα 40 ανθρώπων. Στο μεσοδιάστημα αυτό όμως έφυγαν από τη ζωή δύο πρόσωπα, ο δημοσιογράφος – ποιητής Δημήτρης Καρασάββας και ο οικονομολόγος – δημοσιογράφος Κώστας Μπέσιος», είπε μεταξύ άλλων, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ευσυγκίνητος Γιάννης Ναζλίδης.

Η Μαρία Ευθυμίου όσον αφορά το βιβλίο είπε «η ιδέα να αναδειχθεί η το άρωμα της πόλης μέσα από τις μνήμες, έχει μία βαθιά επαναστατικότητα, σε αυτό συναντάς την προσφυγιά, τον Εμφύλιο, τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι εξιδανικευμένα αυτά που παρουσιάζονται. Είναι αυθόρμητα όσα αναφέρονται σε αυτό. Είναι καθαρές, έντιμες σκέψεις. Τα βιβλίο δημιούργησε μια ρωγμή, έκοψε την τοξικότητα της κοινωνίας μας και έβγαλε την ομορφιά που κρύβεται από κάτω. Είναι μία αγαπητική κίνηση ανατροπής από 40 Βεροιωτών που γράφουν για 300 απλούς συνανθρώπους τους…».

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είπε «η ιστορία της πόλης είναι ρέουσα και ασύλληπτη και μόνο από σπαράγματα, απομεινάρια, θραύσματα και βιώματα μπορεί κάποιος να την αντιληφθεί. Το βιβλίο περιέχει άπειρες ρέουσες μνήμες που συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν ένα πολύμορφο βιβλίο. Τα κείμενα που το συνοδεύουν μπορούν να χαρακτηριστούν λογοτεχνικά. Το βιβλίο αποτελεί παρακαταθήκη για τους ανθρώπους του μέλλοντος…».

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην δημιουργική τρέλα που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Ναζλίδη. Όσον αφορά το βιβλίο είπε «δεν είναι ιστορικό. Είναι μία εντυπωσιακή αποτύπωση της καθημερινότητας της πόλης όπως την ονειρεύεται ένας Δήμαρχος. Σε αυτό ανακάλυψε πολλά στοιχεία που δεν γνώριζε για την πόλη. Παρότρυνε να το πάρουν όλοι οι Βεροιωτάδες γιατί είναι μία ‘πόρτα’ για να αγαπήσουν πιο πολύ την πόλη τους, να δουν πόσο πιο ωραία μπορούν να γίνουν τα πράγματα...».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη της πραγματικότητας που έχουν όλοι οι δημιουργοί. «Η παγκοσμιοποίηση μας έχει απομακρύνει από τους τοπικούς ήρωες. Ο Γιάννης Ναζλίδης επέστρεψε σε αυτή τη μεγάλη αξία. Να ξαναακούσουμε τους ήχους της πόλης, της γειτονιάς και να αναδείξουμε τις ωραίες, τις χρήσιμες, τις παιδεμένες φωνές της Βέροιας. Αυτή η επιστροφή είναι αναγκαία, γιατί δημιουργεί μια αυτογνωσία, μια αυτοπεποίθηση και μια υπερηφάνεια γι αυτό που ζούμε κι αυτό που είμαστε. Τέλος πρότεινε ότι θα ήταν προτιμότερο το βιβλίο να βγει σε μικρότερα τεύχη ώστε να μπορεί κάποιος να το κουβαλά και να το έχει συνέχεια μαζί του. Αυτό που διδάσκει είναι η αξία του τοπικού εκεί ο άνθρωπος νιώθει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί και να φτιάξει τη δική του αξία. Αναδεικνύει τις δικές μας δυνατότητες».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Σταματάς, και πρότεινε στις επόμενες εκδόσεις να υπάρχουν και ιστορίες με ανθρώπους της εκκλησίας.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν από τον πλούσιο μπουφέ, γλυκά και αλμυρά εδέσματα και κρασιά που προσέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69