tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η ποιητική συλλογή της Ρένας Αθανασοπούλου παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Η εικονογραφημένη ποιητική συλλογή της Βεροιώτισας Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, με απαγγελία της ποιήτριας και μουσική του συνθέτη Κώστα Μαργαρίτη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο και εισήγαγε τους θεατές στο θέμα που επρόκειτο να παρουσιαστεί, δηλαδή στην ποιητική συλλογή που συνοδεύεται από μουσικές συνθέσεις.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας συντόνισε την παρουσίαση, αναφέρθηκε στα βιογραφικά των ομιλητών και μίλησε για το βιβλίο, αλλά και την πρώην μαθήτριά της, Ρένα Αθανασοπούλου.

Με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για την ταλαντούχα συγγραφέα που συνεχώς εξελίσσεται και διαπρέπει.

Για το βιβλίο είπε «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκδοση που συνταιριάζει τον ποιητικό λόγο με την ζωγραφική και την μουσική. Τα 41 ποιήματα της συλλογής συνοδεύονται από σκίτσα σχεδιασμένα με κάρβουνο από τα χέρια της ίδιας της Ρένας που υποβοηθούν την νοηματική τους πρόσληψη. Η συλλογή περιέχει και cd με απαγγελία της ποιήτριας και συνθέσεις του Κώστας Μαργαρίτη για να μπορούν οι αναγνώστες να απολαύσουν τα ποιήματα ηχητικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και ατμοσφαιρική ερμηνεία.

Ο Τίτλος της συλλογής Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν" οριοθετεί το περιεχόμενο και τις θεματολογικές επιλογές του ποιητικού κόσμου της Ρένας που οικοδομείται με τα υλικά της πολυσχιδούς προσωπικότητας της, θέατρο, μουσική, προσωπικό βίωμα και υπέρμετρη κοινωνική ευαισθησία.

Όπως η ίδια επισημαίνει "οι στίχοι της βολτάρουν σε υποφωτισμένα σοκάκια". Ούτε ολοσκότεινα, μα ούτε και ολοφώτεινα, αντανακλώντας την ιδιοσυστασία της ανθρώπινης ζωής που αποφεύγει τις ευθύγραμμες πορείες, τα σταθερά και δεδομένα, αλλά εμπεριέχει ανατροπές, εναλλαγές, όπου ο κάθε άνθρωπος ή παραδίδεται ή αγωνίζεται.

To moto στην αρχή της συλλογής "συνάντησα ξανά τον εαυτό μου και ήσουν εκεί.." προαναγγέλλει μια ποίηση προσωπική-εξομολογητική με κυρίαρχο το ερωτικό στοιχείο καθώς το εγώ του ποιητικού υποκειμένου στήνεται απέναντι στο εσύ και εκκινεί μαζί του μια χαμηλόφωνη συζήτηση κατά το πρότυπο της γυναίκας στη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γ.Ρίτσου…».

Κάνει εκτεταμένη αναφορά στα θεματικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ποιήματα της Ρένας. «Ένας λυρισμός αναδύεται από τα ποιήματα… Σημαντική η καθοριστική συμμετοχή της γλώσσας στο τελικό ποιητικό προϊόν. Η εκλεπτυσμένη και λεπτοδουλεμένη έκφραση της ποιήτριας συμπυκνώνει πίσω από την αρχιτεκτονική της ολόκληρο το έργο. Η λεκτική πυροδότηση με τα γλωσσικά επινοήματα, τις περίεργες φραστικές συνάψεις και όρους των θεατρικών και μουσικών σπουδών της Ρένας Αθανασοπούλου εκφράζουν αριστοτεχνικά τη φιλοσοφική της, στοχαστική ενατένιση…», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η μουσικός Ελένη Αναγνώστου που αντίστοιχα μίλησε για την πολυτάλαντη πρώην μαθήτριά της. Αναφέρθηκε στο παρελθόν, την εποχή που είχε μαθήτρια την Ρένα, για το πάθος που είχε στα γράμματα, τις τέχνες, την μουσική, την ποίηση, ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Μίλησε για τη γυναίκα, τη μάνα, την επιστήμονα, την εκπαιδευτικό που συνεχίζει να αναπτύσσει τα ταλέντα της και να τα μοιράζεται με το κοινό της. Αναφέρθηκε στο cd που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, στην πολυσχιδή καλλιτεχνική δράση της Ρένας και του πολυοργανίστα Κώστα Μαργαρίτη, οι οποίοι κινούνται σε πολλούς χώρους, έχουν την υποκριτική, την μουσική, την ποίηση, την κίνηση, την καλλιτεχνική και αισθητική ματιά στα πράγματα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι δίδεται η πρόσβαση σε όσους έχουν αισθητηριακό πρόβλημα ή ιδιαιτερότητα να ακούσουν το cd, να γευτούν και να αφουγκραστούν. Αυτή η προσβασιμότητα θα γλυκάνει τη ζωή τους, θα τους οδηγήσει σε ανάταση…», τόνισε.

Έπειτα ο μουσικός Κώστας Μαργαρίτης αναφέρθηκε στην ποιητική συλλογή που το δόθηκε η ευκαιρία να συνθέσει και να ψάξει τα συναισθήματά του μέσα από την μουσική και τους στίχους. Διαβάζοντας την ποιητική συλλογή και προσπαθώντας να ντύσει τα ποιήματα με συναίσθημα κυρίως, έφτασε στον στόχο του που ήταν να εξερευνήσει τους συνθετικούς συνδυασμούς των μουσικών οργάνων. Διάβασε τα ποιήματα, αφέθηκε και η έμπνευση προέκυψε αβίαστα, άλλοτε στο πιάνο, άλλοτε στο κλαρινέτο, σκάρωνε μελωδίες και σκεφτόταν πως θα δέσουν με το ακορντεόν και την κιθάρα. Ήταν μία συνεργασία που είχε δυσκολίες λόγω εργασίας κι έλλειψης χρόνου. Προσπάθησαν να δώσουν διαφορετικές διαστάσεις και ηχοχρώματα σε κάθε ποίημα.

Τέλος τον λόγο πήρε η Ρένα Αθανασοπούλου, η οποία φανερά χαρούμενη αφού ήταν περιτριγυρισμένη από συναδέλφους, μαθητές, πρώην καθηγήτριες και φίλους, μίλησε για απόφασή της πρώτη φορά να μοιραστεί το έργο της και να εκτεθεί συναισθηματικά μέσα από αυτό. Αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον Κώστα Μαργαρίτη, στα ποιήματα που συνοδεύονται από δικά της σχέδια, στο cd που θα βοηθήσει όσους έχουν πρόβλημα όρασης, για τους λόγους που την οδήγησαν στην αυτοέκδοση (ήταν μία συνειδητή απόφαση), για την εμπειρία της μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου κ.α. Έκλεισε με την ευχή να βρουν οι αναγνώστες το δικό τους παράλληλο σύμπαν (είναι ο τρόπος να βιώσουμε τον δικό μας εαυτό πέρα από κοινωνικές ή άλλες συμβάσεις) στους στίχους και τις νότες του βιβλίου.

Κλείνοντας οι δημιουργοί ερμήνευσαν αποσπάσματα από το έργο τους.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθεται για την ενίσχυση του οργανισμού «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

H εικονογραφημένη ποιητική συλλογή της Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν» περιλαμβάνει 41 ποιήματα που συνοδεύονται από σκίτσα σχεδιασμένα με κάρβουνο και κλυδωνίζονται θεματικά ανάμεσα στην ερωτική υπέρβαση και τα σύγχρονα αδιέξοδα.

Η συλλογή περιέχει CD με απαγγελία της ποιήτριας και συνθέσεις του μουσικού και πολυοργανίστα Κώστα Μαργαρίτη για να μπορούν οι αναγνώστες να απολαύσουν τα ποιήματα και ηχητικά με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική και ατμοσφαιρική τους ερμηνεία. Σημαντική αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η επιθυμία να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στα ποιήματα και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69