tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο της Περσεφόνης Παπαδοπούλου «Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά» παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Περσεφόνη Παπαδοπούλου παρουσίασε στην Βέροια, το βιβλίο της με τίτλο «Οδηγός διατροφής για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Την βιβλιοπαρουσίαση παρακολούθησαν υποψήφιες μητέρες και νέοι γονείς, αλλά και μητέρες – γιαγιάδες που τους απασχολεί το θέμα διατροφής των αγαπημένων τους παιδιών – εγγονιών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Ο "Οδηγός διατροφής για εγκύους βρέφη και μικρά παιδιά" είναι ένα βιβλίο με αναλυτικές και σαφείς πληροφορίες για την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό, την τεχνητή βρεφική διατροφή, την ανταποκρινόμενη σίτιση τόσο στα βρέφη όσο και στα νήπια, αλλά και τη συμπληρωματική διατροφή-απογαλακτισμό.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Αθανάσιος Τόπης συντόνισε την εκδήλωση και μίλησε για την συνάδελφό του Περσεφόνη Παπαδοπούλου και το βιβλίο της. Η γνωριμία τους κρατάει 9 χρόνια καθώς και οι δύο υπηρετούν την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την ειδική αγωγή. «Το βιβλίο 260 σελίδων έρχεται όχι να καλύψει κάποια κενά που υπάρχουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αλλά να βάλει όλα αυτά σε μια σειρά έτσι ώστε ο αναγνώστης να το διαβάσει με ευχαρίστηση και καλή διάθεση. Η Περσεφόνη δούλεψε με ζήλο, καταβάλλοντας κόπο κι αφιερώνοντας χρόνο για να ετοιμάσει μια τόσο λεπτομερή, έγκυρη και σύγχρονη εργασία. Η υγιεινή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή του ανάπτυξη, καθώς την περίοδο αυτή τίθενται οι βάσεις για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Και πρώτο στάδιο ζωής είναι αυτό της εγκυμοσύνης άρα θα πρέπει να προσέχει η έγκυος την σωστή και ισορροπημένη διατροφή της έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί που κυοφορεί αλλά και γιατί το σύστημα ελέγχου της όρεξης ενός ανθρώπου αρχίζει να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο όταν το μωρό βρίσκεται στη μήτρα. Το βιβλίο αυτό διαχωρίζει τους μύθους από την αλήθεια και προσφέρει στους γονείς τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού. Το βιβλίο αυτό θα δώσει απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την διατροφή της εγκυμοσύνης, τον θηλασμό, την τεχνητή βρεφική διατροφή, το πως και πότε γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών. Μέσα από τους πίνακες μπορούν οι γονείς να παρακολουθούν τον έλεγχο της ανάπτυξης των παιδιών, αλλά και το πώς να αντιμετωπίζουν τις ιδιοτροπίες των παιδιών στο φαγητό», είπε ο κος Τόπης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η διατροφολόγος Ξένια Παπαναστασίου, η οποία καθώς μελετούσε το βιβλίο διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν οδηγό, έναν πλήρη οδηγό για νέους γονείς και νέες μητέρες που ξεκινούν το μαγικό ταξίδι της μητρότητας, που παράλληλα νιώθουν άγχος καθώς επιθυμούν να θρέψουν το παιδί τους όσο πιο σωστά γίνεται. «Το βιβλίο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων υγείας, αλλά και των νηπιαγωγείων – παιδικών σταθμών. Το βιβλίο ξεκινάει με τη σημαντική περίοδο της γυναίκας, την εγκυμοσύνη καθώς είναι μοναδική για την γυναίκα, αφού οι διατροφικές της συνήθειες επηρεάζουν ακόμη ένα πρόσωπο, το παιδί που κυοφορεί. Αναμφισβήτητα μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες αμφότερων, μητέρας και εμβρύου. Είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει μια μητέρα στο παιδί της, πριν αυτό γεννηθεί. Στο βιβλίο αναλύεται πως οι διατροφικές ανάγκες διαφοροποιούνται σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πόσο βάρος πρέπει να πάρει μία έγκυος, ποια τρόφιμα μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια, ποια τρόφιμα ενέχουν κινδύνους κ.α. Η Περσεφόνη δίνει πρακτικές συμβουλές για όλα τα στάδια. Άλλο κομμάτι είναι ο διαβήτης κύησης με αναλυτικές πρακτικές διαχείρισης του. Ο θηλασμός είναι ένα δώρο ζωής για το βρέφος. Τα οφέλη είναι πολλά τόσο για την μητέρα όσο για το βρέφος. Τα εμπόδια είναι πολλά, όμως η Περσεφόνη δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις για το πώς ξεπερνώνται και πως μπορεί να εδραιωθεί ο θηλασμός. Οι διατροφικές συνήθειες που απασχολούν τους γονείς στην βρεφική και παιδική ηλικία, όλα όσα πρέπει να ξέρει ο νέος γονιός, τα εμπόδια που μπορεί να υπάρξουν αλλά και μπορούν να ξεπεραστούν αναφέρονται με απλά και κατανοητά λόγια», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, τον λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου, η οποία είπε ότι ξεκίνησε την καριέρα της από την Βέροια και νιώθει συγκίνηση που βρίσκεται σήμερα εδώ. Αναφέρθηκε στον λόγο που ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο και στα κεφάλαια του. Ξεκίνησε με την νηπιακή ηλικία και συνέχισε με τον θηλασμό. Στόχος της ήταν να συγκεντρώσει τις πληροφορίες και να φτάσουν στις νέες μαμάδες που διακατέχονται από άγχος και νιώθουν μπερδεμένες. Το βιβλίο βαδίζει στον δρόμο της απενεχοποίησης, καθώς η νέα μαμά νιώθει πολλές ενοχές ότι δεν επιτελεί σωστά τον γονεϊκό της ρόλο. «Μέσα από το βιβλίο θα διαλέξει με πλήρη συνείδηση ότι είναι καλύτερο γι αυτήν», τόνισε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρέπει να θηλάσω; Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα;
Με ποιες στερεές τροφές να ξεκινήσω και πότε;
Μπορώ να δώσω στο παιδί μου finger food;
Πώς θα επηρεάσω τις γευστικές και διατροφικές του προτιμήσεις;

Η υγιεινή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή του ανάπτυξη, καθώς την περίοδο αυτή τίθενται οι βάσεις για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.
Το βιβλίο αυτό διαχωρίζει τους μύθους από την αλήθεια και προσφέρει στους γονείς τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού (έως 4 ετών).
Ξεκινάει από τους μήνες της εγκυμοσύνης, δίνοντας χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές για την πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, την αποφυγή τροφολοιμώξεων και τον διαβήτη κύησης. Αναλύει τα οφέλη του θηλασμού και προτείνει τρόπους για την επιτυχημένη εδραίωσή του. Για τους γονείς που επιλέγουν την τεχνητή βρεφική διατροφή, περιγράφεται ο σωστός τρόπος προετοιμασίας του γεύματος καθώς και η τεχνική ταΐσματος με μπουκάλι. Ακολουθούν οι φάσεις εισαγωγής στερεών τροφών, οι μέθοδοι, τα τρόφιμα, ενώ παρατίθενται τα στοιχεία που χρειάζονται οι γονείς για να αναγνωρίζουν τα σημάδια πείνας και κορεσμού και να εφαρμόζουν τις αρχές της ανταποκρινόμενης σίτισης (responsive feeding). Επίσης, προτείνονται πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των ιδιοτροπιών στο φαγητό (fussy eating), βοηθώντας τους γονείς να νιώσουν ασφάλεια για την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το παιδί τους.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μυήσετε το παιδί σας στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής.

Θα βρείτε τις απαραίτητες πληροφορίες…

Για τα θέματα διατροφής στην εγκυμοσύνη
Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Αποφυγή τροφολοιμώξεων
Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών
Διαβήτης κύησης

Για τον θηλασμό
Η σημασία του
Η διατροφή της θηλάζουσας
Πρακτικές συμβουλές για την επιτυχημένη εδραίωσή του

Για την τεχνητή βρεφική διατροφή
Σύσταση και τύποι γάλακτος σε σκόνη
Σωστή προετοιμασία, αποθήκευση, μεταφορά
Τεχνική ταΐσματος, συχνότητα και ποσότητα γευμάτων

Για την εισαγωγή στερεών τροφών
Μέθοδοι (τάισμα με κουτάλι – Βaby-led weaning)
Στάδια απογαλακτισμού (επιλογή τροφίμων, ενδεικτικά γεύματα)
Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

Για τον έλεγχο ανάπτυξης στη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία (καμπύλες ανάπτυξης)

Για τη διατροφή των παιδιών 1-4 ετών
Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Ομάδες τροφίμων – Ενδεικτικά γεύματα
Παιδική παχυσαρκία
Για την ανταποκρινόμενη σίτιση
σε βρέφη και μικρά παιδιά
Ενδείξεις πείνας και κορεσμού
Δυσκολίες εφαρμογής

Για τις ιδιοτροπίες στο φαγητό
Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Συμβουλές για την περίπτωση ισχυρής άρνησης πρόσληψης τροφής

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ζει στις Σέρρες. Αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην κλινική διαιτολογία (University of Glasgow) και το 2012 έλαβε επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity) από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μ. Βρετανίας. Επίσης, από το 2014 παρακολουθεί τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων σχετικά με την παιδιατρική διατροφή. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ) καθώς και πιστοποιημένη διαιτολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο (RD). Από το 2010 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον τομέα Τροφίμων, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στους κατοίκους ακριτικών νησιών ως μέλος της Ομάδας «Σύμπλευση».

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69