tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο της συγγραφέως - ψυχολόγου Κατερίνας Σιαμπάνη παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το βιβλίο της Βεροιώτισας συγγραφέως - ψυχολόγου Κατερίνας Σιαμπάνη, με τίτλο «Ημερολόγιο Ψυχοθεραπείας», παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις iWrite και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

Η συγγραφέας – ψυχολόγος μίλησε για το δεύτερο βιβλίο της, που αποτελεί απόσταγμα των όσων βίωσε στις ατομικές και ομαδικές συναντήσεις ψυχοθεραπείας, με τον τίτλο που ξεπήδησε «είναι χρυσός η σιωπή?».

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία άσκηση, οι παρευρισκόμενοι να γίνουν ζευγάρι με τον διπλανό τους και να κοιταχτούν για ένα λεπτό, χωρίς να μιλούν. Μέσα από αυτήν την σιωπή που βίωσαν ένιωσαν διάφορα συναισθήματα.

Η συγγραφέας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ομιλίας της. Ξεκίνησε με την σημασία της λέξης ‘σιωπή’, την προέλευσή της και τι σχέση έχει με το πολιτισμικό υπόβαθρο και το περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Φιλανδίας και τη σημασία που δίνει η σιωπή στην τουριστική προβολή της χώρας.

Έπειτα αναφέρθηκε στη σιωπή που μπερδεύει και τα πρόσωπά της [πρόσωπα σιωπής: η σιωπή ως αποσιώπηση, η σιωπή του κρυψίματος/μυστικών, η σιωπή των υποθέσεων/σεναρίων, η σιωπή της φυλακής/ομερτά, η σιωπή του κρατάω μούτρα/η ποινή των αντιποίνων/της τιμωρίας, τα λόγια πίσω από την πλάτη του άλλου/το κουτσομπολιό, που μιλάει πολύ / που μονοπωλεί].

Μίλησε για τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή και πως εκπαιδεύονται ώστε να αντέξουν την σιωπή και να νιώσουν άνετα με τον θεραπευόμενο (αυτές οι σιωπές είναι από τις πιο δύσκολες), τον ρόλο της ψυχοθεραπείας Gestalt και της ψυχοπαθολογίας, τα συναισθήματα και τι αντίκτυπο έχουν στο σώμα του ανθρώπου, ειδικά όταν μπλοκάρονται, στις φράσεις που γαλουχούν τη σιωπή [βούλωσέ το, μη μιλάς…] κ.α.

Ποιο όμως είναι αλήθεια το αντίδοτο στη σιωπή? «Μίλα!» Η επικοινωνία είναι το αντίδοτο.

Συνέχισε με την σιωπή που ευεργετεί και τα πρόσωπά της [πρόσωπα σιωπής: η σιωπή ως δημιουργία, η σιωπή ως χάδι, ως άγγιγμα, βλέμμα στον πόνο του άλλου, η σιωπή ως αποφόρτιση κ.α.].

Το βιβλίο υπαινίσσεται όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα με σκοπό να μας ταρακουνήσει από τα ήρεμα νερά που ζούμε με τον ‘μηχανικό’ εαυτό μας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο απευθύνεται σε ειδικούς της ψυχικής υγείας αλλά και σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την αυτογνωσία και την ψυχολογία. Χωρίς περιττές ορολογίες, σκοπεύει να κάνει τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας προσιτή, ελκυστική, παρακινητική και συναρπαστική για τους αναγνώστες. Οι πηγές συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου ποικίλουν, µε υλικό όχι µόνο από την ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία, αλλά και από τη µυθολογία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη φιλοσοφία και διάφορες πνευµατικές παραδόσεις Ανατολής και Δύσης.

Το βιβλίο αποτελεί ένα µοίρασµα εµπειρίας του κόσµου της ψυχοθεραπείας, έτσι όπως την έχει βιώσει η συγγραφέας ως ψυχοθεραπεύτρια.

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Σιαμπάνη, Mcs Συμβουλευτικής ψυχολογίας University of Sheffield, Ψυχοθεραπεύτρια- Εκπαιδεύτρια – Επόπτρια Gestalt, εκπαιδευμένη στην Art-Therapy & Sand Play Therapy Μέλος της EAGT, μέλος της ΕΕΨΓ, κάτοχος ECP, συγγραφέας.

Γεννήθηκε στη Βέροια, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη ΧΕΝ οργανώνοντας και συντονίζοντας ομάδες συμβουλευτικής αγωγής γονέων για παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας και συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας και Διοικούσες επιτροπές της ΧΕΝ Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης και της ΧΕΝ Ελλάδος, είναι Επιστημονική συνεργάτης στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και Συνεργάτης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Gestalt Foundation. Παράλληλα ασκεί το επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας στο ιδιωτικό της γραφείο στην Θεσσαλονίκη: www.ccpsychotherapy.eu

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69