tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή του Θανάση Μαρκόπουλου στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Η νέα ποιητική συλλογή του φιλόλογου – ποιητή Θανάση Μαρκόπουλου με τίτλο «Βροχές Βερμίου» παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη, προλόγισε και συντόνισε την βιβλιοπαρουσίαση.

«Ο τίτλος του βιβλίου «Βροχές Βερμίου» με την παρήχηση του Β και του Ρ ξεδιπλώνει τον ποιητικό κόσμο του Θανάση Μαρκόπουλου, ακόμη πιο ώριμο, με σαφή και παγιωμένα τα σαφή χαρακτηριστικά της ποιητικής του γραφής. Ο ρυθμός, το βιωματικό στοιχείο σε πιο εξελιγμένη μορφή.

Ο φιλόλογος – μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων – κριτικός λογοτεχνίας  Παντελής Τσαλουχίδης, αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό και το συγγραφικό έργο του Θανάση Μαρκόπουλου, έκανε φιλολογική ανάλυση της νέας ποιητικής συλλογής. Αναφερόμενος στον τίτλο του βιβλίου, ο οποίος έχει πάντα τη σημασία του στις συλλογές του ποιητή, είπε ότι είναι η πρώτη συλλογή με τοπικό – γεωγραφικό προσδιορισμό. Είναι ένα είδος αποδοχής μιας αναγκαστικής πολιτογράφησης στη Βέροια, στην πόλη που ζει από το 1978, σε σχέση με την γενέθλια πόλη του, την Κοζάνη, που με τα χρόνια περνά στη μνήμη. Η θεματική της συλλογής είναι το ατομικό βίωμα του ποιητή. Τη συλλογή συνθέτουν 48 ποιήματα όπου τα τελευταία13 κλίνουν λίγο πολύ προς την ποιητική πρόζα. Αναφέρθηκε στα γλωσσικά και υφολογικά χαρακτηριστικά κι ανέλυσε τη θεματολογία των ποιημάτων

Έπειτα ο καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας Κώστας Γκαλίτσιος, πρώην μαθητής του Θανάση Μαρκόπουλου, μίλησε για την ποιητική συλλογή, από καρδιάς και διάβασε κάποια από τα ποιήματα που τον συγκίνησαν.

Για την ένατη ποιητική σου συλλογή μίλησε στο τέλος ο ποιητής. Αναφέρθηκε στον τίτλο του βιβλίου και στους ήχους του Β και του Ρ. τα θέματα του βιβλίου είναι από εμπειρίες και βιώματα που έζησε, άκουσε, είδε ή τον άγγιξαν. Μίλησε για την Τέχνη και την Ποίηση, τις θεραπευτικές ιδιότητες της ποίησης στην ψυχή του αναγνώστη και την αισθητική που είναι γραμμένα τα ποιήματα. Συνέχισε με ανάγνωση ποιημάτων, ξεκινώντας από το ποίημα Το Βουνό, το πρώτο της ποιητικής συλλογής, σε αυτό που αναφέρεται το βιβλίο και η σχετική φωτογραφία εξωφύλλου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό κι έπειτα ο ποιητής υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, το Bιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι Eκδόσεις Μελάνι.

Βιογραφικό

Ο Θανάσης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στα Κρανίδια της Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και τη λογοτεχνική κριτική. Ποιήματα και κριτικά του κείμενα γύρω από τη μεταπολεμική ελληνική ποίηση και πεζογραφία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά, λογοτεχνικά και φιλολογικά.

Έχει εκδώσει εννέα συλλογές ποιημάτων, τρεις μελέτες και δύο τόμους με κείμενα κριτικής.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69