tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μεγάλη η συμμετοχή στον δεύτερο Περίπατο Βιβλίου στην Βέροια (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της Ημέρας Βιβλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, διοργάνωσε το Σάββατο 22 Απριλίου τον δεύτερο Περίπατο Βιβλίου, με μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», στον οποίο συμμετείχαν δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι.

Στην Βέροια συμμετείχαν το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, το Βιβλιοπωλείο Εξώφυλλο και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

♦ Το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο διοργάνωσε τον περίπατο βιβλίου που ήταν εμπνευσμένος από το βιβλίο της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου «Οι Μπρούτζινοι Κύβοι», μια ιστορία για την φιλία του Ασσέρ και του Θεμιστοκλή στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής στην πόλη μας.

Το πρωί του Σαββάτου συμπολίτες μας διαφόρων ηλικιών συγκεντρώθηκαν στο σημείο εκκίνησης, το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, κι από εκεί με την καθοδήγηση της ξεναγού Αγγελικής Γιαννάκη κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης όπου αναφέρθηκαν στην ιστορία του κτιρίου και στην ιστορία των «Λίθων της Μνήμης» (μπρούτζινοι κύβοι με ονόματα Εβραίων μαθητών που φοίτησαν στο σχολείο πριν αυτό γίνει δημαρχείο). Περιδιάβηκαν στην οδό Κεντρικής, όπου θυμήθηκαν τα παλιά επαγγέλματα και τα μαγαζιά της πόλης, στην Εβραϊκή συνοικία - Συναγωγή όπου αναφέρθηκε η παρουσία των Εβραίων στην πόλη και στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στο σημείο που ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τον χριστιανισμό στη Βέροια. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε περνώντας από την οδό Λουτρού (παλιά Οθωμανικά λουτρά) και το «Γιολά Γκελντί» από όπου μπήκαν οι Τούρκοι στην πόλη.

Σε όλη τη διαδρομή έγινε αναφορά στη συνύπαρξη Εβραίων – Χριστιανών – Οθωμανών στην πόλη της Βέροιας και στον διαχρονικά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, η Βεροιώτισα συγγραφέας Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της, του οποίου η ιστορία διαδραματίστηκε σε αυτές τις τοποθεσίες που επισκέφθηκαν οι περιπατητές.

♦ Ο Περίπατος Βιβλίου του Βιβλιοπωλείου ΕΞΩΦΥΛΛΟ ήταν εμπνευσμένος από το βιβλίο της Σοφίας Τσιάμη "ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ".

Το πρωί του Σαββάτου, ο πεζόδρομος μπροστά από το κατάστημα διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενήσει τους μικρούς του φίλους. Στο σημείο έφτασαν γονείς με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά με ποδήλατα, καρότσια, πατίνια ή και χωρίς αφού έτσι έγραφε η σχετική πρόσκληση.

Εκεί η Βεροιώτισσα συγγραφέας Σοφία Τσιάμη αφηγήθηκε με διασκεδαστικό τρόπο και με τη βοήθεια των παιδιών το καινούργιο της βιβλίο, «Χωρίς Βοηθητικές», ενώ ακολούθησαν διαδραστικά παιχνίδια, κατασκευές και καταγραφή των φόβων του κάθε παιδιού σε πρωτοσέλιδο λειτουργώντας ως δημοσιογράφοι.

♦ Στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ η υπεύθυνη επικοινωνίας Ασπασία Τασιοπούλου υποδέχθηκε συμπολίτες μας, γονείς και μεγαλύτερα παιδιά για να τους ξεναγήσει στους χώρους της βραβευμένης βιβλιοθήκης.

Στον ημιώροφο οι παρευρισκόμενοι είδαν από κοντά μία μοναδική και ξεχωριστή συλλογή από κούκλες. Πρόκειται για την συλλογή της Ελένης Χατζηνικολάκη, με πολλές κούκλες, από διάφορες περιοχές του κόσμου, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές. Η Maya από τη Νότιο Αφρική, ο Cunan από τη Λαπωνία, η Εσμεράλντα από τη Γαλλία, η Ναταλί από τη Μάλτα ήταν κάποιες από αυτές που γνώρισαν οι επισκέπτες από κοντά.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στον πρώτο όροφο,  στο στούντιο ηχογράφησης, στον χώρο έμπνευσης, στο maker space με τους 3d printers, στο τηλεσκόπιο και όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, στο ενυδρείο, αλλά και στο υπαίθριο αναγνωστήριο δίνοντας μια διαφορετική εμπειρία επαφής με τα βιβλία και παρουσιάζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει σε όλους η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Στους συμμετέχοντες  μοιράστηκαν αναμνηστικοί σελιδοδείκτες, μολύβι, βιβλίο, ακόμη και  κολατσιό με νερό, μέσα σε μια καλαίσθητη τσάντα με το λογότυπο της δράσης.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69