tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο «Φωτεινούλης»της Χριστίνας Μουταφτσή παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο “Φωτεινούλης” της Βεροιώτισας συγγραφέως Χριστίνας Μουταφτσή παρουσιάστηκε στο κοινό το απόγευμα της Κυριακής, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Όλοι περιφρονούσαν και κορόιδευαν το μικρού αστεράκι γιατί ήταν λιγάκι διαφορετικό από τα άλλα. Όταν όμως θαρραλέα ανέβηκε και στόλισε το μικρό δεντράκι, τότε όλα άλλαξαν. Όλοι κατάλαβαν τι θα πει χριστουγεννιάτικο πνεύμα και το ένιωσαν βαθιά μέσα στην καρδιά τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.

Η καθηγήτρια πιάνου, μουσικοπαιδαγωγός Άννα Αφεντούλη μίλησε για την γνωριμία της με τη συγγραφέα, την εντύπωση που της δημιούργησε το βιβλίο και συντόνισε την εκδήλωση. «Τέσσερις λέξεις μικρές αλλά τόσο σπουδαίες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή όλων μας βρήκα στο πρώτο παραμύθι της Χριστίνας, όταν την γνώρισα πριν δέκα χρόνια. Οι λέξεις πίστη, θάρρος, δύναμη κι αποφασιστικότητα επανήλθαν στο μυαλό μου όταν διάβασα και το νέο της βιβλίο. Αυτές οι τέσσερις λέξεις πρέπει να μείνουν στο μυαλό και την καρδιά μας. Πρόκειται για μια ιστορία χριστουγεννιάτικη, με ηχηρά μηνύματα  και αφορούν όλους μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Ενδεχομένως πιο πολύ αφορούν εμάς τους ενήλικες παρά τα παιδιά που οι ψυχές τους είναι αγνές και καθαρές», είπε.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Σαββίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με την Χριστίνα Μουταφτσή, αλλά και στα ωραία και σημαντικά μηνύματα που δίνει το βιβλίο σε όλους και ειδικά σε όσους έχουν μικρά παιδιά. «Η συμβολή του βιβλίου είναι σημαντική για την εποχή μας. Αναφέρεται σε αρετές όπως θάρρος, ταπεινότητα, ειλικρίνεια, φιλία, αγάπη, καλοσύνη», είπε μεταξύ άλλων.

Έπειτα η ιδιωτική υπάλληλος και νέα μητέρα Μαρία Τσιαπάρα εξέφρασε την άποψή της για το παραμύθι, καθώς επίσης στάθηκε και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Χριστίνας Μουταφτσή που διέκρινε και θαύμασε όταν την γνώρισε. Εντύπωση της έκανε η αποφασιστικότητα, η ειλικρίνεια, η αφοσίωση και η τόλμη να απαντάει στα «γιατί» των παιδιών της. «Το βιβλίο μιλάει για τις έννοιες της φιλίας, της διαφορετικότητας, αλλά και για την τόλμη και το θάρρος. Ο «Φωτεινούλης» θεωρώ ότι είναι ένα παράδειγμα για όλους τους γονείς», είπε.

Στη συνέχεια προβλήθηκε σε βίντεο η ομιλία της σχολικής ψυχολόγου, Αλεξίας Στεργίου, η οποία ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη. Στο πρώτο μίλησε για την σημασία της ανάγνωσης παραμυθιών στην ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, στο δεύτερο εξήγησε την έννοια της διαφορετικότητας, ενώ στο τρίτο μοιράστηκε με το κοινό της προσωπικές σκέψεις και τα συναισθήματα που προέκυψαν από την ανάγνωση του συγκεκριμένου παραμυθιού.

Έπειτα η εκπαιδευτικός - μητέρα Λίνα Καραγιοβάνη αναφέρθηκε στην εμπειρία της πρώτης ανάγνωσης, καθώς ως φίλη της συγγραφέως από τα μαθητικά χρόνια, είχε την τύχη και την χαρά να διαβάσει τα προσχέδια του βιβλίου.

«Ξεκινώντας την ανάγνωση, από την πρώτη κιόλας πρόταση, μπαίνεις αμέσως στο κλίμα του παραμυθιού και γίνεσαι κομμάτι της ιστορίας.

Θάρρος - Φιλία. Έχουμε ουσιαστικά ένα βιβλίο που περνά αξίες και κρύβει νοήματα! Έχει να μας διδάξει πολλά, χωρίς όμως ίχνος διδακτισμού. Δεν μας αρέσουν και δεν διασκεδάζουν και τα παιδιά με τα βιβλία που έχουν έντονο το στοιχείο του διδακτισμού.

Με τα θέματα που θίγει μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση με τα παιδιά. Πχ: Τι σημαίνει να είναι κάποιος διαφορετικός; … Για πολλούς από εμάς η έννοια της διαφορετικότητας είναι συνυφασμένη με θέματα αναπηρίας, εθνικότητας κτλ. Ωστόσο η διαφορά που έχει ο Φωτεινούλης από τα άλλα αστέρια, είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο που ο κάθε μικρός αναγνώστης μπορεί να την ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο, ταιριάζοντας την σε θέματα που απασχολούν τον ίδιο. Πολύ σημαντική αυτή η προσαρμοστική φύση του θέματος γιατί τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς ξεκινούν να εντάσσονται σε κοινωνικές ομάδες, συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα άλλα παιδιά, βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην ομάδα και καλούνται να διαχειριστούν μέσα τους θέματα που απορροφούν μεγάλο μέρος της ενέργειας τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η σημασία και η αξία των παραμυθιών και η ταύτιση με τον ηρώα είναι συχνά καθοριστικής σημασίας για τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων που ανακύπτουν.

Εμείς το αγαπήσαμε και είναι από τα βιβλία που ήρθαν για να κλέψουν τις εντυπώσεις τα φετινά Χριστούγεννα και να αγαπηθούν από πολύ κόσμο, από μεγάλους και μικρούς, που σίγουρα θα ταυτιστούν και θα βρουν τον εαυτό τους σε πολλά σημεία της αφήγησης. Είναι από τα βιβλία που τελειώνοντας τα, σου αφήνουν ένα χαμόγελο! Εύχομαι με αυτό το διαμαντάκι να ξεκινά μια πολύ πετυχημένη συγγραφική πορεία.

Ο Φωτεινούλης, ο βασικός μας ήρωας, είναι ένα μικρό αστεράκι, λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Μέσα από την περιπέτεια του, με το θάρρος, την πίστη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του και τη δύναμη της φιλίας, καταφέρνει να δείξει τι σημαίνει χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Ως ήρωας ο Φωτεινούλης, έξυπνος, τολμηρός και χαριτωμένος, έχει τη δύναμη να κάνει τους μικρούς αναγνώστες να ταυτιστούν μαζί και να τον νιώσουν σαν φίλο τους.

Εκφραστικά και λεξιλογικά πολύ προσεγμένο βιβλίο, πλούσιο λεξιλόγιο και εκφράσεις, αντίστοιχα με την ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται. Και αυτό μάλιστα, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πάρα πολλές νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων και οι γονείς πραγματικά ερευνούμε, κρίνουμε και ψάχνουμε το κατάλληλο βιβλίο για τα παιδιά μας.

Η πένα της Χριστίνας, τρυφερή και ζεστή όπως πάντα, αγγίζει μέσα από την ιστορία εξαιρετικά σημαντικά θέματα: Διαφορετικότητα – Αποδοχή – Αυτοπεποίθηση»,  είπε στην ομιλία της η κα Καραγιοβάνη.

Ακολούθως, δύο μαθήτριες η Φωτεινή Παπαγιαννοπούλου (κόρη συγγραφέως) και η Μαριλένα Κουρτέση μίλησαν για τις εντυπώσεις που τους προκάλεσε το βιβλίο κι αναφέρθηκαν στα σημαντικά μηνύματα που αυτό περνάει.

Στο κλείσιμο η Χριστίνα Μουταφτσή, φανερά συγκινημένη αλλά και χαρούμενη, αφού ευχαρίστησε όσους της στάθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια, αναφέρθηκε στις ανησυχίες της ως νέα μητέρα που ήθελε να μεταφέρει τις σκέψεις της στο χαρτί. Έτσι έγινε με αυτό το βιβλίο, όταν ένα βράδυ ο Φωτεινούλης, ένα αστέρι διαφορετικό από τα άλλα απέκτησε ζωή στα χειρόγραφα της Χριστίνας. «Το θέμα είναι να βλέπουμε τον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Να είμαστε ενωμένοι και με ευγένεια ψυχής όλα γίνονται. Εύχομαι ο Φωτεινούλης να φωτίσει τις καρδιές όλων σας!», συμπλήρωσε.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69