tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο «Αυτόλυκος ο κλέφτης» παρουσίασε στην Βέροια ο Μιχαήλ Σιδηρόπουλος

Το βιβλίο του με τίτλο «Αυτόλυκος ο κλέφτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, παρουσίασε στην Βέροια ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκε η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του συγγραφέα.

Η Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και αδελφή του συγγραφέα, Μυροφόρα Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα κι έπειτα μίλησε για το βιβλίο.

«…Ο Μιχάλης είναι άνθρωπος των μεγάλων αλμάτων και των εκπλήξεων. Είναι γνώστης της Ελληνικής Μυθολογίας. Είναι οξυδερκής, διορατικός κι έχει πολλές γνώσεις από τον χώρο του φανταστικού». Όσον αφορά το βιβλίο είπε «Η ιστορία διαδραματίζεται στην πρώτη εποχή των μυθολογικών ηρώων, στο τέλος της εποχής του χαλκού. Σε αυτόν τον κόσμο οι άνθρωποι, οι θεοί και τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου ζουν σε άρρηκτη αλληλεπίδραση. Ο ήρωας, ο Αυτόλυκος ξεκινάει την πορεία του με μία τραγική απώλεια που ξεκινάει να γεμίσει ελλειμματικά ένας ιδιόρρυθμος θεός. Για να επιβιώσει γίνεται κλέφτης, καπάτσος, ευέλικτος και με πολύ χιούμορ για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και με ανδρεία και γενναιότητα…. Σε όλη τη διαδρομή αναδύονται οι μορφές τις μυθολογίας, ζωντανές, μαγευτικές αλλά και τρομακτικές. Ο έλληνας αναγνώστης θα αναγνωρίσει τα σύμβολα και τους ήρωες και νιώθει οικεία ανάμεσά τους. Ενώ ο ξένος, αντιλαμβάνεται την αλήθεια, το βάθος και το γιατί είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Ελλήνων. Ο ήρωας είναι φρέσκος, καινούργιος και μας δίνει μια νέα ματιά στον χιλιοειπωμένο κλάδο της μυθολογίας… Εκτός από ευανάγνωστη και διασκεδαστική περιπέτεια που είναι και ο στόχος του συγγραφέα, το βιβλίο περιλαμβάνει μερικές έξυπνες, εύστοχες λεπτομέρειες που μένουν στη μνήμη του αναγνώστη». Έκλεισε την ομιλία διαβάζοντας ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο συγγραφέας Μιχαήλ Σιδηρόπουλος ο οποίος μίλησε για την μοναχική διαδικασία της συγγραφής, την Ελληνική Μυθολογία και για το βιβλίο.

«Ο «Αυτόλυκος ο κλέφτης» είναι μια μυθολογική περιπέτεια φαντασίας. Τον Αυτόλυκο τον γνώρισα στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, είναι ο παππούς του Οδυσσέα και του Ιάσονα. Αυτό με εντυπωσίασε ως δεδομένο κι άρχισα να ψάχνω και βρήκα κι άλλες αναφορές για το πρόσωπο του κι έχτισα γύρω από αυτές ένα μυθιστόρημα. Προσπαθώ να σεβαστώ το ύφος και το στυλ της Ελληνικής Μυθολογίας, δεν προσπαθώ να κάνω retelling. Στόχος μου είναι να κάνω μια ιστορία που θα μπορούσε να κουμπώσει στην Ελληνική Μυθολογία γενικότερα που την βλέπω ως ένα πάζλ που ο κάθε μυθιστοριογράφος, αρχαίοι ποιητές ή τραγωδοί βάζανε τα δικά τους κομμάτια στο πάζλ, σίγουρα υπάρχουν και χαμένα κομμάτια, αλλά αυτό προσπαθώ. Άρχισα να διαβάζω εντατικά την Ελληνική Μυθολογία τα τελευταία 4-5 χρόνια κι αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι έχει περισσότερη συνοχή από αυτήν που ίσως οι περισσότεροι νομίζουν. δεν είναι σκόρπιες ιστορίες. Μπορεί να έχουν γραφτεί από άλλους έχουν όμως συνοχή μεταξύ τους και αυτό είναι εντυπωσιακό», είπε.

Αυτό το διάστημα γράφει ένα μυθιστόρημα με θέμα πάλι την ελληνική μυθολογία αλλά με άλλη ηρωίδα της μυθολογίας κι ευελπιστεί να εκδοθεί το νέο έτος.

Για το εάν έχει ασχοληθεί με άλλα είδη γραφής είπε «Έχω γράψει μικρές ιστορίες και διηγήματα. Ένα από αυτά έχει εκδοθεί στην επετειακή συλλογή για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Μου αρέσει πολύ η φαντασία αλλά και να πειραματίζουμε αφού βρίσκομαι ακόμη στην αρχή στο συγγραφικό χώρο».

Στην Βέροια ήρθε πρώτη φορά για παρουσίαση, όμως γνωρίζει την πόλη μας, καθώς έχει κατά το ήμισυ καταγωγή από τον γειτονικό νομό, το Ριζό Πέλλας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οίκος και οικογένεια.

Ακολουθήστε το µοναχικό ταξίδι του Αυτόλυκου στην αναζήτηση αυτών που έχασε σε πολύ νεαρή ηλικία, πολλά χρόνια πριν γίνει ο παππούς δύο εκ των πιο πολυµήχανων ηρώων, του Οδυσσέα και του Ιάσονα.

Μεγαλωµένος ως ορφανός, έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα ηθικής, ο οποίος έχει στο κέντρο του το ένστικτο της επιβίωσης. Η υφαρπαγή έχει γίνει η δεύτερή του φύση. Ασήµαντος. Μόνος. Αδιάφορος. Κινείται στις σκιές.

Είναι ευχή ή κατάρα να έχεις

στη ζωή σου το θεϊκό στοιχείο;

Μια µυθολογική περιπέτεια µε καταιγιστική δράση, µέσα από το πρίσµα ενός «κλέφτη» ο οποίος µετά την εύνοια της θεάς Τύχης, είναι σίγουρο ότι θα χαίρει και της δικής σου!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μιχαήλ Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το µακρινό πια ’78. Από µικρός ούτε διάβαζε ούτε έγραφε. Ενίοτε σχεδίαζε. Όταν η µητέρα του τον ρωτούσε αν είχε διαβάσει τα µαθήµατά του, αυτός ήταν ήδη στην πόρτα µε µια µπάλα µπάσκετ ή πάνω στη σέλα του ποδηλάτου. Στην εφηβεία συνέχισε να µην διαβάζει ούτε να γράφει και έγινε ένας gamer. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΤΕΙ Αυτοµατισµού, άρχισε να διαβάζει. Δυστυχώς manuals. Δούλευε, δούλευε, δούλευε και δούλευε. Και διάβαζε manuals. Και έγραφε manuals.

Μετά από πάρα πολλές ασυνάρτητες αµπελοφιλοσοφίες στα κοινωνικά δίκτυα, αποφάσισε (thanks, sis) να γράψει και κάτι που να έχει συνοχή. Έτσι, ξεκίνησε το υπέροχο για τον ίδιο ταξίδι της συγγραφής. Πολύ γρήγορα είδε ένα µικρό πόνηµά του να συµπεριλαµβάνεται σε µια επετειακή συλλογή διηγηµάτων για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Συναρπάζεται από το βάθος της ελληνικής µυθολογίας και έχει την ψευδαίσθηση ότι γράφει επική φαντασία. Οι αναγνώστες ας προσέχανε λίγο παραπάνω.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69