tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βιβλία και καταγραφές της Μικρασιάτικης Παράδοσης παρουσίασε ο Γιώργος Κοτζαερίδης

Παρουσίαση των πιο σημαντικών βιβλίων του Μικρασιάτη συγγραφέα Γιώργου Κοτζαερίδη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, παράλληλα με προβολή βίντεο αφηγήσεων προσφύγων πρώτης γενιάς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, με αφορμή την συμπλήρωση σαράντα χρόνων καταγραφής της Μικρασιατικής παράδοσης από τον κ. Κοτζαερίδη, εξού και ο τίτλος της εκδήλωσης «40 Χρόνια Μικρασιάτικη Παράδοση 1984-2024».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και συντόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστασία Παυλίδου.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση είχαμε μία σύντομη κουβέντα με τον ερευνητή – συγγραφέα Γιώργο Κοτζαερίδη, ο οποίος μας μίλησε για το θέμα της εκδήλωσης και τα μελλοντικά του σχέδια.

«Κλείνουν 40 χρόνια από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με την διάσωση της παράδοσης και συγκεκριμένα της Μικρασιάτικης παράδοσης. Η σημερινή εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσιάσεις κάποιων βιβλίων μου, επίσης κάποιους χαιρετισμούς από Τούρκους φίλους από την Ανατολική Θράκη, από την γενέτειρα του παππού μου τα Κουβούκλια Προύσας, όπως επίσης μαρτυρίες κάποιον Βεροιαίων σχετικά με την Μικρασιατική καταστροφή.

Στο φουγιέ υπάρχει μία έκθεση η οποία είναι μία δουλειά, με δημοσιεύσεις κάποιον συνεντεύξεων προσφύγων της πρώτης γενιάς. Αυτή είναι η έκθεση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Μικρασιατών, ο οποίος μου κάνει αυτή την τιμή να παρουσιάσουμε τα έργα μου, αυτών των 40 χρόνων εδώ στο Δημαρχείο…

Έχω γράψει 15 βιβλία και όλα είναι σχετικά με τη Μικρά Ασία. Είναι κυρίως από την περιοχή της Προύσας, κάποια άλλα όπως οι εικόνες-αντίγραφα εικόνων- αναφέρονται στην Παναγία (εικόνες της Παναγίας που έχουν έρθει από την Μικρά Ασία). Όπως επίσης Αγίους που έχω καταγράψει οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή εκείνη, έχω γράψει κάτι για το χωριό μου…

Σε δύο βιβλία μου υπάρχουν καταγεγραμμένες συγκλονιστικές μαρτυρίες. Στα βιβλία «Προσφυγικά ενθυμήματα» και «Κουβουκλιώτικα ενθυμήματα» είναι πράγματι συγκλονιστικές. Ιδίως ένα-δύο παππούδες οι οποίοι ήτανε πολύ μεγάλοι σε ηλικία, δηλαδή ήταν φαντάροι την εποχή εκείνη, αναφέρουν από την αρχή πώς ξεκίνησε ο πόλεμος και πώς κατέληξαν εδώ στην Ελλάδα», είπε.

Στην ερώτηση εάν έχει κλείσει αυτός ο κύκλος το 40 χρόνων καταγραφής της Μικρασιατικής παράδοσης, ο συγγραφέας είπε «Όχι, συνεχίζουμεΤώρα ετοιμάζω κάτι καινούργιο για το χωριό μου. Τώρα πλέον κάνω κάποιες εκθέσεις. Τελευταία ήταν στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, όπου συνάντησα κατοίκους, πρόσφυγες που έρχονται από την περιοχή των Γρεβενών, που ως γνωστόν εκεί υπήρχαν οι Βαλάδες, οι οποίοι αναγκάστηκαν με την ανταλλαγή του πληθυσμού να φύγουν και να πάνε στην Θράκη. Εκεί μιλάνε τα ελληνικά και μάλιστα με την προφορά την γρεβενιώτικη και τους οποίους ονομάζουνε πατριώτες, ξεχωρίζουν δηλαδή… Έχω κάποια σχέδια ακόμη, για άλλες περιοχές ελπίζω όμως να τα πραγματοποιήσω… Εγώ δεν είμαι ιστορικός εγώ είμαι απλώς ένας ερευνητής ο οποίος έχει την τύχη να μετουσιώνει σε ένα καλλιτέχνημα αυτά τα οποία βλέπει και ακούει. Για παράδειγμα έκανα έρευνα για όλες τις εικόνες που προέρχονται από τον Μικρασιατικό χώρο, τις οποίες έκανα αντίγραφα και τις χάρισα σε διάφορους φορείς».

Στην παρουσίαση, η εκπαιδευτικός Σοφία Καρατεκίδου διάβασε ένα απόσπασμα από τα πρώτα βιβλία του συγγραφέα με τίτλο «Ένα ταξίδι στην προγονική γη του Ατάπαζαρ».

Η εκπαιδευτικός Γεωργία Τριανταφυλλίδου διάβασε ένα απόσπασμα από το 2ο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Ένα ταξίδι στην αντίπερα όχθη στην περιοχή της Προύσας».

Η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου διάβασε ένα απόσπασμα από τις μαρτυρίες της μάνας της, οι οποίες είναι καταγεγραμμένος σε ένα βιβλίο.

Και τέλος, η εκπαιδευτικός Ευγενία Καβαλλάρη διάβασε ίσως την πιο συγκλονιστική μαρτυρία, ενός παππού Κουβουκλιώτη, ο οποίος είναι από μόνος του μία ιστορία.

Στο φουαγιέ του Δημαρχείου λειτουργεί έκθεση με έργα - βιβλία του συγγραφέα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως και την Παρασκευή 1/3/2024.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69