tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Επετειακή εκδήλωση για τα Ρογκάτσια πραγματοποιήθηκε στο Μακροχώρι

Με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα χρόνων της αναβίωσης του εθίμου Ρογκάτσια στο Μακροχώρι, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων διοργάνωσε εκδήλωση - αφιέρωμα στο έθιμο αυτό.

Η εκδήλωση με θέμα "Μακροχώρι - 30 χρόνια Ρογκάτσια", που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο Μακροχωρίου, ήταν μία προσέγγιση του εθίμου στο χώρο και στον χρόνο.

Ο Νίκος Γάτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, χαιρέτησε και συντόνισε την εκδήλωση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Γάτου.

Για το κορυφαίο έθιμο που τελείται στο Ρουμλούκι, το 12ήμερο, από μια ομάδα σπαθοφόρων νέων χορευτών, μίλησαν αξιόλογοι Ημαθιώτες ερευνητές του λαϊκού μας πολιτισμού.

Ο νομικός – ιστορικός – λαογράφος - συγγραφέας Ιωάννης Μοσχόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Από τους Αρματολούς στα Ρουγκάτσια». Αναφέρθηκε στον θεσμό των Αρματολών και στο πως λειτουργούσαν αυτές οι έμμισθες, με μεγάλη εξουσία, ομάδες και πως αυτός εξελίχθηκε στο έθιμο Ρουγκάτσια που ανέλαβαν να το αναβιώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ο δημοσιογράφος - ερευνητής λαϊκού πολιτισμού Γιώργης Μελίκης αναφέρθηκε στο θέμα «Ρογκάτσια: Η περίπτωση του Μακροχωρίου». Μίλησε για το έθιμο Ρουγκάτσια στο Μακροχώρι, μια προσέγγιση στον χώρο και τον χρόνο, γιατί η περίπτωση του Μακροχωρίου ξεπερνάει τα όρια της λαογραφικής και ιστορικής προσέγγισης και γίνεται πολυεπίπεδο. Το έθιμο Ρουγκάτσια όλα αυτά τα 30 χρόνια είναι συνώνυμο του χωριού.

Ο χοροδιδάσκαλος - ερευνητής λαϊκού πολιτισμού Αχιλλέας Τσιάρας ανέπτυξε το θέμα «Η επαφή  μου με τα Ρουγκάτσια του Μακροχωρίου». Ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στο πως ο ίδιος βίωσε τα Ρουγκάτσια. Μίλησε για το τι συνάντησε όταν ο ίδιος ξεκίνησε να είναι δάσκαλος στον Σύλλογο λίγους μήνες μετά την δημιουργία του, το υλικό που βρήκε και τους ανθρώπους που συνάντησε και του μετέδωσαν τις  γνώσεις τους, πως οι ίδιοι το εισέπραξαν και πως το μετεξέλιξαν αποδίδοντας το έθιμο που γνωρίζουμε στις μέρες μας. «Το κύριο συστατικό της επιτυχίας της αναβίωσης του εθίμου ήταν η όρεξη και το πάθος του κάποιον ανθρώπων. Του τότε προέδρου του Συλλόγου, Κώστα Μαγαλιού, του οργανοπαίκτη Θωμά Πάτμου, του καπετάνιου (αρχηγού χορευτών) Θωμά Μυλωνά και του ιδίου», είπε. Έκλεισε την ομιλία του αφηγόντας πραγματικά γεγονότα που βίωσαν όλα αυτά τα χρόνια τονίζοντας ιδιαίτερα το δυνατό συναίσθημα που νιώθουν όσοι συμμετέχουν στο έθιμο. «Τα Ρογκάτσια είναι η δύναμη του Μακροχωρίου», τόνισε.

Στο τέλος, ο χορευτής Στάθης Ιωαννίδης μίλησε από καρδιάς, ιδιαίτερα φορτισμένος, για το έθιμο που τον μάγεψε, την εμπειρία που βίωσε, το πάθος των συγχορευτών του, το αγαπητό και δυνατό έθιμο στο οποίο ο ίδιος συμμετέχει κι εδώ και 13 χρόνια είναι ο καπετάνιος της ομάδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος παιδείας – περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα Τόπη, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μακροχωρίου Βαλάντης Κεχαΐδης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μακροχωρίου «Ψηφιδωτό» Βασίλης Ελευθεριάδης, η πρόεδρους του πολιτιστικού ΑΣΤΗΡ Αγκαθιάς Χρυσούλα Μουλαρτζή, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλιοείδεια, εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Διαβατού, εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας κ.α.

- - - - 

♦ 25 Δεκεμβρίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου

Ώρα έναρξης 8:00πμ

♦ 26 Δεκεμβρίου στην πλατεία Παλαιού Ηρώου Μακροχωρίου για το έθιμο Γουρουνοχαρά

Ώρα έναρξης 11:30πμ

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69