Το ανεπανάληπτο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης
Ο φετινός Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο, επιφύλαξε ένα ανεπανάληπτο πανηγύρι στο οποίο συμμετείχε με ενθουσιασμό πλήθος κατοίκων και φίλων του χωριού που δραπετεύοντας από τον καύσωνα της πόλης, βρήκε καταφύγιο στη δροσιά του θαυμάσιου φυσικού περιβάλλοντος του Βερμίου όρους.
Την παραμονή της Εορτής του Παππού Ηλία, όπως αποκαλούν τον Προστάτη του χωριού τους οι Ξηρολιβαδιώτες, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτη Ηλία Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος κήρυξε και τον Πανηγυρικό Θείο Λόγο.
Μετά τον Μέγα Εσπερινό και ενώ ο ουρανός πάνω από τις οροσειρές που περιβάλλουν το Ξηρολίβαδο έπαιρνε τα κοκκινόχρυσα χρώματα της δύσης του ήλιου που έγερνε πίσω από το Ξηροβούνι, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού τελέστηκε Αρτοκλασία με το πλήθος των πιστών που κάλυπτε το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, να συνοδεύει τον ιερέα που έψαλε το προσευχητάρι προς Την Θεοτόκο Παρθένο γύρω από το πλήθος των άρτων που προσέφεραν οι Ξηρολιβαδιώτες.
Η λήξη του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας συνοδεύτηκε από τον ήχο του κλαρίνου από το χωριό, που καλούσε τον κόσμο στο γλέντι του πανηγυριού.
Το παρών στον Εσπερινό και στην Αρτοκλασία έδωσαν ο Βουλευτής Ημαθίας Βασίλειος Κοτίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στέργιος Μουρτζίλας ως εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλειος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών του Ξηρολιβάδου.
Ανήμερα της Εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Παύλου Σταματά, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο και του Εφημέριου Ξηρολιβάδου αιδεσιμότατου π. Ιωάννη Κιουλέ.
Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν εκπροσωπώντας την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα -Τόπη και Στέργιος Μουρτζίλας.
Μετά την Απόλυση αναβίωσε στον αύλειο χώρο του Ναού το έθιμο του πλειστηριασμού των εικόνων.
Ακολούθως το εκκλησίασμα μεταφέρθηκε στην Μπούνα, το Καλό Πηγάδι του λιβαδιού, όπου τελέστηκε από τον π. Ιωάννη Κιουλέ, ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων.
Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του χωριού αντάλλαξαν τις καθιερωμένες ευχές της ημέρας, ενώ στην πανηγυρική ατμόσφαιρα κυριαρχούσαν οι ήχοι των παραδοσιακών μουσικών οργάνων από τα κέντρα του χωριού.
Στις εκδηλώσεις του πανηγυριού τον ιδιαίτερο τόνο έδωσαν τα παραδοσιακά καφενεία - μεζοδοποιεία του χωριού που προσέφεραν στους πανηγυριστές εκλεκτές γευστικές απολαύσεις και μοναδικές μουσικοχορευτικές βραδιές, με την μετάκληση συγκροτημάτων που κράτησαν ζωντανή την διάθεση για γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες των ημερών.
Ειδικότερα το μεζεζεδοποιείο «ΝΤΟΥΚΑΤΑ» στα πλαίσια του πανηγυριού οργάνωσε εξαιρετικές μουσικοχορευτικές βραδιές με τα συγκροτήματα του Χρήστου Λένου και του Γιώργου Σαλαπασίδη.
Ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο έδωσε και η ταβέρνα «MOUNTAIN ΛΙΓΟ ΑΠ΄ΟΛΑ» με τα συγκροτήματα του Βασίλη Γκουτζιλίκα και του Δημήτρη Παράσχου.
Αποκορύφωμα του πανηγυριού υπήρξε η 19η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων που αποτελεί παράδοση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου και διοργανώνεται αδιαλείπτως κάθε χρόνο με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Τσιαμήτρο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο μπάσκετ στο πάρκο του χωριού, με την συμμετοχή των Χορευτικών Συγκροτημάτων του ΠΟΞ, της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Βέροιας.
Η υποδοχή των χορευτικών συγκροτημάτων και των μουσικών σχημάτων που τα συνόδευαν έγινε από τον ΠΟΞ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, από όπου όλοι μαζί ξεκίνησαν σε μια παρέλαση – πατινάδα υπό τους ήχους της ορχήστρας του Γιώργου Σαλαπασίδη, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού και καταλήγοντας στο γήπεδο μπάσκετ, υπό τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
Τα συγκροτήματα εισήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης χορεύοντας σε ενιαίο κύκλο, υπό τους ήχους του παραδοσιακού τραγουδιού «Ξηρολίβαδο χουάρα μουσιάτα».
Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης Χασιώτης καλωσόρισε ευχαριστώντας τα συγκροτήματα για την παρουσία τους, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους με ειδική αναφορά στον Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο και στον Περιφερειακό Σύμβουλο Στέργιο Μουρτζίλα.
Ειδική δε ευχαριστήρια μνεία επιφυλάχθηκε στους εθελοντές που ενεργοποιήθηκαν για την προετοιμασία του χώρου της εκδήλωσης.
Στην συνέχεια προσέφερε ως αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των συγκροτημάτων, το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη «Ξηρολίβαδο όμορφο χωριό» και ανάγλυφο κάδρο με χειροτεχνημένη απεικόνιση ποιμενικής μορφής που φιλοτέχνησε ο Τάσος Τυφλίδης.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νικόλαος Τουμπουλίδης και ο χοροδιδάσκαλος της ΚΕΠΑ Αθανάσιος Σταυρίδης.
Την παρουσίαση άνοιξαν οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης, που με την συνοδεία εξαιρετικών μουσικών και ιδιαίτερα του Κωνσταντίνου Καπουρτίδη με την λύρα, την γκάιντα και το τραγούδι, του Βασίλη Στεφανίδη με την λύρα και του Χρήστου Τσανασίδη με το νταούλι, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με ήχους και χορευτικές κινήσεις του Πόντου, που προκάλεσαν ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του κοινού.
Ακολούθησε το συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, που παρουσίασε χορούς των βλαχόφωνων χωριών από την περιοχή Γρεβενών, υπό τους ήχους της ενθουσιώδους ορχήστρας του Γιώργου Σαλαπασίδη, με τον ίδιο στο κλαρίνο, τον Κώστα Μπατσίλα στην τρομπέτα, τον Ηλία Τοργούτη στα κρουστά, τον Νίκο Καρδογιάννη στο αρμόνιο και τον χαρισματικό Αντώνη Πάππο στο τραγούδι.
Η εκδήλωση συμπληρώθηκε με χορούς της Μακεδονίας από την περιοχή της Αριδαίας, που παρουσίασε με ιδιαίτερη ευαισθησία και ζωτικότητα το χορευτικό συγκρότημα του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Βέροιας, υπό τους ήχους και πάλι της ορχήστρας του Γιώργου Σαλαπασίδη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ξηρολιβάδου να συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε ένα ατέλειωτο χορευτικό γλέντι με το γιορτινό κέφι να διατηρείται αμείωτο ως αργά και στη συνέχεια να μεταφέρεται στις ταβέρνες του χωριού μέχρι τις πρωινές ώρες, ενώ κυριαρχούσαν οι ευχές για το εορτάσιμο της ημέρας.