Εκδήλωση για την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε στο Μακροχώρι (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Εκδήλωση για την ανάδειξη της ποντιακής διατροφής και γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στο οικογενειακό κέντρο Σείριος στο Μακροχώρι.
Την εκδήλωση, με τίτλο «καμίαν κι ανασπάλω σε», διοργάνωσε ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας, Γαστρονομίας, Οινολογίας & Τουρισμού «Ο ΚΑΡΑΝΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ» και ο Δήμος Βέροιας, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Από νωρίς το απόγευμα, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι της τοπικής αρχής, πολίτες, Πόντιοι ή μη, γέμισαν τον χώρο για να παρακολουθήσουν την πρωτότυπη εκδήλωση.
Στο πρώτο μέρος, προβλήθηκε το μουσικό έργο «Η καμπάνα του Πόντου». Το παρόν έργο είναι βασισμένο στο μελοποιημένο ποίημα του Πόντιου λογοτέχνη Φίλωνα Κτενίδη, όπου σε ιδέα του Κώστα Διαμαντίδη, και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δράμας και του Μητροπολίτη Παύλου, παρουσιάζει τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου. Τραγουδούν ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Πέλα Νικολαΐδου, ενώ την μουσική επιμελήθηκε ο Θεόφιλος Πουταχίδης.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του «Κάρανου», Δημήτρης Ταχματζίδης.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς».
Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής Βιολογίας Α.Π.Θ. Θωμάς Σαββίδης μίλησε για την αξία της ποντιακής διατροφής.
Κάνοντας μία κυκλωτική αναφορά στην Καππαδοκική, Πολίτικη και Σμυρνέικη κουζίνα, αναφέρθηκε στην Ποντιακή κουζίνα, στην οποία βρίσκουμε προϊόντα σίτου, όξινα γαλακτοκομικά, κρέατα, λαχανικά, στύπα και φρούτα. Όπως είπε ο κ. Σαββαίδης, στην Ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιούνται υλικά πχ σίτου, τα οποία παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους που χωρίς πολύπλοκες συνταγές μαγειρεύονται διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. «Ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει από τις σύγχρονες τροφές όπως αυτό αποδεικνύεται (παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό), ενώ τα οφέλη στο πεπτικό σύστημα είναι μεγάλα, ενώ δεν ξεχνούμε ότι προάγουν την μακροζωία», συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες γεύτηκαν ποντιακές συνταγές. Σερβιρίστηκε Τανομένος Σορβάς, Περέκ, Υβριστόν, Σιρόν, Χοιρινό Λουκάνικο, Καβουρεμένα καρτόφια (ποντιακός πουρές). και στο τέλος Πουρμάς (γλυκό έδεσμα). Συνόδευσαν με το παραδοσιακό Ταν ή κόκκινο ξηρό κρασί. Το μενού επιμελήθηκαν η Ελένη Βασιλειάδου και ο Γιώργος Παλησίδης με τους συνεργαζόμενους chefs του «Κάρανου».
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χορό. Τα μέλη του «Ευστάθιου Χωραφά» εισήλθαν στον χώρο στους ρυθμούς της Σέρρας, προκαλώντας τον ενθουσιασμό όλων των παρευρισκομένων.
Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακό πρόγραμμα από τους Αλέξη Παρχαρίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη και άλλους καλλιτέχνες και χορό.
-
DSC_0257
DSC_0257
-
DSC_0258
DSC_0258
-
DSC_0260
DSC_0260
-
DSC_0261
DSC_0261
-
DSC_0264
DSC_0264
-
DSC_0265
DSC_0265
-
DSC_0268
DSC_0268
-
DSC_0271
DSC_0271
-
DSC_0273
DSC_0273
-
DSC_0274
DSC_0274
-
DSC_0276
DSC_0276
-
DSC_0277
DSC_0277
-
DSC_0279
DSC_0279
-
DSC_0280
DSC_0280
-
DSC_0281
DSC_0281
-
DSC_0282
DSC_0282
-
DSC_0283
DSC_0283
-
DSC_0284
DSC_0284
-
DSC_0285
DSC_0285
-
DSC_0286
DSC_0286
-
DSC_0287
DSC_0287
-
DSC_0288
DSC_0288
-
DSC_0289
DSC_0289
-
DSC_0290
DSC_0290
-
DSC_0291
DSC_0291
-
DSC_0292
DSC_0292
-
DSC_0293
DSC_0293
-
DSC_0294
DSC_0294
-
DSC_0295
DSC_0295
-
DSC_0297
DSC_0297
-
DSC_0298
DSC_0298
-
DSC_0299
DSC_0299
-
DSC_0301
DSC_0301
-
DSC_0302
DSC_0302
-
DSC_0303
DSC_0303
-
DSC_0304
DSC_0304
-
DSC_0305
DSC_0305
-
DSC_0306
DSC_0306
-
DSC_0307
DSC_0307
-
DSC_0309
DSC_0309
-
DSC_0310
DSC_0310
-
DSC_0311
DSC_0311
-
DSC_0312
DSC_0312
-
DSC_0314
DSC_0314
-
DSC_0315
DSC_0315
-
DSC_0317
DSC_0317
-
DSC_0319
DSC_0319
-
DSC_0320
DSC_0320
-
DSC_0321
DSC_0321
-
DSC_0323
DSC_0323
-
DSC_0322
DSC_0322
-
DSC_0324
DSC_0324
-
DSC_0325
DSC_0325
-
DSC_0326
DSC_0326
-
DSC_0327
DSC_0327
-
DSC_0329
DSC_0329
-
DSC_0330
DSC_0330
-
DSC_0331
DSC_0331
-
DSC_0332
DSC_0332
-
DSC_0336
DSC_0336
-
DSC_0337
DSC_0337
-
DSC_0339
DSC_0339
-
DSC_0340
DSC_0340
-
DSC_0341
DSC_0341
-
DSC_0343
DSC_0343
-
DSC_0344
DSC_0344
-
DSC_0345
DSC_0345
-
DSC_0346
DSC_0346
-
DSC_0347
DSC_0347
-
DSC_0348
DSC_0348
-
DSC_0349
DSC_0349
-
DSC_0350
DSC_0350
-
DSC_0351
DSC_0351
-
DSC_0352
DSC_0352
-
DSC_0353
DSC_0353
-
DSC_0354
DSC_0354
-
DSC_0355
DSC_0355
-
DSC_0356
DSC_0356
-
DSC_0357
DSC_0357
-
DSC_0358
DSC_0358
-
DSC_0359
DSC_0359
-
DSC_0360
DSC_0360
-
DSC_0361
DSC_0361
-
DSC_0362
DSC_0362
-
DSC_0363
DSC_0363
-
DSC_0364
DSC_0364
-
DSC_0365
DSC_0365
-
DSC_0366
DSC_0366
-
DSC_0368
DSC_0368
-
DSC_0369
DSC_0369
-
DSC_0370
DSC_0370
-
DSC_0371
DSC_0371
-
DSC_0372
DSC_0372
-
DSC_0373
DSC_0373
-
DSC_0374
DSC_0374
-
DSC_0375
DSC_0375
-
DSC_0376
DSC_0376
-
DSC_0377
DSC_0377
-
DSC_0378
DSC_0378
-
DSC_0379
DSC_0379
-
DSC_0380
DSC_0380
-
DSC_0381
DSC_0381
-
DSC_0383
DSC_0383
-
DSC_0384
DSC_0384
-
DSC_0385
DSC_0385
-
DSC_0386
DSC_0386
-
DSC_0387
DSC_0387
-
DSC_0388
DSC_0388
-
DSC_0389
DSC_0389
-
DSC_0390
DSC_0390
-
DSC_0391
DSC_0391
-
DSC_0392
DSC_0392
-
DSC_0393
DSC_0393
-
DSC_0395
DSC_0395
-
DSC_0396
DSC_0396
-
DSC_0397
DSC_0397
-
DSC_0398
DSC_0398
-
DSC_0399
DSC_0399
-
DSC_0400
DSC_0400
-
DSC_0401
DSC_0401
-
DSC_0402
DSC_0402
-
DSC_0403
DSC_0403
-
DSC_0404
DSC_0404
-
DSC_0405
DSC_0405
-
DSC_0406
DSC_0406
-
DSC_0407
DSC_0407
-
DSC_0408
DSC_0408
-
DSC_0409
DSC_0409
-
DSC_0411
DSC_0411
-
DSC_0413
DSC_0413
-
DSC_0416
DSC_0416
-
DSC_0417
DSC_0417
-
DSC_0419
DSC_0419
-
DSC_0420
DSC_0420
-
DSC_0423
DSC_0423
-
DSC_0425
DSC_0425
-
DSC_0426
DSC_0426
-
DSC_0427
DSC_0427
-
DSC_0428
DSC_0428
-
DSC_0433
DSC_0433
-
DSC_0434
DSC_0434
-
DSC_0436
DSC_0436
-
DSC_0439
DSC_0439
-
DSC_0440
DSC_0440
-
DSC_0442
DSC_0442
-
DSC_0443
DSC_0443
-
DSC_0445
DSC_0445
-
DSC_0446
DSC_0446
-
DSC_0448
DSC_0448
-
DSC_0449
DSC_0449
-
DSC_0450
DSC_0450
-
DSC_0451
DSC_0451
-
DSC_0452
DSC_0452
-
DSC_0453
DSC_0453
-
DSC_0454
DSC_0454
-
DSC_0455
DSC_0455
-
DSC_0456
DSC_0456
-
DSC_0457
DSC_0457
-
DSC_0458
DSC_0458
-
DSC_0459
DSC_0459
-
DSC_0460
DSC_0460
-
DSC_0461
DSC_0461
-
DSC_0462
DSC_0462
-
DSC_0463
DSC_0463
-
DSC_0464
DSC_0464
-
DSC_0465
DSC_0465
-
DSC_0467
DSC_0467
-
DSC_0468
DSC_0468
-
DSC_0470
DSC_0470
-
DSC_0471
DSC_0471
-
DSC_0472
DSC_0472
-
DSC_0473
DSC_0473
-
DSC_0475
DSC_0475
-
DSC_0477
DSC_0477
-
DSC_0479
DSC_0479
-
DSC_0480
DSC_0480
-
DSC_0481
DSC_0481
-
DSC_0482
DSC_0482
-
DSC_0483
DSC_0483
-
DSC_0484
DSC_0484
-
DSC_0485
DSC_0485
-
DSC_0487
DSC_0487
-
DSC_0488
DSC_0488
-
DSC_0490
DSC_0490
-
DSC_0491
DSC_0491
-
DSC_0492
DSC_0492
-
DSC_0494
DSC_0494
-
DSC_0497
DSC_0497
-
DSC_0498
DSC_0498
-
DSC_0499
DSC_0499
-
DSC_0501
DSC_0501
-
DSC_0503
DSC_0503
-
DSC_0505
DSC_0505
-
DSC_0506
DSC_0506
https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/difer-menu/57643-karanos-efsathios-xorafas-pontiaki-diatrofi-gastronia#sigProId136968e7f7
















