tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τον «Τοίχο της Μνήμης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού& Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο «Τοίχος της Μνήμης», η μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο «Τοίχος της Μνήμης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ομογενοποιήση - αισθητική αναβάθμιση - ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας» το οποίο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας (Νοέμβριος 2018-Ιούνιος 2021).

Συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. καθαρίσθηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη. Η κα Κοτταρίδη αναφέρθηκε στην μελέτη του έργου «Ομογενοποιήση - αισθητική αναβάθμιση - ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας» για την δημιουργία του νεωτερικού στοιχείου του «Τοίχου της Μνήμης», με σκοπό την αναβάθμιση του Μουσείου της Βέροιας. «Η Βέροια είναι σπουδαία, είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, είναι η έδρα του κοινού των Μακεδόνων. Η Βέροια, έχει δώσει εκπληκτική κληρονομιά επιγραφών. Το μουσείο ήταν μικρό για τα δεδομένα της πόλης. Δεν θέλαμε ένα μεγαλύτερο μουσείο. Οπότε έπειτα από σκέψη αποφασίστηκε να γίνει αυτός ο Τοίχος της Μνήμης. Μία μεταλλική κατασκευή με επιτύμβιες στήλες κατά μήκος του δρόμου, να μπορεί να συνομιλήσει με τον περαστικό. Όπως επίσης αποφασίστηκε να γίνει πίσω η αυλή και να τοποθετηθούν εκεί οι βωμοί ώστε να μπορεί ο Βεροιώτης να τα θαυμάσει».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος εκπροσωπώντας τους δημότες της πόλης μετέφερε μία κοινή παραδοχή «ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί την απαρχή οι πολίτες της πόλης και οι επισκέπτες της να επισκεφθούν τον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας και τον Τοίχο της Μνήμης. Δεκάδες εκθέματα πήραν τη θέση που τους αξίζει. Η Βέροια αποκτά την θέση που της αξίζει, του θεματοφύλακα της μνήμης».

Έπειτα τον λόγο πήρε η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στους δεσμούς της με την πόλη, καθώς και στην πληθώρα των έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Έπειτα αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και τις εργασίες που έγιναν σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια. «Ο Τοίχος της Μνήμης αποτελεί μία σύγχρονα μουσειολογικά κι ευρηματική λύση που σκέφτηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, που προστατεύει και ταυτόχρονα αναδεικνύει το μουσειακό υλικό, ενώ το καθιστά διακριτό κι ευανάγνωστο όχι μόνο στους επισκέπτες του μουσείου, αλλά κυρίως σε αυτούς που κινούνται στην πόλη. Ο Τοίχος της Μνήμης είναι μία μεταλλική κατασκευή που παρέχει στέγαση, φωτισμό και περίοπτη θέση στα μνημεία σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου παρελθόντος της πόλης. Από την μία πλευρά είναι τοποθετημένες 124 μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες παρουσιάζουν τα πορτρέτα. Από την άλλη σειρά, μία σειρά τιμητικών βωμών για εξέχοντες και εξέχουσες Βεροιείς. Πρόκειται για ένα νέο σημείο αναφοράς της σύγχρονης συλλογικής μνήμης της πόλης», συμπλήρωσε.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο ‘’Επιγράμματα’’, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.

Την προσαρμογή των κειμένων έκανε ο Γ. Λιόλιος, την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Γ. Παρασκευόπουλος, ενώ την μουσική επιμέλεια είχαν ο Στ. Μπάμπαλος και ο Δ. Τσιγκενόπουλος.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος»: Π. Ματζίρης, Σ. Γιαννάκιρης, Στ. Νικολαίδου, Λ. Τότα, Μ. Ταχτσίδου, Μ. – Ν. Παρασκευοπούλου, Ε. Θεμελή, Σ. Ταγταλενίδου, Χρ. Καρλιώτη, Φ. Ντοκατζή, Ολ. Πάπιστα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμων, οι Βουλευτές ΝΔ Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Βασίλης Λυκοστράτης και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, η Αντιδήμαρχος Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίδου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός, εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και αρκετοί φίλοι του μουσείου.

Εγκαινιαστική περιοδεία σε εκκλησίες 

Νωρίτερα το απόγευμα, η κ. Μενδώνη και ο κ. Βεσυρόπουλος είχαν συναντήσεις με τον δήμαρχο Βέροιας και τον μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμονα.

Για μια παραγωγική συζήτηση, εστιασμένη στον πολιτισμό και τον τουρισμό έκανε λόγο ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ως πρωτεύον τέθηκε στην υπουργό, το θέμα της λειτουργίας του νέου μουσείου των Αιγών. 

Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη συνέπεσε λίγες μόνο κάποιες ώρες μετά την απόφαση να δρομολογηθεί το έργο που θα γίνει μέσα στον χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά. Ένα Βαπτιστήριο που θα αναπαριστά όλα τα βήματα του Απόστολου Παύλου στην Ελλάδα. Στην ίδια εκκλησία θα γίνει και το κειμηλιαρχείο, όπου θα εκτεθούν πολλά κειμήλια της Ημαθίας. 

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί το 2022, οπότε και θα γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που ξεκίνησε στη Δοβρά. Οι δύο υπουργοί στη συνέχεια επισκέφτηκαν και τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία των έργων της πόλης. 

Η κ. Μενδώνη και ο κ. Βεσυρόπουλος συμμετείχαν στην εγκαινιαστική περιοδεία σε εκκλησίες της Βέροιας (Αγ. Βλάσιος, Παναγία Βαλτεσινή, Αγ. Γεώργιος ο Μικρός, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Άννα της αγοράς, Αρχ. Χώρος Αγ. Παταπίου), έξι μνημεία που έχουν αναστηλωθεί. 

Τρία έργα της Βέροιας στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ταυτόχρονα με το Νέο Μουσείο των Αιγών, που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, στο έργο του ΥΠΠΟ «Πολιτιστικές Διαδρομές» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται τρία έργα στο κέντρο της Βέροιας: η αποκατάσταση της Αγίας Άννας, ο Παντοκράτορας και το Ορτά Τζαμί. «Τρία έργα τα οποία επειδή είναι στο κέντρο της πόλης θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τα αποκαταστήσουμε με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενισχύσουμε ό,τι έχει γίνει από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και ό,τι έχει προγραμματιστεί από την επόμενη», τόνισε η ΥΠΠΟ.

View this gallery on Flickr

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69