tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εγκαινιάστηκε στην Μελίκη η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα» (φωτογραφίες, βίντεο)

Η έκθεση «Αλέξανδρος  & Ρήγας, Η Χάρτα του Ρήγα 1797 – Αυθεντικοί χάρτες για την Ημαθία και παλαίτυπα της εποχής 1750-1830» εγκαινιάστηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργης Μελίκης, στην Μελίκη Ημαθίας.

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης το Εθνογραφικό Κέντρο διοργάνωσε αυτήν την έκθεση, στον νέου του πολυχώρο με την ονομασία «Αίθουσα φίλων».

Ο Γιώργης Μελίκης χαιρέτισε την εκδήλωση, ενημερώνοντας το κοινό τι πρόκειται να δει στην επικείμενη έκθεση, καθώς επίσης και τις δράσεις του Εθνογραφικού Κέντρου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στην έκθεση εκτίθενται:

  • Το Μονόφυλλο του Ρήγα για τον Αλέξανδρο και την ιστορία του, έκδοση του 1797 δια χειρός Ρήγα Φεραίου.
  • Η «Χάρτα», με πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών και τοπωνυμίων, τυπωμένη το 1797 στην Βιέννη που αποτελείται από 12 φύλλα τα οποία ενωμένα συνθέτουν το επαναστατικό όραμα του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798).
  • Σήμανση της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας με όλα τα ιστορικά, αρχαιολογικά, τοπογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία, όπως τα αποτύπωσε στο μνημειώδες αυτό προεπαναστατικό του έργο το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα της ελεύθερης Ελλάδας και του Διαφωτισμού.
  • Πρωτότυποι χάρτες οι οποίοι αποτυπώνουν θέσεις της Ημαθίας, τυπωμένοι μεταξύ 1750-1830. Επιλογή από την μεγάλη συλλογή του Εθνογραφικού Κέντρου με χάρτες που φέρουν σημάνσεις και υπομνηματισμό την αρχαία αλλά και νεότερη Ημαθία.
  • Παλαίτυπα - Βιβλία σύγχρονα της Χάρτας, τυπωμένα1750-1830  στην Βιέννη και την Βενετία.
  • Τέλος, στην αυλή του Κέντρου εκτίθεται μπάνερ που επιμελήθηκε ο ιστορικός Γιάννης Μοσχόπουλος με σημαντικές πληροφορίες για την συμβολή των χωριών του Ρουμλουκιού στην Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος της χρονιάς. Έπειτα, θα εκτεθούν οι Μάσκες και μετά το νέο έτος έως τον Απρίλη του 2022 (Κυριακή του Θωμά) θα συνεχιστεί η έκθεση, για να γιορτάσει το Εθνογραφικό Κέντρο και την μεγάλη επέτειο της Νάουσας.

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Γιώργης Μελίκης ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στο Εθνογραφικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής, μέλη του Συλλόγου Φίλοι Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργης Μελίκης, συντελεστές της έκθεσης και πολίτες.

Τελειώνοντας οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν από τον μπουφέ εκλεκτά γλυκά κι αλμυρά εδέσματα, κρασί κι αναψυκτικά.

 

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69