tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση για τα «200 χρόνια από την Επανάσταση στην Ημαθία - Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας» πραγματοποίησε η Π.Ε. Ημαθίας (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια, για να τιμήσει την επέτειο έναρξης της Επανάστασης στην περιοχή της Ημαθίας που είχε ως αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, στον Πολυχώρο «Έρια»  στη Νάουσα, με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση στην Ημαθία. Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας».

Την εκδήλωση παρουσίασε η Ιωάννα Γκουτζιλίκα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν:

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, π. Στυλιανός Μακρής

Ο Αντιπεριφερειάχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλου, Βάια Λιανοπούλου

Ο Βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες τριών λαμπρών Ημαθιωτών συγγραφέων και λαογράφων, οι οποίοι ταξίδεψαν το κοινό μέσα από τις αφηγήσεις τους στο χρόνο και σε κάθε γωνιά της Ημαθίας. Από το Ρουμλούκι μέχρι τη Βέροια, στις Ιερές Μονές που κατέκαψαν οι Οθωμανοί και τέλος στον μεγάλο χαλασμό της Νάουσας, μέσα από ιστορικά συγγράμματα και μέσα από την παράδοση.

Μίλησαν:

Ο Δικηγόρος – Συγγραφέας – Συλλέκτης Λαογραφικού Υλικού, Γιάννης Μοσχόπουλος που ανέπτυξε το θέμα «Το Ρουμλούκι κατά την επανάσταση του 1821-1822».

Ο Ερευνητής – Συγγραφέας, Βασίλης Ασβεστάς, που ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή της Βέροιας στα γεγονότα της περιόδου 1821-1822».

Ο Συγγραφέας – Λαογράφος – Συλλέκτης, Τάκης Μπάιτσης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο χαλασμός της Νάουσας μέσα από την παράδοση και το τραγούδι».

Στη συνέχεια η Ναουσαία ερμηνεύτρια Μαίρη Δούτση με την μαγική φωνή της ερμήνευσε τα τραγούδια «Μην αρνιέσαι» και «Ελλάδα», σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Λιμπρέτο: Δημήτρης Μπρουχός, από το ορατόριο που έγραψαν για το χαλασμό της Νάουσας.

Ακολούθησε ο παραδοσιακό χορός «Μακρυνίτσα» από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.

Στο τέλος έγινε απονομή τιμητικών - αναμνηστικών πλακετών σε Ημαθιώτες Ιστορικούς, Συγγραφείς, Λαογράφους - Συλλέκτες. Αναμνηστικά απονεμήθηκαν στους: Γιώργο Χιονίδη, Εμμανουήλ Βαλσαμίδη, Τάκη Μπάιτση, Στέργιο Αποστόλου, οικ. Νικολάου Σπάρτση, Γιώργη Μελίκη, Γιάννη Μοσχόπουλο και Νίκο Χατζηιωάννου.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69