tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Με πολύ κόσμο το Ταφικό Έθιμο στην Πατρίδα (φωτογραφίες, βίντεο)

Με πολύ κόσμο και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πατρίδα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευστάθιος Χωραφάς σε συνεργασία με την Μητρόπολη και τον Δήμο Βέροιας, το Ταφικό Έθιμο. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού έως τα κοιμητήρια Πατρίδας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμονα. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα ήθη κι έθιμα των προγόνων μας που κρατούν ζωντανή την μνήμη. "Το ποντιακό ταφικό έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Ο θάνατος και η ταφή του ανθρώπου αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας και της συλλογικής μνήμης", είπε μεταξύ άλλων.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον π.Διονύσιο Συρόπουλο, ο οποίος είπε ότι το ταφικό έθιμο συμβολίζει τη συνέχεια της ζωής μετά τον θάνατο. "Η σημερινή μέρα είναι μέρα Ανάστασης και τιμής στην μνήμη των προγώνων μας".

Ακολούθησε ομιλία του κ.Δημήτρη Πυρινού Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας. Ο κ. Πυρινός είπε "η πίστη για την μετά θάνατον ζωή διαμορφώνει την πορεία της ζωής μας". Αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των ταφικών εθίμων, στον ρόλο του θανάτου στην Αρχαία Ελλάδα, στις διαφορές Αρχαιοελληνικής και Χριστιανικής πίστης, στην Μικρασιατική καταστροφή κ.α. Η ομιλία του έκλεισε με την φράση που προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων "Δεν ξεχνούμε και δικαιοσύνη ζητούμε (αναφερόμενος στην αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας)".

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία στίχων για την Πόντια μάνα, την πίστη και την προσευχή από τον κ.Μιχάλη Τσίτσα.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια προσφυγιάς από καλλιτέχνες του συλλόγου και έκλεισε με τον χορό Σέρρα. 

Στο μουσικό πρόγραμμα ήταν οι: Γιάννης Χωραφαΐδης - λύρα, Κυριάκος Ξινόπουλος - νταούλι, Λευτέρης Παπαδόπουλος - τραγούδι, Γιάννης Κωνσταντινίδης - λύρα, Παύλος Καγκελίδης - τραγούδι.

Χόρεψαν οι: Βασίλης Ασβεστάς, Στέλιος Παπαδόπουλος, Σάββας Κρεμλίδης

Στο τέλος έγινε προσφορά ποντιακών εδεσμάτων.

Θα ακολουθήσει βίντεο από την εκδήλωση...

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69