tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε να τιμάται στις 19η Μαΐου κάθε έτους, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας πραγματοποίησε μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Το μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των αδικοχαμένων 353.000 Ελλήνων του Πόντου, τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βέροιας.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τους εφημέριους του ιερού ναού, τους Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργο και Πρωτοπρ. Νεκτάριο Σαββίδη, στην πλατεία Καπετανίδη.

Στεφάνι στον Ακρίτα του Πόντου κατέθεσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβατού.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, Μπάμπης Καπουρτίδης, στον χαιρετισμό του είπε τα εξής:

Σήμερα δίνουμε το παρόν και πάλι, όπως  κάθε χρόνο,  εδώ μπροστά στον ΑΚΡΙΤΑ…στο μνημείο της Γενοκτονίας της Πόλης μας…….ο λόγος;  η τιμή και η μνήμη για όλους εκείνους που έχασαν τόσο άδικα και πρόωρα την ζωή τους από τους δολοφόνους και τζιχαντιστές εκείνης της εποχής…. … ένα μνημόσυνο, ένα κεράκι , δύο λόγια ψυχής και το ‘’Δεν ξεχνάμε’’ .

Ναι, δεν ξεχνάμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τα φρικτά μαρτύρια και την θυσία των Προγόνων μας. Και όλο αυτό περνάει από γενιά σε γενιά ώσπου να έρθει η τελική δικαίωση αυτής της θυσίας με την αναγνώριση των εγκλημάτων και την συγνώμη από τους απογόνους των δολοφόνων.

Στις 19 Μαΐου του 1919 άρχισε η τελευταία και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους , δηλαδή τους Κεμαλικούς. Η 19η Μαΐου 1919 είναι η ημέρα που αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα (στην Αρχαία Αμισό)  ο σφαγέας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των Χριστιανικών λαών της περιοχής, Κεμάλ Πασάς που οι Τούρκοι τον αποκαλούν ΑΤΑΤΟΥΡΚ,  δηλαδή ΠΑΤΕΡΑΣ των τούρκων, γιατί Εδραίωσε την Τουρκική Δημοκρατία….με ξένα εδάφη και λαούς όμως……  με πολύ αίμα ….με βασανιστήρια, με βιασμούς, με σκλαβοπάζαρα, με εκτοπίσεις, με πορείες θανάτου, με τα τάγματα εργασίας-αμελέ ταμπουρού, με τις εν ψυχρώ δολοφονίες, κατά μόνας αλλά και ομαδικές, 353000 και πλέον, με κατάληξη την τελευταία πράξη του δράματος του ξεριζωμού…… αυτή ήταν η σκληρή μοίρα των προγόνων μας. Δεξί χέρι του Κεμάλ σε όλες αυτές τις εγκληματικές πράξεις ήταν ο αδίστακτος και στυγνός δολοφόνος  Τοπάλ Οσμάν.

Όλα αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα που συνέβησαν στους προγό- νους μας ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο των Γερμανών που εφαρμόστηκε με μεθοδικότητα από τους Κεμαλικούς και φυσικά πάντα με την καθοδήγηση των εμπνευστών.     

Όμως κανένα έγκλημα δεν είναι τέλειο….. υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που τεκμηριώνουν την πράξη της Γενοκτονίας όπως τα έχουν καταγράψει οι Ιστορικοί μας. Υπάρχουν μαρτυρίες επιζώντων, επιστολές καταδικασμένων, καταγραφές- επιστολές και αναφορές ξένων αξιωματούχων και παρατηρητών που βρίσκονταν   στην περιοχή και φυσικά τα κτήρια, σχολεία –εκκλησίες-σπίτια κλπ  που σώθηκαν από την βαρβαρότητα αλλά και αυτά που είναι μισοκατεστραμένα.

Εννοείται ότι απόμειναν και αρκετοί δικοί μας εκεί,  λόγω θρησκείας ή λόγω του ότι δεν πρόλαβαν να φύγουν, οι οποίοι όμως έγιναν πολλοί, Ρωμαίοι είμες,,,,έναν (γ)αίμαν είμες…αδέλφ(ι)α είμες….λένε…ομιλούν τα Ρωμαΐικα, χορεύουν, μαγειρεύουν και συμπεριφέρονται όπως και τότε…..σαν να μην πέρασε ο χρόνος….

Σε ανασκαφές τα ευρήματα  δείχνουν το ποιοί κατοικούσαν επί 3000 και πλέον χρόνια στην περιοχή,,, πολλά βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Σινώπης, της Κασταμονής, της Σαμψούντας κλπ. Όλα μαρτυρούν   ότι ΕΚΕΙ στον Πόντο, αλλά και σε όλη την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, ήταν η Ελλάδα της Ανατολής. Και για εμάς βεβαίως πάντα θα είναι η Πατρίδα της Ανατολής που κατακτήθηκε με βία και κατέχεται μέχρι σήμερα, όπως και η Βόρεια Κύπρος μας. Και λέω κατέχεται γιατί οι παππούδες μας  δεν είχαν δώσει ούτε υπογράψει τίποτα και όταν έφυγαν οι επιζήσαντες κυνηγημένοι είχαν την αίσθηση ότι θα επιστρέψουν πάλι στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους….

Στις επισκέψεις που κάνουμε ΕΚΕΙ στις αλησμόνητες Πατρίδες, τα ταξίδια ψυχής που λέμε, τα βλέπουμε όλα αυτά που μαρτυρούν τον τόπο και την Ιστορία του. Προγραμματίσαμε και φέτος στις 28 Ιουλίου ένα ακόμα 11 ήμερο ταξίδι ψυχής ώστε να πατήσουμε για μία ακόμη φορά στα Ιερά (και αιματοβαμμένα δυστυχώς…) χώματα και για να έχουμε την επαφή με τους ΕΚΕΙ δικούς μας ανθρώπους.

Το 1994, στις 24 Φεβρουαρίου, με τον νόμο 2193 η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζοντας την πράξη της Γενοκτονίας έπραξε το καθήκον της  καθιερώνοντας  την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ύστερα από 60 χρόνια περίπου. Και ενώ σε αυτή την καθιερωμένη ημέρα μνήμης εμείς πενθούμε οι γείτονες μας εορτάζουν για την εξόντωση και τον διωγμό των προγόνων μας.  

Ως απόγονοι των όσων επέζησαν δεν ξεχνάμε και πάντα θα αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και θα απαιτούμε την συγνώμη από τους απογόνους των δολοφόνων. Ο αγώνας αυτός δεν έχει ημερομηνία λήξης και αυτό είναι υπόσχεση και ΧΡΕΟΣ.

Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν αφορά μόνον τους ανθρώπους Ποντιακής καταγωγής αλλά όλον τον Ελληνισμό και φυσικά όλη την ανθρωπότητα. Όταν όμως δεν προσπαθούμε για την ανάδειξη του θέματος και την τιμωρία των εγκληματιών τότε φυσικό είναι να μείνουν ατιμώρητοι  και να επαναλάβουν τα ίδια, οι ίδιοι εάν ζουν ή οι απόγονοι αυτών. Άλλωστε το βλέπουμε καθημερινά να ζητούν κι άλλα, νησιά και το μισό Αιγαίο….. …ομιλούν για γαλάζια Πατρίδα… μα φυσικά είναι όλα γαλάζια ΕΚΕΊ… καταγάλανα Ελληνικά, θάλασσα  και στεριά…πράγματι την αλήθεια λένε…και αντί να συζητάμε την επιστροφή όλων των κατεχόμενων ο λόγος γίνεται για να πάρουν κι άλλα….Δεν μπορώ να μην επισημάνω τις άλλες Μεγάλες αλήθειες των απέναντι διοικούντων που κάθε τόσο μας υπενθυμίζουν ότι θα επαναλάβουν τα όσα είχαν κάνει και τότε,  λέγοντας «θα σας πετάξουμε στην θάλασσα, θα σας πνίξουμε και θα σας θάψουμε, όπως έκανε ο Κεμάλ τους προγόνους σας» όπως επίσης ότι η Κωνσταντινούπολη είναι δικιά τους αφού την κατέλαβαν, αφού την κατέκτησαν…..δηλαδή την πήραν την Πόλη με το έτσι θέλω….που όμως αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν δικιά τους…Ωμή παραδοχή λοιπόν των εγκλημάτων και της κατοχής που δεν βλέπω να αξιοποιούμε.

Θα κλείσω με την φράση του Νεοκλή Σαρρή ‘’Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ’’.

Όλοι μαζί τώρα ας αναφωνήσουμε την λέξη ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!!

Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Την εκδήλωση παρουσιάσε η γραμματέας της Λέσχης, Ευαγγελία Τογκουσίδου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στην πλατεία Καπετανίδη, με κύριο ομιλητή τον καταξιωμένο δημοσιογράφο, διευθυντή του περιοδικού "ΠΟΝΤΟΣ", καθώς και του Ραδιοφώνου των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, Φωκίωνα Φουντουκίδη.

Στη λύρα και το τραγούδι ο δάσκαλος λύρας της Λέσχης Χρήστος Καλιοντζίδης. Θα συμμετέχουν τα παιδιά της Λέσχης και άλλων φορέων και συλλόγων.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69