tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το αδιαχώρητο στο Απογευματινό των Μικρασιατών - Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Μικρασιάτικες συμβουλές καλοτυχίας"

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απογευματινό που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας. Η σάλα της Ελιάς γέμισε ασφυκτικά από μέλη και φίλους του συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση το βιβλίο –ημερολόγιο με Μικρασιατικές Συμβουλές Καλοτυχίας.

Την παρουσίαση έκαναν η εκπαιδευτικός Σοφία Τζομπάνογλου και η Σμαρούλα Κουικόγλου – Καλλιγά. Το βιβλίο των 150 έγχρωμων σελίδων έχει σαν θέμα τις Μικρασιατικές Συμβουλές Καλοτυχίας, που μετέφεραν στις νέες γενιές οι παλαιότεροι.

Στην εισήγησή της η κ. Καλλιγά τόνισε:

«Το βιβλίο έχει παροιμίες και συμβουλές που τις έχει δημιουργήσει ο λαός μας και εκφράζουν απόλυτες αλήθειες, γι αυτό τις θεωρούμε σοφές. Αυτή η σοφία καθοδηγούσε τα παιδιά στο να πορευτούν στον καλό δρόμο στην ζωή τους. Ήταν οι κανόνες για να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν είχαν προβλήματα. Οι πρόσφυγες γονείς μας και παππούδες μας μπορεί να εγκατέλειψαν το βιός τους και τον πλούτο τους, μπορεί να άφησαν το τραπέζι τους στρωμένο πίσω. Όμως πήραν μαζί χους εκτός από τα ταλαιπωρημένα κορμιά τους ,την πίστη στον θεό ,την αξία στην οικογένεια ,την σοφία, την γνώση και το μοναδικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις χαμένες πατρίδες. Με αυτά τα εφόδια άντεξαν σε όλες τις κακουχίες και δημιούργησαν νοικοκυριά στις νέες πατρίδες και ανάθρεψαν τα παιδιά τους πάνω σε πολύ γερά θεμέλια. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου προέκυψε τον προηγούμενο Νοέμβρη. Καθώς πίναμε τον πρωινό καφέ μας με την πρόεδρο Τασούλα Παυλίδου, σχολιάζαμε διάφορες συμβουλές που μας έλεγε η μαμά μας και η γιαγιά μας. Το βρήκαμε διασκεδαστικό και συνεχίσαμε να θυμόμαστε ακόμη περισσότερες. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τις καταγράψουμε για να μην χαθούν. Μας άρεσε η ιδέα να ρωτήσουμε και άλλα άτομα κι έτσι συγκεντρώσαμε ένα πλούσιο υλικό από Μικρασιάτικες παροιμίες και συμβουλές. Άξιζε όλο αυτό το υλικό να μείνει καταγεγραμμένο σε ένα βιβλίο. Έτσι το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αποφάσισε την έκδοση του βιβλίου με τίτλο « Μικρασιάτικες συμβουλές καλοτυχίας», για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Επειδή τα γραπτά μένουν θα μείνουν ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».

Η κ. Τζομπάνογλου πρόσθεσε:

"Ας περιηγηθούμε στο βιβλίο. Το εξώφυλλο απεικονίζει το χαρακτηριστικό πρόσωπο της μικρασιάτισσας και του κιμπάρη μικρασιάτη άντρα.

Το δε σπίτι της φωτογραφίας είναι το αρχοντικό που θα στεγάσει τα καλά κρυμμένα μυστικά των μικρασιατών που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες τους , στους καινούργιους τόπους σαν πρόσφυγες. Θα ήθελα λίγο από το χρόνο σας για να αναφερθούμε το περιεχόμενο

Στον πρόλογο, η πρόεδρος Τασούλα Παυλίδου, μας προϊδεάζει με χαριτωμένα λογία για τις τσαχπίνικες μικρασιατικές συμβουλές μέσα από παροιμίες

Θα διαβάσω μερικά αποσπάσματα.

Ας ξεκινήσουμε από το χαρακτηριστικό των μικρασιατών, την ειλικρίνεια

Το μέτωπο να το έχεις καθαρό

Να περπατάς με κεφάλι ψηλά

Η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα

Είναι ισχυρά όπλα αυτοεκτίμησης

Πες την γνώμη σους χωρίς να φοβηθείς

Απαίτησε το δίκαιο σου

Εγώ τον ειλικρινή άνθρωπο τον κρίνω από τα μάτια

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια

Τα μάτια που κρύβουν φως μέσα τους

Από το χρυσό της ψυχής το παίρνουν".

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, ο σύλλογος τίμησε τον αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο για την βοήθεια στον σύλλογο.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69