Μουσική βραδιά μνήμης και αντίστασης για το Πολυτεχνείο στην Στέγη
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Η εκδήλωση «Διότι δεν συνεμορφώθην…» που διοργανώθηκε από την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας και τον ΚοιΣΠΕ Ημαθίας "Δεσμός", άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμά της στο κοινό της Βέροιας την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024.
Η μουσική βραδιά, μια ανοιχτή μουσική… πρόβα, στο Φουγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ήταν αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλάμβανε μια συγκλονιστική ερμηνεία τραγουδιών και κειμένων, που ανέδειξαν το μήνυμα της ελευθερίας, της ανυπακοής και της αντοχής στις δυσκολίες:
Τραγούδια
- Πόσα χρόνια δίσεκτα
- Πως να σωπάσω
- Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
- Τα λόγια και τα χρόνια
- Διότι δεν συνεμορφώθην
- Λεβέντης εροβόλαγε
- Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
- Όταν σφίγγουν το χέρι
- Θα σημάνουν οι καμπάνες
- Η Αυλή
- Αερικό
- Το σφαγείο
- Η μπαλάντα του κυρ’ Μέντιου
- Μάνα μου Ελλάς
- Ένα δειλινό
- Δημοσθένους λέξις
- Τσε Γκεβάρα
- Τα παιδιά που χάθηκαν
- Τώρα-τώρα
Κείμενα εμπνευσμένα από μεγάλους δημιουργούς (Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Κατερίνα Γώγου κ.α.), ανέγνωσε ο Τάσος Κουτζάμπασης, που πλαισίωσαν τη μουσική με δυνατά μηνύματα. Οι τίτλοι ειδήσεων της σημερινής εποχής, έδειξαν την διαχρονικότητα των τραγουδιών που ακουμπούν στο σήμερα.
- "Είναι δύσκολο να σωπάσεις"
- "Όσες πρόκες και αν ρίχνετε στο δρόμο"
- "Είναι βαρύ το τίμημα."
- "Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι"
- "Λεύτερη μένει η καρδιά"
Οι καλλιτέχνες, μέσα από τη μουσική και τον λόγο, αναβίωσαν το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ενισχύοντας το διαχρονικό μήνυμα της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί: Μιχάλης Ρίζος (κιθάρα – τραγούδι), Ευγενία Κουζέλη (τραγούδι), Γρηγόρης Μπεσικιάρης (πιάνο), Παναγιώτης Θεοδωρίδης (Μπουζούκι – κιθάρα-φωνητικά), Γιάννης Γεωργουδάκης (κιθάρα – τραγούδι), Κώστας Ρίζος (φυσαρμόνικα – κρουστά)
Κείμενα και απόδοση των κειμένων: Τάσος Κουτζάμπασης
{gallery}https://www.flickr.com/photos/132226078@N08/albums/72177720321991357{/gallery}