«Του κρασιού και του έρωτα»: Μαγευτική βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας και πρεμιέρα για το Naoussa Summer Festival 2026
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2026, στον μαγευτικό και ιστορικά φορτισμένο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Μίεζας, η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Του κρασιού και του έρωτα», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, παρουσία πλήθους κόσμου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μία ξεχωριστή μουσική και πολιτιστική εμπειρία, συνδέοντας τον αρχαίο ελληνικό λόγο, τη μουσική, το κρασί, τον έρωτα και τη διαχρονική δύναμη του θεάτρου, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Παράλληλα, σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη του «Naoussa Summer Festival 2026», του φεστιβάλ πολιτισμού που διοργανώνει ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με στόχο να προσφέρει στο κοινό ποιοτικές εκδηλώσεις σε εμβληματικούς χώρους του Δήμου.
Από πλευράς επισήμων παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Νάουσας κ.κ. Ορέστης Γίδαρης και Ταμάρα Λογγινίδου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.
Το έργο «Του κρασιού και του έρωτα» αποτελεί σημείο αναφοράς για τον «πολιτισμό» του κρασιού. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική δημιουργία του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα και τη συμμετοχή του μουσικού συνόλου «Ηδύφωνο».
Κατά τη διάρκεια της παράστασης ερμηνεύτηκαν τραγούδια εμπνευσμένα από τον Διόνυσο και την Αφροδίτη, καθώς και από τον Ανακρέοντα, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και άλλους λυρικούς ποιητές, οι οποίοι συνδέθηκαν με τις απαρχές της θεατρικής και ποιητικής έκφρασης. Λόγοι και μελωδίες που κάποτε αντήχησαν στα αρχαία ελληνικά θέατρα ζωντάνεψαν ξανά, 2.500 χρόνια μετά, στο εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας, δημιουργώντας μία παράσταση με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση και έντονους συμβολισμούς.
Η παράσταση είναι παραγωγή της Εταιρείας Πολιτισμού «Ηδύφωνο», η οποία αποτελεί επίσημο μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής «Iter Vitis» – Δρόμοι του Κρασιού του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαδρομή στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
Συντελεστές της παράστασης
Συνθέτης: Σάκης Παπαδημητρίου
Ερμηνευτής: Βασίλης Λέκκας
Κείμενα: Μαρία Παναγιωτακοπούλου
Συμμετέχει: Έλενα Λεώνη
Μουσικό σύνολο: Ηδύφωνο
Πιάνο – ενορχηστρώσεις: Γιώργος Αναστασόπουλος
Βιολί: Μανώλης Κόττορος
Πνευστά: Μαρίνος Γαλατσίνος
Κανονάκι: Αθηνά Κούκη
Κρουστά: Νάνσυ Αγγελάκη
Κιθάρα – καβάλ: Σάκης Παπαδημητρίου
Χορογραφίες – χορός: Αγγελική Πετράκη
Αφηγήτρια: Ιωάννα ΣτεφανάτουΉχος – Φωτισμός: Φίλιππος Πηδάσης.
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΕΖΑ - ΛΕΚΑΣ
https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/mousik-menu/118785-naoussa-summer-festival-2026#sigProId0965552a69
















