tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Οι "Διδυμάνες" μετέφεραν το θεατρόφιλο κοινό της Βέροιας σε μια άλλη εποχή

Στο Θέατρο Άλσους πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ η πρεμιέρα της παράστασης «Διδυμάνες» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, προσφέροντας στους θεατές μια ατμοσφαιρική και συγκινητική εμπειρία.

Οι πρωταγωνίστριες, Διαλεχτή (Μάγδα Πένσου) και Μορφούλα (Καλλιόπη Σίμου), καθήλωσαν το κοινό με τις ερμηνείες τους, αφηγούμενες μια αληθινή ιστορία από τον 19ο αιώνα, που διαδραματίζεται στην περιοχή Μαγαζιά των Παξών. Μέσα από την αφήγησή τους, εξήγησαν πώς απέκτησαν το όνομα «Διδυμάνες», δημιουργώντας μια σύνδεση με το παρελθόν που άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων.

Ο Χορός, με τη σημαντική του παρουσία, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην παράσταση. Μέσα από την ποίηση και την κίνηση, θυμάται, αναρωτιέται, πενθεί και γιορτάζει μαζί με τις πρωταγωνίστριες, προσθέτοντας βάθος και πολυπλοκότητα στην αφήγηση της ιστορίας.

Η σκηνοθεσία, που ανέδειξε την ατμοσφαιρικότητα του έργου, σε συνδυασμό με τους φωτισμούς και τη μουσική επένδυση, δημιούργησε ένα μαγευτικό περιβάλλον που μετέφερε το κοινό σε μια άλλη εποχή, κάνοντας την εμπειρία αξέχαστη.

Η παράσταση «Διδυμάνες» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας αποτελεί μια αξιόλογη προσθήκη στη θεατρική σκηνή της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη του θεάτρου να αφηγείται ιστορίες που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν.

Λίγα λόγια για το έργο

Η μουσική παράσταση «ΟΙ ΔΙΔΥΜΑΝΕΣ» βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Σπύρου Μπογδάνου (Συλλογή Διηγημάτων «Η ΔΕΠΑΙΝΑ») το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία του 19ου αιώνα από την περιοχή Μαγαζιά των Παξών.

Η αληθινή αυτή ιστορία, συγκινητική και συνταρακτική χωρίς φανφάρες και υπερβολές, ακούγεται στην παράσταση από τα στόματα δύο γυναικών, που έχοντας καθαρθεί πια μετά το πέρας της ιστορίας, μπορούν πια να μιλήσουν για το τι συνέβη στις ζωές τους και για το πώς απέκτησαν αυτό το όνομα: «Διδυμάνες». Ισότιμος συνομιλητής τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι ένας Χορός Γυναικών, που επίσης θυμάται, αναρωτιέται, πενθεί και γιορτάζει μαζί τους, καθώς η ιστορία ξετυλίγεται.

Το έργο εμπεριέχει επτά πρωτότυπες πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν και τα οποία έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν ως νέος, σύγχρονος ήχος μέσα στο έργο, είναι κατά κύριο λόγο από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά και από τις περιοχές των Παξών και της Κρήτης. Το κοινό τους χαρακτηριστικό, πέραν του ότι προέρχονται από την ελληνική μουσική παράδοση, είναι η δυνατότητα που μου παρείχαν να δημιουργήσω πάνω στο μελωδικό καμβά τους ένα ηχόχρωμα και μια αίσθηση που να παραπέμπει σε χορικά αρχαίας τραγωδίας, εξού και η αποκλειστική χρήση φωνών και κρουστών στα περισσότερα απ’ αυτά.

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Σπύρος Μπογδάνος

Διασκευή κειμένου / Μουσική σύνθεση / Μουσική διδασκαλία: Δήμητρα Τρυπάνη

Επιμέλεια σκηνοθεσίας  / κίνησης: Καλλιόπη Σίμου

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικό αφίσας: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Βοηθός μουσικής διδασκαλίας: Ζωή Μάντζου

Φωτογραφίες / Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Τάσος Θώμογλου

Video / μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης

Βοηθός σκηνοθέτη / χορογράφου: Γιώργος Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Ελένη Τσίλη

Οργάνωση / Επικοινωνία / Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Επί σκηνής (αλφαβητικά):

Μαρία Αηδονίδου, Άννα Μαρία Ακριτίδου, Φωτεινή Γεωργουδάκη, Αίθρα – Γεωργία Γραμματικού, Φωτεινή Κανελλίδου, Αναστάσιος Κετίκογλου, Ηλέκτρα Κόντογλου, Ανθή Κυρτσόγλου, Ζωή Μάντζου, Έφη Μούζη, Αλεξάνδρα Μπερίσα, Όλγα Παπαδοπούλου, Μάγδα Πένσου, Σάνυ Σερεμέτα, Καλλιόπη Σίμου, Μαρία Σίμου, Ηλιάνα Τσίλη, Αλεξία Φωτιάδου

Διαλεχτή: Μάγδα Πένσου

Μορφούλα: Καλλιόπη Σίμου

Μουσικό σύνολο:

Βιολί -  Ανθή Κυρτσόγλου

Τσέλο - Άννα Μαρία Ακριτίδου

Κρουστά - Αναστάσιος Κετίκογλου

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69