Κάνει πρεμιέρα την Κυριακή η παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ "Ο Δράκος" (βίντεο)

Συνέντευξη τύπου για την παιδική παράσταση "Ο Δράκος" παραχώρησε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Η παράσταση απευθύνεται σε νήπια, σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου και ανεβαίνει την Κυριακή  3 Νοεμβρίου 2019, ώρα 11π.μ  μόνο για  τους  εκπαιδευτικούς, με ελεύθερη είσοδο και από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, ώρα 10π.μ., θα δίδονται  παραστάσεις για τους μαθητές στο θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή  14 Φεβρουαρίου 2020 (Στη Νάουσα προγραμματίζεται η πραγματοποίηση των παραστάσεων την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020).

Μιλώντας για τους στόχους του ΔΗΠΕΘΕ, η νέα πρόεδρος Γεωργία Μπατσαρά σημείωσε ότι το θέατρο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αυτό τον σκοπή υπηρετεί η παράσταση "Ο Δράκος". Ένας άλλος στόχος σύμφωνα με την κ. Μπατσαρά είναι να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας και να παντρέψει την τέχνη με τον πολιτισμό. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Παρασκευόπουλος είπε ότι έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον σκηνοθέτη Πάνο Δεληνικολόπουλο ενώ για το έργο σημείωσε ότι του έκανε εντύπωση επειδή δεν αναμασά μύθους αλλά έχει μια πολιτική διάσταση και ανοίγει το πνεύμα των μαθητών.

Για το έργο μίλησε ο σκηνοθέτης Πάνος Δεληνικολόπουλος. Αναφέρθηκε στην περίληψη του έργου ενώ είπε ότι στο έργο θα εμπλακούν και οι μαθητές - θεατές τόσο στην μάχη του πρωταγωνιστή με τον Δράκο όσο και στο φινάλε. Οι μαθητές μέσα από συζήτηση θα επιλέξουν έναν από τρία εναλλακτικά φινάλε και θα κάνουν συζήτηση γύρω από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από το έργο.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου, η οποία είπε ότι η παράσταση είναι "ψαγμένη" και το έργο μπορεί να δώσει το έναυσμα για σκέψη στους μαθητές. Η κ. Μαυρίδου ζήτησε να ετοιμάσει το ΔΗΠΕΘΕ και μια παράσταση για μαθητές λυκείου.

Στην συνέντευηξη παραβρέθηκαν και τα μέλη της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Μαρία Παπαϊωάννου, Διονύσης Καρολίδης, Γιώργος Δουλγέρογλου (δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνέντευξη τύπου).

Η παράσταση

Μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας προετοίμασε με πολύ σεβασμό για τα παιδιά μια παράσταση αποκλειστικά δικής του παραγωγής. Επτά ηθοποιοί και όλοι οι συντελεστές βρίσκονται, ζουν κι εργάζονται στην πόλη της Βέροιας προετοιμάζοντας την παράσταση “Ο Δράκος” του Εβγκένι Σβαρτς σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου για την καλλιτεχνική χρονιά 2019-2020. 

Η παράσταση προτείνει μια νέα προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο ανεβαίνουν οι παραστάσεις για παιδιά. Έναν τρόπο, που κινητοποιεί τη φαντασία των μικρών μας θεατών. Προτείνοντας μια νέα αισθητική, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο ζωντανό κι απαιτητικό κοινό.

Το εισιτήριο για τους μαθητές είναι  6€

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη – Ρούκ

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος              

Σκηνικά-Κοστούμια: Φανή Σκουλίκιδη-Μπουκουβάλα               
Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου                                                       
Μουσική: Χρήστος Συκιώτης                                                                            
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη                                                                          

Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής - Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου                                

Παίζουν οι: Μαρία Καραγκιοζίδου, Λία Μπάστα, Εύα Φρακτοπούλου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάρος, Γιώργος Χριστοφορίδης, Ευτυχία Σπυριδάκη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια πόλη κάπου στο παραμύθι, κάποτε στο λυκόφως του μεσαίωνα. Μια πόλη που εδώ και κάτι αιώνες, καταδυναστεύεται από έναν πανίσχυρο, υπολογιστικό, ολίγον μπλαζέ και απολύτως βέβαιο για τη θέση του στην κοινωνική ιεραρχία, δράκο, ο οποίος εκτός των υπολοίπων χαρακτηριστικών του, διαθέτει και τρία κεφάλια.

Κάποια στιγμή φτάνει στο χωριό ο Λανσελότος, ένας ιππότης, που αποφασίζει να αναμετρηθεί μαζί του. Το περίεργο είναι πως σ’ αυτή του την απόφαση δε βρίσκει κανένα σύμμαχο στους κατοίκους της πόλης. Ούτε καν την Έλσα, την κοπέλα που πρόκειται να θυσιάσει η πόλη στο Δράκο την τρέχουσα χρονιά. Ούτε τον πατέρα της τον Καρλομάγνο. Όλοι είναι αρνητικοί στην πιθανή αλλαγή του status quo και κυρίως ο Δήμαρχος της πόλης. Ένας μάλλον ιδιαίτερος χαρακτήρας, ο οποίος φέρει όλες τις νευρικές και παρανοϊκές νόσους, που γνωρίζει η επιστήμη, καθώς και μερικές, που δεν τις γνωρίζει. Ο μόνος σύμμαχος του Λανσελότου είναι ένας ομιλών γάτος. Κι ένας γάιδαρος εξίσου ομιλών.

Ο ιππότης ωστόσο δεν πτοείται. Και υποκινούμενος –εκτός από την επαγγελματική του συνείδηση- από τον έρωτά του για την Έλσα, αποφασίζει να προκαλέσει το Δράκο. Και μετά από μια επική μονομαχία μπροστά στα μάτια όλης της πόλης, καταφέρνει να του κόψει και τα τρία κεφάλια. Πλην όμως… τραυματίζεται θανάσιμα κι ο ίδιος.

Ένα χρόνο μετά. Επέτειος της μάχης. Νέος άρχων της πόλης είναι ο πάλαι ποτέ Δήμαρχος,  ο οποίος –τη συναινέσει της λαϊκής ετυμηγορίας- φέρει περιέργως και τον τίτλο του Δρακοκτόνου… Και πρόκειται να παντρευτεί και την Έλσα. Πλην όμως την κρίσιμη στιγμή, ο Λανσελότος, ο οποίος δεν είχε τελικά πεθάνει επιστρέφει για να (ξανα)σώσει την πόλη από το νέο δυνάστη. Φυλακίζει το Δήμαρχο, παντρεύεται την Έλσα, αναλαμβάνει την εξουσία, και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Σε μια πόλη επιτέλους ελεύθερη.

Ελεύθερη;       

Ο Εβγκένι Σβαρτς χρησιμοποιεί όλα τα συστατικά της παραμυθικής φόρμας: δράκος, ιππότης, κορίτσι, που πρέπει να σωθεί. Για να ξεδιπλώσει δια μέσου της ερωτήματα για την ελευθερία, την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, τα συστατικά ψεύδη που υιοθετεί μια κοινωνία για να μην διαταράξει την κανονικότητα και την ησυχία της, το πώς η στρεβλότητα όταν εμπεδωθεί προσλαμβάνεται ως καθολικά αποδεκτή νομοτέλεια.

Για το ποιες είναι οι αντοχές μιας ελευθερίας που δε συνοδεύεται από την ευθύνη της διαχείρισής και της διαφύλαξής της. Απηχώντας τη ρήση του Μπρεχτ από το Γαλιλαίο του: «Αλίμονο στην χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες». 

Για πληροφορίες, για τον προγραμματισμό και κλείσιμο ημερομηνίας παρακολούθησης της παράστασης μπορείτε να απευθύνεστε στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς της ΚΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Βέροιας   2331078140, & 142, κ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, κ. Εύθυμης Τουτουντζίδης.

 fax: 2331078101 και στο email: dipethever@yahoo.gr

View this gallery on Flickr