tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

2o Hμαθια Quality: Εντυπωσίασε η Ημαθία στο Ηράκλειο

Η Ημαθία ήταν φέτος η τιμώμενη περιοχή στο 4ο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2022 και που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Η συμμετοχή της Ημαθίας στην Κρήτη, έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, των Δήμων Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Ηρωϊκής πόλης της Νάουσας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας, μέσα από την δράση «Ημαθία Quality», μια στοχευμένη εξωστρεφής προσπάθειας, που στοχεύει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ημαθίας (τουρισμός, πολιτισμός, γαστρονομία, προϊόντα κλπ) και στην προβολή της τοπικής παραγωγής και των ανθρώπων της.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας και πλαισιωμένος από τους Δημάρχους Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη, Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Βέροιας, Λάζαρο Ασλανίδη.

Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών και Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Βέροιας Τάσος Παγούρας, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Όλγα Σαββίδου, οι Αντιδήμαρχοι Νάουσας Παύλος Αδαμίδης και Δώρα Μπαλτατζιδου, επαγγελματίες της Ημαθίας από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στη διάρκεια του τριημέρου του Ημαθία Quality, λειτουργούσε εκθεσιακός χώρος τουριστικής προβολής και τοπικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν θεματικές εκδηλώσεις τοπικής γαστρονομίας,  παρουσιάστηκε το Ημαθιώτικο Brunch, το Ρεβανί Βέροιας και το Μοσχάρι Ημαθίας καθώς και παραδοσιακές συνταγές από τοπικούς chefs και pastry chefs.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα εκλεκτά κρασιά της Νάουσας,  φρούτα, λαχανικά και κομπόστες Ημαθίας, πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β μεταξύ εκπροσώπων της Ημαθίας και της Κρήτης, διανεμήθηκε πλούσιο έντυπο ενημερωτικό υλικό τουριστικού περιεχομένου  (Ιστορία, παράδοση, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, φυσικές ομορφιές, χιονοδρομικά κέντρα κλπ) και προσφέρθηκαν αναμνηστικά και δώρα , Παράλληλα από τα  τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης, έγιναν σημαντικές αναφορές στον προορισμό Ημαθία. Στα ίδιο πλαίσιο, πιο αναλυτικά και πιο στοχευμένα σε  ότι αφορά τις πόλεις τους, οι Δήμοι Βέροιας και Νάουσας διοργάνωσαν παρουσιάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα με της προγραμματισμένες δράσεις του Ημαθία Quality, παρουσιάστηκαν και δρώμενά της πολιτιστικής μας παράδοσης, καθώς στην αποστολή συμμετείχε και ομάδα χορευτών που ζωντάνεψαν τα μοναδικά δρώμενα της περιοχής μας «Γενίτσαροι και Μπούλες (Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες από τη Νάουσα) και αυτό των  «Μομώγερων» (Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας και Σύλλογος «Αριστοτέλης» της Νέας Νικομήδειας), τόσο στον χώρο των εκδηλώσεων όσο και στους δρόμους του Ηρακλείου, κερδίζοντας τα χειροκροτήματα και τις εντυπώσεις του κοινού της πόλης.

imathia kriti15

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή πρώτη παραμονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις στα γραφεία τους, με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηρακλείου κ. Νικόλαο Συρηγονάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να τεθούν οι βάσεις μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δυο Περιφέρειες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το βράδυ του Σαββάτου, την επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων των «Ημερών γαστρονομίας 2022» και του Ημαθία Quality, τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και η κ. Αθηνά Αηδονά, αναπληρώτρια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα περίπτερα της Ημαθίας και γεύτηκαν μοναδικές παραδοσιακές λιχουδιές.

Στον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση έναρξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την απόφαση να φιλοξενήσουν την Ημαθία ως «τιμώμενη περιοχή» Ημαθίας και μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα «ενός άξιου Μακεδόνα οραματιστή που στη συμπεριφορά ταιριάζει απόλυτα με το τσαγανό και την ντομπροσύνη της Κρητικής Λεβεντιάς» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ακρίτες του Νότου της Ελλάδας εσείς, ακρίτες του Βορρά της πατρίδας μας εμείς συναντιόμαστε στο φιλόξενο νησί σας και είμαστε εδώ, μαζί σας, ως Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και ως τιμώμενη περιοχή στις φετινές «Μέρες Κρητικής Γαστρονομίας». Συμμετέχουμε σε τέτοιες εξωστρεφείς εκδηλώσεις φιλοδοξώντας να γίνουμε καλοί πρεσβευτές του τόπου μας. Να σας παρουσιάσουμε την Ημαθία, μια περιοχή γνωστή από την εποχή του Ομήρου, να σας φέρουμε κοντά με τα ιδιαίτερα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής μας, των σημαντικών αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων μας, των σύγχρονων υποδομών μας, να σας κεράσουμε κι από τις δικές μας νοστιμιές και να τσουγκρίσουμε μαζί τα ποτήρια, με τα δικά μας και τα δικά σας, πάντα στην υγεία όλων μας».

ΤΟ ΓΚΑΛΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Ντορέ, έγινε η επίσημη μεγάλη γαστρονομική παρουσίαση των γευστικών θησαυρών της Ημαθιώτικης γής στις Αρχές της Αυτοδιοίκησης, των φορέων του επιχειρείν,  του Τουρισμού του Εμπορίου και των ΜΜΕ της Κρήτης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Αθηνά Αηδονά, αναπληρώτρια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός,  ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου κ. Νικόλαος Συρηγονάκης, αντιδήμαρχοι Ηρακλείου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, τουριστικού πράκτορες, δημοσιογράφοι και μπλόγκερς.

Το δύσκολο έργο της προετοιμασίας των εδεσμάτων από τοπικά προϊόντα που αποτέλεσαν και την γαστρονομική ταυτότητα της Ημαθίας, ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν με τον πιο θεαματικό τρόπο οι Ημαθιώτες σεφ Πελαγία Μαργαρίτου του Εστιατορίου «Εκείμερος» στο Νέο Πρόδρομο με βοηθό τον μάγειρα Σταύρο Περπερίδη και υπεύθυνο σερβιρίσματος τον Σάββα Περπερίδη, ο σεφ Τάσος Ιακωβίδης του Εστιατορίου «Απ’ Αλλού» στη Βέροια, ο Βασίλης Λαφάρας του Εστιατορίου «Τέσσερις Εποχές» στη Νάουσα και η Χρηστίνα Μάλλιου με την οργανωτική πινελιά του Γιώργου Παλησίδη. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, άριστο, εισέπραξαν τα συγχαρητήρια όλων των παραβρισκομένων.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΗΜΑΘΙΑ…»

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης, στην ομιλία του στο επίσημο γκαλά, κάνοντας ειδικές αναφορές στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας , τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε η Ημαθία της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας, των δεκάδων μνημείων της αρχαίας εποχής, της Βεργίνας του Μανώλη Ανδρόνικου, των Αιγών που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας και της Σχολής του Αριστοτέλους όπου ο παγκόσμιος φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Είμαστε η Ημαθία των λαμπρών Βυζαντινών Εκκλησιών, των ιστορικών Μοναστηριών, του Βήματος του Αποστόλου Παύλου όπου δίδαξε ο Απόστολος των Εθών, της θαυματουργού Παναγίας Σουμελά και του Αη Γιώργη Περιστερεώτα, με τις άσβεστες μνήμες από τις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου.

Είμαστε η Ημαθία του πολιτισμού, της παράδοσης με τις πασίγνωστες Μπούλες της Νάουσας, με το θρυλικό «Κατσούλι» των γυναικών του Ρουμλουκιού. Με τις περίφημες παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας και τη μοναδική αρχαία εβραϊκή συναγωγή της, με τα ιστορικά βιομηχανικά μνημεία της Νάουσας και πολλά ακόμη.

Είμαστε η ερατεινή Ημαθία του Όμηρου και των θρύλων, με το όρος Πιέρια των Πιερίδων Μουσών, με το όρος Βέρμιο των μυθικών κήπων του βασιλιά Μίδα και με τον θεϊκό ποταμό Αλιάκμονα της αρχαιότητας.

Είμαστε κι εμείς ένας τόπος της πατριωτικής θυσίας, υπερήφανοι για το Ολοκαύτωμα της ηρωικής Νάουσας, στον τόπο μας γράφτηκε το έπος των Μυστικών του Βάλτου και του Μακεδονικού Αγώνα, από τον τόπο μας πέρασε η προέλαση του Ελληνικού Στρατού το 1912 για να προλάβει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας.

Είμαστε όμως και η σύγχρονη Ημαθία, τόπος φιλόξενος και γευστικός. Που σας περιμένουμε όλους με ανοικτή πρόσκληση, για να σας υποδεχθούμε παντού στις πανέτοιμες ξενοδοχειακές υποδομές μας, στα σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα μας, στα παραδεισένια πάρκα της Νάουσας, στη θάλασσα των ανθισμένων ροδακινιών της Βέροιας».

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα συμπεράσματα από τη συμμετοχή της Ημαθίας στις «Ημέρες Γαστρονομίας 2022» κρίνονται ως απολύτως θετικά και γόνιμα, ενώ είναι χαρακτηριστική και η σχετική δήλωση που  ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σισαμάκης σημειώνοντας: «Καλέσαμε την Π.Ε. Ημαθίας, στη λογική της αυθεντικότητας και τοπικότητας. Είναι μια περιοχή που έχει επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, με αρκετά προϊόντα ΠΟΠ, όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα κρασιά, το μοσχαρίσιο κρέας κ.τ.λ. ενώ παράλληλα διαθέτει πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά στοιχεία».

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η επιτυχία αυτής της δράσης, οφείλετε κυρίως στη μέγιστη συμβολή και συμμετοχή των επιχειρήσεων που, με τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που παρείχαν, συνέβαλαν καθοριστικά στην  δημιουργία και παρουσίαση μοναδικών εδεσμάτων σε όλες τις γαστρονομικές επιδείξεις του τριημέρου. Αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και να τις αναφέρουμε: Οι Συνεταιρισμοί  ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, ΑΛΜΜΕ, VENUS, η  Φάρμα Βεζύρογλου, τα Αλλαντικά Μπαντής, το Κτήμα Διαμάντη, τη Φάρμα Κουτσιώφτη – άρωμα, τη Φάρμα Μπουντζόλας, την Aspis, την Ενωση Οινοποιών Νάουσας, τον Συνεταιρισμό Vaeni, τις εταιρείες  Κήποι του Μίδα, Κανδύλας, Μελένιο λουκούμια, Tony και το Ζαχαροπλαστείο Lido

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69