tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για τη μη περαιτέρω συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 255/2022 απόφασή του αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με αγωνία παρακολουθεί το ζήτημα του τραπεζικού αποκλεισμού που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα ως απότοκο φαινόμενο μετά και τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που επηρέασε και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Την τελευταία δεκαετία οι Τράπεζες στη χώρα μας, κάτω από το βάρος της ριζικής αναδιάρθρωσης του κλάδου, διέκοψαν τη λειτουργία σε 2.300 καταστήματα ή κατά 57% με ανάλογη αριθμητική μείωση στον αριθμό των ΑΤΜ. Μόνο το 2021 και εν καιρώ πανδημίας οι Τράπεζες δε, διέκοψαν τη στρατηγική συρρίκνωσης του δικτύου τους και συνέχισαν στη διακοπή λειτουργίας σε 180 ακόμα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Οι παραπάνω μεταβολές είχαν ανάλογη επίδραση και στον αριθμό των εργαζόμενων που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκαν κατά 50% ή κατά 30 χιλιάδες περίπου.

Τα παραπάνω γεγονότα είχαν και έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας ειδικά των περιφερειακών και αγροτικών περιοχών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο απορρέει από μια σειρά θεσμικών εργαλείων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των πολιτών (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ρητά ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων η ύδρευση, η αποχέτευση, η ενέργεια ,οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι ψηφιακές επικοινωνίες.»

Υπό το παραπάνω πρίσμα ο επιχειρηματικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024 για απομείωση περαιτέρω 75 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει την πρόσβαση του πληθυσμού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε βασικές και ποιοτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας, συνεπάγεται αυτομάτως και συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας οικονομική ανισορροπία, ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και σε αυτές που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε νομού, όπως είναι η Βέροια.

Αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά τις ανάγκες της κοινωνίας για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από την επικείμενη εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων την περίοδο 2022-2027.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεμένες σε λογικές συρρίκνωσης, την ώρα που θα έπρεπε να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας».

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας αποφασίσει

• Να στηρίξει με το σχετικό ψήφισμά την προσπάθεια του Αντιπροσωπευτικού Σωματείου και όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, για να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων.

• Να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση και παρέμβαση σε όλους τους τοπικούς και θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας με στόχο την αναβάθμιση της παροχής και τη πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69