tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

«Όχι άλλος ηλικιακός και σεξιστικός ρατσισμός»: Μήνυμα από Βέροια για ισότητα και αξιοπρέπεια στην εργασία

Μια ουσιαστική και αποκαλυπτική εκδήλωση για τον ηλικιακό και σεξιστικό ρατσισμό στην εργασία διοργάνωσαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο Δήμος Βέροιας, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι πολλαπλές πτυχές των διακρίσεων που υφίστανται εργαζόμενοι και εργαζόμενες λόγω ηλικίας και φύλου, να συζητηθούν οι επιπτώσεις τους στη σωματική και ψυχική υγεία και να ακουστούν προτάσεις για μια κοινωνία και μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Σαφές μήνυμα από τους χαιρετισμούς

«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα οι γυναίκες υφίστανται σεξιστικό ρατσισμό στην εργασία τους», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, επισημαίνοντας πως «ο Δήμος Βέροιας με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και άρτια εκπαιδευμένο δυναμικό στηρίζει καθημερινά την προσπάθεια για άρση τέτοιων αδικιών».

Η πρόεδρος του «Έρασμου» Έλενα Καζελίδου σημείωσε με έμφαση πως «η θέση της γυναίκας στην κοινωνία αφορά όλους μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει η γυναίκα πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που, όπως είπε, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.

Ιδιαίτερα αιχμηρή η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας Έλενα Ατσάλου, τόνισε ότι «ο ηλικιακός και σεξιστικός ρατσισμός παραμένουν αόρατα προβλήματα» και πως «δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε σεβασμό». Υπογράμμισε πως «το πρόβλημα είναι συστημικό και ήρθε η ώρα να αλλάξει», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα: «Όχι άλλους αποκλεισμούς – όχι άλλο ρατσισμό».

Η Αθηνά Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, κατέθεσε την εμπειρία της από τον εμπορικό κόσμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων για ηλικιακό ρατσισμό, επισημαίνοντας πως «η άποψη ότι μια γυναίκα άνω των 50 είναι κουρασμένη είναι μύθος».

Καίριες παρεμβάσεις από τις εισηγήτριες

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τέσσερις γυναίκες-εισηγήτριες με ιδιαίτερη επιστημονική και επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Λίνα Παπαδοπούλου, Δρ. Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, ανέδειξε τις «πολλαπλές διακρίσεις βάσει φύλου και ηλικίας στην εργασία». «Μόνο με την Τουρκία μπορούμε να συγκριθούμε στην ανεργία των γυναικών», σημείωσε με νόημα, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα οι γυναίκες συχνά απασχολούνται σε αδήλωτη εργασία, ενώ τα φαινόμενα πολλαπλής διάκρισης – όπως το να είσαι γυναίκα και άνω των 50 – κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Υπογράμμισε πως «οι εργοδότες ακόμη ζητούν νεότερους εργαζόμενους», ενώ η νομοθεσία συχνά μένει στα χαρτιά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση, πρώην Επίτροπος Ε.Ε. και Υπουργός, μίλησε για την «ώσμωση των γενεών» ως προϋπόθεση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Επισήμανε πως «ο ηλικιακός και σεξιστικός ρατσισμός δεν λύνονται μόνο με νόμους αλλά με αλλαγή νοοτροπίας», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων μέσης ηλικίας που έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ζητήματα επιβίωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γυναίκες και την ανάγκη στήριξης μέσω βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και στα υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας στη χώρα μας.

Με τίτλο «Δεν είμαι ούτε πολύ νέα, ούτε πολύ μεγάλη – είμαι ικανή», η Δώρα Γούλα, επικεφαλής της Γραμματείας Ισότητας της ΓΣΕΕ και Γεν. Γραμματέας του ΕΚ Καρδίτσας, μίλησε για τον «αόρατο ρατσισμό που κοστίζει σε όλους». Αναφέρθηκε στις «παγίδες» που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, όπως η «παγίδα της μητρότητας» για τις γυναίκες 25-40 ετών και η «αορατότητα» των γυναικών άνω των 50, αλλά και στα φαινόμενα σεξιστικής παρενόχλησης και απαξίωσης. «Η εργασία είναι ζήτημα αξιοπρέπειας», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας πολιτικές και κοινωνικές δράσεις για την εξάλειψη των στερεοτύπων.

Η τελευταία εισηγήτρια, Καλλιόπη Μόσχου, Επαγγελματική Σύμβουλος και Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικεντρώθηκε στη «γυναικεία δύναμη στην πράξη», δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες σταδιοδρομίας και την προσωπική ενδυνάμωση. Υπογράμμισε πως η επικοινωνία και η αυτοπεποίθηση είναι καθοριστικά εργαλεία για να σπάσουν οι αλυσίδες προκαταλήψεων και αποκλεισμών.

Ο δημόσιος διάλογος και η ευθύνη όλων μας

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με το κοινό, με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και ανταλλαγή εμπειριών που κατέδειξαν πως τα ζητήματα αυτά παραμένουν δυστυχώς ακόμη επίκαιρα και απαιτούν συλλογική δράση. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δικηγόρος και εκδότης της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» Ζήσης Πατσίκας, ενώ υπεύθυνοι προγραμματισμού ήταν οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Χαλάτσης και Έλσα Φανάρα.

Η Βέροια έστειλε το δικό της μήνυμα: Ο ηλικιακός και σεξιστικός ρατσισμός δεν είναι ατομικό πρόβλημα αλλά ζήτημα θεσμών, κοινωνίας και συλλογικής συνείδησης. Και η προσπάθεια για ισότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

View this gallery on Flickr

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69