Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη βία και την παραβατικότητα από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Στην Πλατεία Δημαρχείου και την Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι επαγγελματίες της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί», υλοποιώντας δύο ξεχωριστές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εφήβων γύρω από το ζήτημα της βίας και των αποκλινουσών συμπεριφορών.
Κεντρικό στοιχείο των δράσεων αποτέλεσε ένα συμβολικό «δεντράκι», το οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να «καρποφορήσουν», γράφοντας μικρά μηνύματα ενθάρρυνσης για συνομήλικούς τους που βρίσκονται σε δυσκολία. «Δεν είσαι μόνος. Μπορείς να ξαναβρείς τον δρόμο σου. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, μίλα!» ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που στόλισαν το δέντρο, μετατρέποντάς το σε ζωντανό σύμβολο αλληλεγγύης και κατανόησης. Από τους 140 εφήβους που συμμετείχαν στις δράσεις, οι 85 άφησαν το δικό τους γραπτό μήνυμα, ενισχύοντας τον χαρακτήρα της συλλογικής προσπάθειας.
Στο πλαίσιο των δράσεων, οι έφηβοι μίλησαν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέροντας ως βασικότερο τη δια ζώσης και διαδικτυακή εκφοβιστική συμπεριφορά. Επισήμαναν ακόμη τη μείωση της ηλικίας πειραματισμού με ουσίες, κυρίως με κάνναβη, καθώς και την όλο και ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν και για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και για το χάσμα επικοινωνίας με τους γονείς, το οποίο συνδέεται συχνά με οικονομικές δυσκολίες και οικογενειακές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί», το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ ομάδων εφήβων, με διαχωριστικό παράγοντα την καταγωγή, γεγονός που εντείνει το κλίμα έντασης και, σε συνδυασμό με την αύξηση της οπλοκατοχής, εγείρει σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Όπως σημειώνουν, η επιθετικότητα που εκδηλώνεται είναι συχνά αποτέλεσμα απόγνωσης, η οποία πηγάζει από κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, έλλειψη επικοινωνίας και την αίσθηση ότι οι φωνές των νέων δεν ακούγονται.
Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στις υπηρεσίες παιδικής προστασίας, τις δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τα σχολεία και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση πριν η κατάσταση οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του έργου του Κέντρου Αρωγής και Ενδυνάμωσης Εφήβων, με τον οργανισμό να δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει και να ενισχύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες, διατηρώντας ανοιχτό έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας και στήριξης προς τους νέους.