tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παρεκκλήσι της Παναγίας Χαβιάρας στη Βέροια

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας τίμησε την Είσοδο της Παναγίας στο Ναό της Ιερουσαλήμ – στα Άγια των Αγίων – σε ηλικία μόλις τριών ετών, από τους γονείς της, για να αφιερωθεί στο Θεό. Η πρώτη αναφορά στο γεγονός αυτό γίνεται στο Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τιμήθηκε η εορτή – μία από τις δώδεκα μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας – στο παρεκκλήσι της Παναγίας Χαβιάρας στη Βέροια, που υπάγεται στο Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

Πρόκειται για μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του 15ου αιώνα, με ιδιαίτερα αξιόλογο ζωγραφικό διάκοσμο, που δυστυχώς δεν έχει δεχθεί τη φροντίδα της αρμόδιας υπηρεσίας. Μάλιστα, η κύρια πόρτα του ναού χρονολογείται από το 1492, σύμφωνα με τον έγκριτο βυζαντινολόγο Θανάση Παπαζώτο («Η Βέροια και οι ναοί της»).

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκαν Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Συνλειτούργησαν οι πατέρες Λεωνίδας Αφεντούλης και Χαράλαμπος Σταματίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι κυρίες που διακονούν με αφοσίωση το ναό πρόσφεραν στο εκκλησίασμα νηστίσιμα εδέσματα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν λείψανο του Ιωακείμ του Θεοπάτορος, του πατέρα της Παναγίας, το οποίο φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69