tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

ΚΟΥΚΟΥΤΕΓΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

access ban20

pistofidis ban1

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Γεύσεις Ημαθίας στην πλατεία Ωρολογίου

Στην καρδιά της Βέροιας, εκεί όπου η πλατεία Ωρολογίου γίνεται σημείο συνάντησης, άνοιξε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, μια γιορτή που έφερε πιο κοντά την τοπική γεύση, την παράδοση και την καινοτομία. Το Επιμελητήριο Ημαθίας, με την υποστήριξη των δήμων Βέροιας, Νάουσας και της Περιφερειακής Ενότητας, έστησε μια διοργάνωση που θύμιζε πανηγύρι της γεύσης και της δημιουργίας.

Από νωρίς, πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον χώρο, περπάτησε ανάμεσα στα περίπτερα, δοκίμασε προϊόντα, αντάλλαξε χαμόγελα με παραγωγούς και έμεινε με την αίσθηση μιας γαστρονομικής εμπειρίας που ξεπερνούσε τα όρια ενός απλού φεστιβάλ. Ήταν μια υπόσχεση ότι η Ημαθία μπορεί να σταθεί επάξια στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας.

Στο επίκεντρο, ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, μαζί με τοπικούς μάγειρες, έδωσε μια γευστική ερμηνεία της περιοχής. Με μοσχαρίσιο κρέας και την ξακουστή πιπεριά Αγίου Γεωργίου δημιούργησε πιάτα που ανέδειξαν τη δύναμη των τοπικών πρώτων υλών, αφήνοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την κουζίνα της Ημαθίας μέσα από νέες, δημιουργικές συνθέσεις.

Από κει κι έπειτα, η βόλτα στα περίπτερα έμοιαζε με ταξίδι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου σύστησε στο κοινό τη μαρμελάδα πιπεριάς, απροσδόκητη και αληθινά τολμηρή. Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας παρουσίασε τη γλυκιά δροσιά των φρούτων – ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια – και τη διάσημη κομπόστα ροδάκινου, που για δεκαετίες ταξιδεύει το όνομα της Ημαθίας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στις «Ιχθυοκαλλιέργειες Fish Farm» το κοινό δοκίμασε καπνιστή πέστροφα, ενώ στο περίπτερο «Κανδύλας» δεσπόζε ο φημισμένος χαλβάς, σύμβολο γεύσης και παράδοσης.

Το ταξίδι συνεχίστηκε με τα αρώματα των μελισσιών: ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Βέροιας κέρασε μέλια μοναδικής ποιότητας, ενώ η εταιρεία Adamelon παρουσίασε χειροποίητες δημιουργίες χωρίς ζάχαρη, βασισμένες σε μελισσοκομικά προϊόντα. Στο Κτήμα Σαρκατζή οι επισκέπτες δοκίμασαν βραβευμένα αμυγδαλοβούτυρα και φουντουκοβούτυρα, προϊόντα που γεννήθηκαν από τον πλούτο των ημαθιώτικων ξηρών καρπών. Το Ελαιοτριβείο Νταμπώση έφερε την ευωδιά του φρέσκου λαδιού και των προϊόντων ελιάς, ενώ η εταιρεία Βέρμιο γέμισε τον χώρο με την αλμυρή νοστιμιά των τυριών της.

Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δύο «ναυαρχίδες» της Ημαθίας: το ρεβανί και το κρασί. Ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Ημαθίας μοίρασε στους επισκέπτες κομμάτια από το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Βέροιας, ενώ ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νάουσας πρόσφερε ποτήρια γεμάτα με το περήφανο ξινόμαυρο, το κρασί που κουβαλά αιώνες ιστορίας και γεύσης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ με θέμα τον τοπικό οίνο, την προώθησή του και τις δυνατότητες να γνωρίσει ευρύτερα ο κόσμος τα ποιοτικά προϊόντα της Ημαθίας. Στόχος της συζήτησης ήταν να αναδειχθεί πώς ο οινικός πλούτος της περιοχής μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, να ενισχύσει τις πωλήσεις, αλλά και να αναδείξει τη διατροφική αξία του κρασιού, τα οφέλη του για την υγεία και τη θέση του στη μεσογειακή διατροφή.

Την οργάνωση ανέλαβε το Europe Direct της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Αντώνη Ζώκο. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Όλια Παναγιωτοπούλου, επικεφαλής του Europe Direct, ο Αθανάσιος Τόπης, διαιτολόγος – διατροφολόγος, ο Κώστας Γιάντσιος, δημοσιογράφος του Biscotto, και ο ίδιος ο συντονιστής, ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο γύρω από την αξία του τοπικού οίνου και τις προοπτικές του. Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων – παραγωγών, επαγγελματιών της γαστρονομίας, ειδικών υγείας και δημοσιογράφων – ώστε η Ημαθία να καθιερωθεί ως ένας ελκυστικός γαστρονομικός και οινικός προορισμός, με τον οίνο να αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της.

Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας ήταν μια ζωντανή γιορτή ταυτότητας, ένας ύμνος στη γη και στους ανθρώπους της. Με τον κόσμο να αποχωρεί χαμογελαστός και ικανοποιημένος, η Βέροια έδειξε ότι ξέρει να παντρεύει την παράδοση με το μέλλον.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Κυριακή και θα κλείσει με μελωδικό τρόπο, με τον υπέροχο Δημήτρη Μπάση και τη Βίκυ Καρατζόγλου!

View this gallery on Flickr

color feel banner

Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Γεωργοί, Αιτήσεις Gov/ΕΣΠΑ, Πληρωμές Λογαριασμών & άλλες υπηρεσίες

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69