tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Βασιλικής Ηλιοπούλου (φωτογραφίες)

Το νέο βιβλίο της Βασιλικής Ηλιοπούλου με τίτλο «Το Τέρας στο μετρό: μικρές και μικρότερες ιστορίες με τέρατα» παρουσιάστηκε, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος Χρήστος Σκούπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως, καθώς και στο συγγραφικό της έργο.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Βέροιας μίλησαν για τα διηγήματα της τελευταίας συλλογής της κας Ηλιοπούλου, με έναν φρέσκο και νεανικό λόγο. Οι μαθητές, Ελένη – Μανούσος – Ελένη – Λέμη – Κατερίνα – Αγορίτσα – Χριστίνα, αναφέρθηκαν σε ιστορίες που τους έκαναν εντύπωση, προσδιορίζοντας κατά τη γνώμη τους πιο είναι το ‘τέρας’ του κάθε διηγήματος, ενώ στη συνέχεια απεύθυναν ερωτήσεις στη συγγραφέα.

Η συγγραφέας είπε ότι ο καθένας διαβάζει ένα άλλο βιβλίο, φτιάχνει το δικό του βιβλίο, και τελικά ένα βιβλίο υπάρχει γιατί υπάρχει ο αναγνώστης. Για το συγκεκριμένο βιβλίο είπε ότι ήθελε να γράψει ιστορίες για την πόλη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το μετρό, χρησιμοποιώντας στιγμές ανθρώπων που παρατηρεί στην καθημερινότητά της.

Η μουσικός – συγγραφέας Πόπη Φιρτινίδου μίλησε για τις εντυπώσεις που τις άφησε η ανάγνωση του βιβλίου, λέγονατας «το Τέρας στο μετρό είναι μία συλλογή 17 ιστοριών, που συμβαίνουν όλες σήμερα, με μία μόνο εξαίρεση, συμβαίνουν όλες στη μεγαλούπολη. Οι πρωταγωνιστές ακροβατούν ανάμεσα στην ανθρωπιά και κάτι άλλο, όπως την απανθρωπιά ή έναν νέο εαυτό… Στα διηγήματα δεν υπάρχει θεματική σταθερά, ενώ οι ήρωες είναι απλοί ανώνυμοι άνθρωποι…».

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τους μαθητές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο της Ηλιοπούλου µιλά για τέρατα, παρόλο που δεν ανήκει στις ιστορίες τρόµου.
Τα τέρατά της είναι πλάσµατα που κατοικούν µέσα µας τιθασευµένα, αλλά, όταν η τάξη της καθηµερινότητας διασαλεύεται, αναδύονται και σέρνουν τον χορό.
Μιλά ακόµα για τη διαφορετικότητα στην όψη ή τη συµπεριφορά του Άλλου ανθρώπου που ταράζει και ωθεί στη διαδικασία τερατοποίησής του.
Έτσι που η αναπόφευκτη εµµονή στην εχθρότητα µετατρέπει σε τέρας και τον εχθρό του «τέρατος».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Βασιλική Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1948. Σπούδασε κινηματογράφο. Από το 1972 γράφει και σκηνοθετεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μεγάλου μήκους ("Το πέρασμα", 1990, "Με μια κραυγή", 1995) καθώς και μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Έχει επιμεληθεί επίσης εκπομπές για το Β΄ και το Γ΄ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Το πρώτο της βιβλίο, η νουβέλα "Η Λιούμπα και άλλα αρώματα", κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Εστία. Η συλλογή διηγημάτων της "Η καρδιά του λαγού" κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Πόλις. Το 2010 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της "Σμιθ" από τις εκδόσεις Πόλις. Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το µυθιστόρηµά της "Η άσκηση του Ροτ" και το 2017 οι ιστορίες με τίτλο "Το τέρας στο μετρό".

 
 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69