tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Jose Oriol Merrero Martine «Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό Στοιχείο» στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Γενικού Προξένου της Δημοκρατίς της Κούβας στην Ελλάδα, Jose Oriol Merrero Martine, με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό Στοιχείο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος, παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ελλάδα, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, οι εκδόσεις Τόπος και το Βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο», και πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Ο Δημήτρης Ταχματζίδης μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας χαιρέτησε και συντόνισε την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο και την προσωπικότητα του Χοσέ Μαρτί, ενώ πρόσθεσε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις δύνεται η ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας – Κούβας.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος.

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας πήρε τον λόγο και είπε ότι η Πρέσβειρα και ο Πρόξενος ήρθαν για τρίτη φορά στα μέρη μας καθώς αναπτύχθηκαν ανεξίτηλες φιλίες. Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου. Αναφέρθηκε στον φιλέλληνα συγγραφέα Jose Oriol Merrero Martine τονίζοντας ότι το βιβλίο είναι ένα δείγμα ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών δεν πρόκειται να σπάσουν. Αναφέρθηκε στον εθνικό ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, τον απόστολο της επανάστασης, όπως τον αποκαλούν οι Κουβανοί. «Το θαυμάσιο αυτό βιβλίο μας ανοίγει ένα παράθυρο για να γνωρίσουμε τον Χοσέ Μαρτί και τον λαό της Κούβας», είπε, ενώ έκλεισε την ομιλία του με στοίχους του Χοσέ Μαρτί.

Ακολούθησε η ομιλία της πρόεδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενίας Καβαλλάρη, η οποία μίλησε για την απεριόριστη αγάπη του συγγραφέα για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα κεφάλαια του βιβλίου και τι πρόκειται να διαβάσει ο αναγνώστης στις σελίδες του.

Συνόδευσαν με κείμενα – αποσπάσματα του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, οι Ελένη Καραγιάννη και Λευτέρης Κορυφίδης. Μουσικά πλαισίωσαν οι Πέτρος Ρίστας στην κιθάρα και Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο.

Η πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina απηύθυνε χαιρετισμό μέσω της μεταφράστριας Λουκίας Κωνσταντίνου. Μίλησε για όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, στις αρετές που χαρακτηρίζουν το βιβλίο και αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα.

Η κα Κωνσταντίνου μετάφερε επίσης το μήνυμα του Διευθυντή του εκδοτικού οίκου Τόπος, Βαγγέλη Γεωργακάκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Jose Oriol Merrero Martine, συγγραφέας του βιβλίου και Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

Στην μετάφραση τον βοήθησε η κα Κωνσταντίνου. Ο συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό τις σκέψεις του και την ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου. «Πρόκειται για την πρώτη έκδοση στην ελληνική γλώσσα. Είναι ένα βιβλίο 500 σελίδων που γράφτηκε στα ισπανικά κι έπειτα μεταφράστηκε. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απαιτήθηκε μεγάλη έρευνα, γράφτηκε με την κατάθεση της ψυχής του συγγραφέα, με ευθύνη και συνείδηση. Το βιβλίο αφιερώθηκε στο Ελληνικό Στοιχείο, την Ελλάδα την στιγμή που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση», είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο Δήμος Βέροιας προσέφερε στον συγγραφέα ένα λεύκωμα του δήμου και η κα Καββαλάρη πίνακες με θέμα την Επανάσταση, που φιλοτέχνησε ο κος Κοτζαερίδης.

Στο Φουγιέ ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.

Ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895), εθνικός ήρωας της Κούβας, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος, εκδότης, χαρισματικός δημοσιογράφος, μεταφραστής και επαναστάτης. Πολύγλωσσος, πολυταξιδεμένος και βαθιά διεθνιστής καθώς "πατρίδα του ήταν η ανθρωπότητα". Στα άρθρα του, που δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ισπανόφωνες εφημερίδες, καθώς και σε άλλα κείμενά του, συναντάμε εκατοντάδες αναφορές σε πρόσωπα, μυθολογικά και υπαρκτά, και τόπους της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτές οι αναφορές αποτέλεσαν την πρώτη ύλη της πρωτοποριακής μελέτης του Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες. Η αγάπη του Μαρτί για το "ελληνικό στοιχείο" δεν έχει σχέση με τον τυπικό "φιλελληνισμό", αλλά κυρίως είναι μια αναζήτηση του οικουμενικού και διαχρονικού χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, το έργο αυτό είναι μια τοιχογραφία του 19ου αιώνα, καθώς από τις σελίδες του περνούν ο λόρδος Μπάιρον, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Ερρίκος Σλίμαν, η Σάρα Μπερνάρ και άλλοι πολλοί. Από τη νεόδμητη γέφυρα του Μπρούκλιν, ταξιδεύει στη Θήβα την επτάπυλη, καθώς ο δημοσιογράφος "πρέπει να γνωρίζει από το σύννεφο μέχρι το μικρόβιο, από τον Ομάρ Καγιάμ μέχρι τον Παστέρ". Με αφορμή τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και τη μάχη των Θερμοπυλών, ο Μαρτί αποθεώνει την αντίσταση όλων των λαών στον ξένο κατακτητή, έναν αγώνα στον οποίο ο ίδιος έδωσε τη ζωή του πεθαίνοντας στη μάχη "με το πρόσωπο στραμμένο στον ήλιο".

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69