tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

«Η στιγμή και το στίγμα» του Γιάννη Μανέτα παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Γιάννη Μανέτα «Η στιγμή και το στίγμα» παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και οι εκδόσεις Κέδρος και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Πολυχώρο Ελιά.

Για τον άνθρωπο, Γιάννη Μανέτα μίλησε ο Μίλτος Χειμωνίδης. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα και στο θέμα του βιβλίου. Όπως και στο βιβλίο, η ανησυχία ενός καθηγητή για την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου, έτσι κι ο Γιάννης ανησυχεί για την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών για την έλλειψη πόρων και προσωπικού, για την κατάργηση υπηρεσιών, για πανάκριβα μηχανήματα που μένουν αδρανή με την έρευνα να είναι υποτυπώδης.

Το 2019 ήρθαν και πάλι στην Βέροια, για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μανέτα «Περί φυτών αφηγήματα» στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Ο συγγραφέας έχει συγγράψει 5 βιβλία από το 2010 και μετά. «Όποιος διαβάσει οποιοδήποτε από τα βιβλία του συγγραφέα, εγγυάται ότι δεν θα λείψει σε κανέναν το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γιάννης Μανέτας είναι ένας άνθρωπος με όραμα».

Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο η Δέσποινα Καρυπίδου. «Η ανάγνωση του βιβλίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είναι εμπνευσμένο και διαφωτιστικό. Από την αρχή του βιβλίου ο αναγνώστης υποψιάζεται τον προβληματισμό και την ανησυχία του συγγραφέα. Δεν μπορεί όμως να υποψιαστεί την πλοκή και τα θέματα που θα θιγούν όλα σχετικά με την συνολική περιπέτεια της ζωής.  Ούτε τα συναισθήματα που θα ξυπνήσει η ανάγνωση… Στο βιβλίο η πραγματικότητα αποτέλεσε έμπνευση για το μυθιστόρημα και το μυθιστόρημα αποτέλεσε έμπνευση από την πραγματικότητα… Είναι μία εμπνευσμένη ιστορία, με εξαιρετική μυθοπλασία. Ο χρόνος της ιστορίας δεν είναι γραμμικός... Οι χώροι όπου διαδραματίζεται η δράση είναι υπαρκτοί… Τα θέματα που θίγει το βιβλίο είναι επείγοντα και σημαντικά… Γέλασα, έκλαψα, σκέφτηκα σελίδα τη σελίδα τα πολιτισμικά πρότυπα της ιστορίας… Εσείς θα διαβάσετε μια μυθιστορία, με πλοκή, συναίσθημα, καθημερινούς ήρωες, όψεις του σήμερα, του αύριο και του χθες, καταστάσεις εδώ αλλά και αλλού, σκέψεις ανθρώπινες, γεγονότα πιθανά και ανθρώπινα, λόγια απλά αλλά διόλου απλοϊκά από το στόμα ενός επιστήμονα και λογοτέχνη, που μιλά πρωτίστως ως πολίτης…».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας – καθηγητής Γιάννης Μανέτας. Είπε ότι αυτά που άκουσε στην ομιλία της κας Καρυπίδου ήταν σαν να ήταν μέσα στο μυαλό του. Ήταν δύσκολη η θέση να εξηγήσει ποιος είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μανέτας. Μίλησε για τον καθηγητή Γιάννη Μανέτα που έκανε 45 χρόνια επιστημονική έρευνα και διδασκαλία. Μίλησε γι αυτό που τον τράβηξε προς την πεζογραφία. Όπως είπε έγραφε επιστημονικές έρευνες από τα 25 του έτη και βιβλία για φοιτητές, με μια ιδιαίτερη γλώσσα η οποία καταντάει στεγνή και ξύλινη. Σαν διανοητική εξάσκηση δοκίμασε να γράψει επιστημονική εκλαΐκευση, να μεταφέρει την «αλήθεια» που γνωρίζουμε για τον κόσμο στο ευρύ κοινό. Μέχρι που ανακάλυψε ότι αυτή του η ενασχόληση έγινε εξάρτηση, καθώς έγραφε σε μια γλώσσα απελευθερωμένη. Έγινε νέος συγγραφέας σε ηλικία 70+. Όσον αφορά το βιβλίο στάθηκε σε κάποιες κριτικές που γράφτηκαν γι αυτό. Το βιβλίο γράφτηκε το 2018, αλλά εκδόθηκε φέτος. Όταν γράφτηκε το βιβλίο «έβλεπε» κάποια πράγματα που επρόκειτο να γίνουν, τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν γράφτηκε μέσα στην φούρια της επικαιρότητας (πανδημία κορονοϊού). Το βιβλίο είναι πανεπιστημιακό. Οι ήρωές του είναι πανεπιστημιακοί. Το βιβλίο είναι διστοπικό, ήθελε να γελάσει ο αναναγνώστης διαβάζοντάς το. Για να γράψει κάποια κεφάλαια έκανε ρεπορτάζ, διάβασε επιστημονικές εργασίες ανθρωπολόγων και βιοτεχνολόγων. Τα πραγματολογικά στοιχεία του βιβλίου υπάρχουν ή πρόκειται να συμβούν.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γιατί ο γερο-Μοσχονάς, καθηγητής παλαιάς κοπής, έστειλε φοιτητές του να μελετήσουν τις ορμόνες της απάθειας και της επιθετικότητας των ανθρώπων του περιθωρίου στην κατάληψη της Αλκυονίδας;

Tι έψαχνε, άραγε, ο νεαρός ανθρωπολόγος στο γκέτο των αστέγων του κέντρου; Πώς η Μακρόνησος έγινε η Silicon Valley της Ελλάδας; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την εισαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο χρηματιστήριο; Ποιες συγκυρίες οδήγησαν τις τροχιές της ζωής του ανθρωπολόγου και των επενδυτών της Μακρονήσου (και κατοίκων του γκέτο των βορείων προαστίων) να συμπέσουν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, με κατάληξη έναν φόνο;

Μια ιστορία που αρχίζει το 2015 σε μια τράπεζα και τελειώνει το 2032, με τη φαιδρή εκκένωση του γκέτο των βορείων προαστίων της Αθήνας. Αλλά και μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε αρχίσει και να τελειώσει αλλού, αλλιώς ή άλλοτε, μια ιστορία χωρίς αρχή και τέλος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Μανέτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η στιγμή και το στίγμα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Προηγήθηκε το Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba (2017), από τις εκδόσεις Αιώρα. Επίσης έχει ασχοληθεί με την επιστημονική εκλαΐκευση, εκδίδοντας τα βιβλία Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (2010), Περί φυτών αφηγήματα: μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο (2014) και Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον: η λογική των βιολογικών συστημάτων (2018), όλα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69