tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» στην Βέροια (φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία», που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και η  ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, την Κυριακή 3 Οκτώβρη, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ, το  οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που έχει καταρτίσει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να τιμήσουν την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Το πρόγραμμα έχει πανελλήνια εμβέλεια και επιδιώκει να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις διαφορετικών συμφερόντων και παραδόσεων. Εκτός από την κεντρική έκθεση στην Αθήνα διοργανώνονται  εκθέσεις σε δέκα πόλεις της περιφέρειας, ανάμεσα τους και η Βέροια, η μοναδική συμμετέχουσα πόλη στην Κεντροδυτική Μακεδονία.

Οι εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» επανασυστήνουν στην κοινωνία των πολιτών το γεγονός της επανάστασης. Γεγονός όχι μόνο εθνικής σημασίας αλλά ευρύτερης Ευρωπαϊκής, καθώς οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου εθνικού και ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Παρουσιάζουν στο ευρύτερο κοινό τους μοναδικούς θησαυρούς της Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, επανασυστήνοντάς το.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αυθεντικά κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών, τα όπλα τους, προσωπογραφίες, ιστορικά έγγραφα, κι άλλα αρχειακά τεκμήρια, πολλές φορές ανέκδοτα και πρωτοεμφανιζόμενα δημοσίως.

Οι περιφερειακές δορυφορικές εκθέσεις, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις κατά τόπους συνθήκες του αγώνα, στα επιτόπια γεγονότα, στους ντόπιους αγωνιστές.

Η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» εστιάζει στη μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων, τόσο στην πνευματική προετοιμασία του αγώνα, όσο και στον ξεσηκωμό αυτόν καθ’ εαυτόν.

Στην συγκεκριμένη έκθεση συνεργάστηκαν με την ΚΕΠΑ, ο συλλέκτης Τάκης Μπάιτσης και η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εμπλουτίζοντάς την με όπλα και ενδυμασίες Μακεδόνων αγωνιστών, αλλά και με σπάνιες εκδόσεις Ελλήνων λογίων της εποχής του Διαφωτισμού.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, ο ιερέας και αρχιερατικός επίτροπος Μελίκης πατήρ Σωφρόνιος Φάκας

Ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας ’21 – Περιφερειακός Διευθυντής Εθνικής Τραπέζης Κεντρικής Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Στάσας

Ο Βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Ο Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Ο Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς

Ο Ναουσαίος συλλέκτης και συνεργάτης της ΚΕΠΑ στην εν λόγω έκθεση, Τάκης Μπάϊτσης

Η εκπρόσωπος της προέδρου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος – Επιμελήτρια έκθεσης, Νικολέττα Ζυγούρη

Με τους χαιρετισμούς ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τις επιμελήτριες της έκθεσης Νικολέττα Ζυγούρη και Αγγέλα Βιδάλη.

View this gallery on Flickr

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου του 2022, ενώ θα λειτουργεί για επισκέψεις Σχολείων και κοινού, από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

Μέρες και ώρες  Λειτουργίας:

Δευτέρα – Σάββατο  09.00 – 13.00

Δευτέρα – Τετάρτη 17.30 – 19.30

Περισσότερες πληροφορίες:  

2331078120 Γραφείο Προγραμματισμού ΚΕΠΑ

2331078100 Γραμματεία Χώρου Τεχνών

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69