tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εγκαινιάστηκε η πρωτότυπη έκθεση «Οι δρόμοι του βαμβακιού» στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (φωτογραφίες, βίντεο)

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η πρωτότυπη έκθεση «Οι δρόμοι του βαμβακιού» στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια.

Πρόκειται για μία έκθεση τριάντα έργων που φιλοτέχνησαν 15 καλλιτέχνες, απόφοιτοι των σχολών καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης Ιωαννίνων, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης.

Ο Θωμάς Λιόλιος μέλος της οργανωτικής επιτροπής χαιρέτησε την εκδήλωση και μίλησε για την ιδέα της έκθεσης, πως αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί παρακάτω, με την ελπίδα να γίνει θεσμός που θα δώσει υπεραξία στα προϊόντα (παράγωγα του βαμβακιού) του τόπου μας.

Ο Γιάννης Ναζλίδης μίλησε για το εκκοκκιστήριο του πατέρα του, που σήμερα το γνωρίζουμε ως Εκκοκκιστήριο Ιδεών και τον ρόλο που έπαιξαν τα εκκοκκιστήρια στην περιοχή μας, καθώς ήταν μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, δίνοντας δουλειά σε πολλές οικογένειες. Τέλος διάβασε ένα κείμενο που έγραψε για την έκθεση.

Η Μαίρη Ναζλίδου είπε ότι δεν υπάρχουν καταγραφές – φωτογραφίες από τα εκκοκκιστήρια της περιοχής μας. Αναφέρθηκε στην ιδέα της έκθεσης, στην βραδιά που είναι αφιερωμένη στους 15 καλλιτέχνες (δυστυχώς ο εικαστικός Λάζαρος Τσολαρίδης δεν είναι πια μαζί μας, καθώς έφυγε πρόσφατα από τη ζωή), για το πώς θα φωτιστεί ο λευκός χρυσός, το βαμβάκι του τόπου μας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά (80%).

Σε αυτό το σημείο διαβάστηκε μήνυμα του Υφυπουργού Οικονομικών – Βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, που λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Ευθύμιος Φωτεινός, ο οποίος εξέφρασε την στήριξη του σε αυτήν την δράση.

Τέλος, για την ιδέα της έκθεσης, τα έργα και την επίδραση που θα έχουν στους θεατές, μίλησε ο καθηγητής ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Χάρης Κοντοσφύρης.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που έδειχνε όλα τα στάδια που ακολούθησαν οι καλλιτέχνες (επισκέψεις σε βαμβακοχώραφα και εκκοκκιστήρια) μέχρι την σύλληψη της ιδέας τους για τη δημιουργία έργων τέχνης με θέμα το βαμβάκι. Το βίντεο επιμελήθηκε ο Άγγελος Ζορμπάς.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει ενάμιση μήνα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την μουσειοπαιδαγωγό Νίκη Φωτιάδου, θα γνωρίσουν το βαμβάκι, μέσα από ιστορίες, παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα δουλέψουν στον αργαλειό, με την εικαστικό Γιώτα Καρβουνιάρη.

View this gallery on Flickr

Το πρωινό της ίδιας ημέρας, η Μαίρη Ναζλίδου, συνοδευόμενη από την εικαστικό Γιώτα Καρβουνιάρη και την μουσειοπαιδαγωγό Νίκη Φωτιάδου, ξενάγησε εκπροσώπους του Τύπου της Ημαθίας, στην έκθεση, σε μια προσπάθεια φιλικής προσέγγισης και γνωριμίας.

View this gallery on Flickr

 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69