tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το πρώτο cd με αστικά τραγούδια της Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο ψηφιακός δίσκος (cd) με τα «Αστικά τραγούδια της Βέροιας» παρουσιάστηκε την Δευτέρα 13 Μαρτίου, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Για το cd μίλησαν επιφανείς συνάνθρωποι μας, με σημαντική συμβολή στα δρώμενα της πόλης.

Ο χοροδιδάσκαλος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας / Τμήμα Λαογραφίας Αθανάσιος Σταυρίδης αναφέρθηκε στο σκεπτικό δημιουργίας και στο χρονικό της παρούσας έκδοσης.

«Η καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της πόλης μας και κατ’ επέκταση η διάσωσή της ήταν ο σκοπός δημιουργίας αυτού του cd. Ιδιαίτερα σήμερα στις εποχές που ζούμε που όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα η διάσωση του τοπικού πολιτισμού είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ, όχι μόνο για όσους έχουν ζήσει βιώματα στο παρελθόν που θα ανακαλέσουν μνήμες, ήχους, εικόνες, αρώματα, συναισθήματα, αλλά και για όλους εμάς που έχουμε πληροφορίες γι αυτήν την εποχή μέσα από καταγραφές και διάφορες αναφορές. Επιπλέον μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής της ζωντανής μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου, έρχεται τώρα το cd για να καλύψει το κενό στη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού. Για την έκδοση επιλέχθηκαν 14 αντιπροσωπευτικά τραγούδια και σκο­ποί τόσο από τον κύκλο της κοινωνικής ζωής, κυρίως τραγούδια της αγά­πης, όσο και από τον κύκλο του χρόνου. Η συλλογή του υλικού ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Βασίζεται σε ηχητικά ντοκουμέντα του κορυφαίου ψάλτη και γνώστη της βυζαντινής μουσικής Κωνσταντίνου Βαφείδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, σε εκπομπές του κρατικού ραδιοφώνου και σε συνεντεύξεις πολιτών που είχαν γνώση της τοπικής παράδοσης της πόλης με σημείο αναφοράς την εξαίρετη λαογράφο της Βέροιας, την αείμνηστη Βούλα Χατζίκου που πρώτη παρουσίασε βεροιώτικους χορούς στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Πρόκειται για ένα cd καταγραφής τραγουδιών και μουσικής της Βέροιας και όχι η δημιουργία ενός εμπορικού cd με σκοπό το οικονομικό όφελος».

Για το χρονικό δημιουργίας του ψηφιακού δίσκου είπε «Η όλη προσπάθεια υλοποίησης του δίσκου ακτίνας ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με την επιλογή των 14 τραγουδιών - χορών και την μεταροπή τους σε παρτιτούρες από τον μουσικό κ. Καρβουνιάρη Πασχάλη. Ακολούθησε η επιλογή 8 επαγγελματιών μουσικών με επικεφαλής τον κ. Παζαρέντση Σταύρο που είχε ενεργό λόγο και άποψη καθ’ όλη τη διαδικασία εγγραφής του δίσκου. Επιπλέον δημιουργήθηκε από τα μέλη του τμ. Λαογραφίας μικτή χορωδία 23 ατόμων με σκοπό να υποστηρίξει χορωδιακά το δίσκο με επικεφαλής χοράρχη, το μέλος της ομάδας χορού την εκπαιδευτικό και μουσικό κ. Κωνσταντινίδου Χριστίνα. Ο δίσκος ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλές πρόβες μουσικών και χορωδών τον Ιούλιο του 2022 στο σύγχρονο στούντιο του κ. Παπαρουσόπουλου στη Μελίκη. Υπήρξαν αντικειμενικές και απρόβλεπτες δυσκολίες στην παραγωγή του έργου όπως: Πανδημία καθώς και ότι συμμετείχαν ερασιτέχνες χορωδοί. Ο ψηφιακός δίσκος συνοδεύεται από μικρό βιβλίο (booklet) με αναφορές στην μουσικοχορευτική παράδοση της Βέροιας, σύντομα βιογραφικά του Κωνσταντίνου Βαφείδη και της Λαογράφου Βούλας Χατζίκου, αναφορές στο πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου, τον χορό, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τέλος σχόλια για τα τραγούδια και τους χορούς του δίσκου».

Έπειτα ο Θωμάς Λιόλιος με θέμα εισήγησης "Πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει", αναφέρθηκε στην παράδοση και την δυναμική της, αλλά μέσα από μία απολύτως βιωματική και προσωπική ιστορία. Αφηγώντας την ζωή του, σαν παραμύθι, μίλησε για την παραδοσιακή μουσική και πως μεταφέρεται αυτή στην σύγχρονη εποχή. «...Η παραδοσιακή μουσική μεταλλάσσεται και πρέπει να είμαστε ανοικτοί, να είμαστε λίγο ροκ στην προσέγγιση, όχι μόνο στην μουσική, παντού», είπε κλείνοντας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δάσκαλος Θωμάς Δημητράκης που ανέπτυξε το θέμα «Αναμνήσεις από την παλιά Βέροια». Ο κος Δημητράκης μίλησε για την μουσική, την δημοτική και ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική που είναι άρρηκτα δεμένη και με τον χορό. Στην εισήγησή του έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε πρόσωπα και γεγονότα, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, στην μουσική και τον χορό που αποτελούν δύο εκφάνσεις της ζωής μας.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο Στέργιος Λιούλιας, που συμμετείχε ενεργά σε ένα κεφάλαιο, που αναφέρεται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Βέροιας. Επίσης έκανε και την φιλολογική επιμέλεια του δίσκου. Ο κος Λιούλιας αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα. Στην αποτύπωση στα τραγούδια της πόλης μας μιας παράδοσης που πάει στο παρελθόν στον 18ο αιώνα και συνδέεται με τους Φαναριώτικους λογοτεχνικούς κύκλους, και στην αποτύπωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο παραδοσιακό τραγούδι και το οποίο συνδιαλέγεται με την μουσική και τον χορό.

Η βραδιά έκλεισε με αστικά τραγούδια της Βέροιας. Συμμετείχαν οι μουσικοί: Ιορδάνης Κουτσιμανής – ούτι - τραγούδι, Βασίλης Γουδώνης – κανονάκι, Άννα Κουτσιμανή – λαούτο.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69