tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καθαρισμό της Τάφρου 66 ζητούν οι τοπικές κοινότητες που γειτνιάζουν με το ποτάμι (φωτογραφιες, βίντεο)

Δυο είναι τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινότητες που γειτονεύουν με την Τάφρο 66 και συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Βέροιας.

Όπως ανέφεραν οι κ. Ευθυμιάδης και Τοπαλίδης, πρόεδροι Πολυπλατάνου και Λιποχωρίου, το ένα πρόβλημα είναι η καλοκαιρινή μόλυνση που προέρχεται από την επεξεργασία του βιομηχανικού ροδάκινου και το άλλο είναι ο κίνδυνος πλημμύρας. Για το δεύτερο μάλιστα, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων ζήτησαν να καθαριστεί η τάφρος από τα δένδρα και την βλάστηση για να μην παρασυρθούν σε περίπτωση που κατέβει πολύ νερό και εμποδίσει την ροή.

Στην σύσκεψη αναδείχθηκαν τα προβλήματα αλλά δεν προέκυψε αποτέλεσμα που να δρομολογεί κάποια πράγματα. 

Από την πλευρά της Περιφέρειας που έχει και την ευθύνη καθαρισμού, η Νίκη Καρατζιούλα που εκπροσώπησε τον Αντιπεριφερειάρχη, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διαβεβαίωνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, ότι βρίσκετι στο στάδιο εκπόνησης μελέτη για έργο καθαρισμού της τάφρου και τέλος τόνισε ότι έχει γίνει μια παρέμβαση και καθαρίστηκαν γέφυρες της τάφρου.

Ο Δημήτρης Αβραάμ, αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, σημείωσε ότι πρόκειται να δημοπρατηθεί έργο καθαρισμού της τάφρου από την Περιφέρεια το οποίο θα δώσει λύσεις. Αναφορικά με την θερινή ρύπανση, σχολίασε ότι το οργανικό φορτίο που πέφτει το καλοκαίρι στην τάφρο, με την λετουργία των βιομηχανιών, είναι πολύ μεγάλο και αυτό δημιουργεί το πρόβλημα (δείτε στο παρακάτω βίντεο τις τοποθετήσεις της κ. Καρατζιούλα και του κ. Αβραάμ από την Περιφέρεια που έχει και την αρμοδιότητα καθαρισμού αλλά και του ελέγχου της ρύπανσης στην Τάφρο 66).

Ερωτήματα απάντησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τοποθετήθηκαν γύρω από τα ερωτήματα που τους έθεσαν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Παλαμούτης, είπε ότι δεν υπάρχει άμεσως κίνδυνος για πλημμύρες ενώ η υπάρχει πρόσβαση για επεμβάσεις στην τάφρο.

Η δασάρχης Βέροιας Ελένη Κατσανίδου και ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος τοπογράφος και εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας απάντησαν ότι δικαίωμα ξύλευσης λαμβάνουν μόνο κάποιος που είναι ιδιοκτήτης μιας έκτασης ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκύδρας σημείωσε ότι δεν ενδείκνυται η ξύλευση της παραποτάμιας περιοχής διότι υπάρχει κίνδυνος τα κλαδιά των δένδρων που θα μείνουν μέσα στο νερό να συγκεντρωθούν να μπλοκάρουν την ροή του νερού. Όσον αφορά την ρύπανση, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκύδρας σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να γίνουν πιο αυστηρά τα πρόστιμα διότι σήμερα συμφέρει μια βιομηχανία να πληρώσει το πρόστιμο από το να λειτουργήσει κανονικά τον βιολογικό καθαρισμό.

Σε ερωτήσεις που έγιναν, γνωστοποιήθηκε ότι στις 12 βιομηχανίες της Πέλλας που έγινε έλεγχος, η λειτουργία των βιολογικών ήταν εντός ορίων και στις 4 βιομηχανίες διαπιστώθηκε ότι μολύνουν. Στην Ημαθία, ελέγχθηκαν 8 βιομηχανίες και πρόβλημα ρύπανσης εντοπίσθηκε σε δυο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Στέργιος Μουρτζίλας πρότεινε σύσταση επιτροπής και συνάντηση με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη ενώ ο συνάδελφός του Απόστολος Νεστορόπουλος σημείωσε ότι χρειάζονται τακτικοί έλεγχοι και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη μόλυνση προέρχεται από την Πέλλα. Ο κ. Νεστορόπουλος είπε ακόμη ότι υπάρχουν οικισμοί που ρίχνουν χωρίς επεξεργασίας αποχετεύσεις στην Τάφρο 66 (Μέση, Κοπανός, Αγία Μαρίνα, τμήμα της Νάουσας).

Ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι στην επόμενη συνάντηση πρέπει να συμμετάσχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς που μπορούν να δώσουν λύσεις, όπως ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες των δυο νομών, οι δήμαρχοι και οι τοπικοί κοινοτάρχες.

Ο δήμαρχος Βέροιας μίλησε για μια προμελέτη που έγινε και αφορούσε την αξιοποίηση του επεξεργασμένου υλικού που προέρχεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς των βιομηχανιών για την άρδευση των χωραφιών.

Τέλος, η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου σημείωσε ότι πρέπει η Περιφέρεια να καταλάβει ότι τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι σοβαρά και πρέπει να τα χρηματοδοτήσει.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69