tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βέροια: Πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με θέμα «Δομές και Υποστηρικτικοί Φορείς στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση» (φωτογραφίες)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ που τιμάται στις 3 Δεκέμβρη, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ημαθίας διοργάνωσαν εσπερίδα με θέμα «Δομές και Υποστηρικτικοί Φορείς στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση».

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αρχής, της Εκκλησίας, φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικών και γονέων.

Χαιρετισμό απεύθυνε:

Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός, ο οποίος αναφέρθηκε στις λειτουργικές και παιδαγωγικές αλλαγές που έγιναν στα σχολεία. «Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση με το θεσμό της παράλληλης στήριξης, το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, και τους σχολικούς νοσηλευτές, τις υποστηρικτικές δομές, εντός κι εκτός σχολικού χώρου, το έργο που επιτελεί το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Ημαθίας, το οποίο συντονίζει και κατευθύνει τις παραπάνω λειτουργίες. Οι αλλαγές γίνονται σταδιακά στον χρόνο. Από την προσχολική αγωγή έως την ειδική αγωγή παρέχεται υψηλή εκπαίδευση, ώστε τα ΑμεΑ να έχουν ισότιμη ένταξη στην κοινωνία. Σε αυτό βοηθούν παράλληλα και σύλλογοι – σωματεία που επιτελούν θεάρεστο έργο. Τα βήματα είναι πολλά και αξιόλογα, η προσπάθεια θα συνεχιστεί». Κι έκλεισε τον χαιρετισμό του με το μήνυμα «ένα ακόμη βήμα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος από χθες».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμικό και υποστηρικτικό πλαίσιο, στα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν τα ΑμεΑ, τα οποία πρέπει να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση, την επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή στην κοινωνική-οικονομική-πολιτική ζωή της χώρας. «Η χώρα μας έχει αυξήσει και βελτιώσει το υποστηρικτικό πλαίσιο των ΑμεΑ. Στόχος της Ελληνικής πολιτείας είναι να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη, την αποκατάσταση και την εκπαίδευση, την απασχόληση και τις υποστηρικτικές δομές. Στην ΔΔΕ Ημαθίας λειτουργούν Ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΓΥΛ, τα οποία στοχεύουν στην ομαλή ένταξη των ΑμεΑ στο εργασιακό περιβάλλον. 150 μαθητές φοιτούν σε αυτές τις δομές. Επιπλέον πολύτιμο έργο παρέχουν και σύλλογοι για ΑμεΑ σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Σταματάς ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος είπε ότι η κοινωνία και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που έχουν αναλάβει αυτό το λειτούργημα θα πρέπει με λεπτότητα και ευγένεια ψυχής να προσφέρουν ίση τιμή και φροντίδα στα μέλη της κοινωνίας και κατ’ επέκταση στα ΑμεΑ.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Άγγελος Τόλκας τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναδεικνύονται προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση από την πολιτεία. «Εύχομαι να καταλήξουμε σε προτάσεις με συμπεριληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος, να μπορούμε ολιστικά να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, σε ένα συνολικό επίπεδο παρέμβασης, με ισότιμα μέλη, που θα μπορούν να προσφέρουν πολλά, με περισσότερες διεκδικήσεις σε μια πιο δοτική κοινωνία».

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, η οποία παρουσίασε τα σχολεία και τις δομές της περιοχής μας και το έργο που επιτελείται σε αυτά. «Ο Δήμος Βέροιας είναι δίπλα σε αυτές τις δομές και υποστηρίζει το έργο τους. Η κοινότητα των γονέων πρέπει να εμπιστευτεί αυτά τα σχολεία, τα οποία είναι τα καταλληλότερα για τα παιδιά τους, σε σχέση με τα σχολεία γενικής παιδείας. Να μην έχουν αμφιβολίες, να τα γνωρίσουν και να τα στηρίξουν έμπρακτα», είπε.

Ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Νίκος Νικολαΐδης, που συντόνισε και την εσπερίδα, μετέφερε τα μηνύματα του  Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Χαράλαμπου Παπαϊωάννου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, και του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Θωμά Μπαχαράκη.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι κεντρικοί ομιλητές της εσπερίδας. Μίλησαν κι ανέπτυξαν τα αντίστοιχα θέματα οι εξής:

- Νίκος Μπίνιας, Συντονιστής ΕΕ Ειδικής Αγωγής 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, «Η ένταξη των μαθητών/-τριών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα»

- Σάββας Ταϊλαχίδης, Προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ημαθίας, «ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.: Αποστολή, Αρμοδιότητες & Διασύνδεση με τη Σχολική Μονάδα»

- Χρύσα Μάνια, Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βέροιας «Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Η απάντηση της Διεπιστημονικότητας στην Εκπαίδευση μαθητών/-τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» 

- Άννα Ασλανίδου, Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Νάουσας, «Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.: Εγγυητής της ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της Εκπαίδευσης, των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και με εκπαιδευτικές ανάγκες»

- Κυριάκος Παπαγεωργίου, Διευθυντής του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Βέροιας, «Με  το βλέμμα στο μέλλον»  

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Δείτε την εσπερίδα στο κανάλι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στο YouTube.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69