tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Άνοιξε η αυλαία του Πανελλήνιου Συνεδρίου Φιλολόγων στην Βέροια (φωτογραφίες)

Στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή είναι αφιερωμένο το 48ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στην Βέροια.

Το ετήσιο συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με τη συνεργασία του Δήμου Βέροιας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Νοέμβρη, άνοιξε η αυλαία του συνεδρίου, με πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και την Κύπρο.

Θέμα του συνεδρίου είναι «Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922. Από την Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Τραγωδία».

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλλάρη η οποία και συντόνισε τις ομιλίες.

Αναφερόμενη στον τίτλο του συνεδρίου και στην Μικρασιατική Καταστροφή, είπε «Είναι ένα γεγονός που σημάδεψε την νεότερη ιστορία με αρκετά δυσάρεστες και επώδυνες συνέπειες, που ακόμη σκιάζουν το συλλογικό υποσυνείδητο. Το συνέδριο με την πλούσια θεματολογία του θα φωτίσει με την ψύχραιμη και διεισδυτική ματιά της Επιστήμης το ιστορικό γεγονός, στις οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές του πτυχές… μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις, μισαλλοδοξία… Επίσης, το συνέδριο θα συμβάλει στην συνολική ανάδειξη και αποτίμηση της Μικρασιατικής περιπέτειας καλύπτοντας το κενό της ελλιπούς βιβλιογραφίας  και μελέτης σε σχέση με άλλα γεγονότα… προσφέροντας στους φιλολόγους να εμβαθύνουν την ενασχόλησή τους με σημαντικές πτυχές της περιόδου αυτής, να εμπλουτίσουν την ιστορική γνώση…».

Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία της Προέδρου  της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Μαρίας Πεσκετζή, δ.φ., με τίτλο «κι η κουκουβάγια πάνω στα ρημάδια σκούζει: ποτέ πια… ποτέ πια… ποτέ πια…», Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου.

Η κα Πεσκετζή μίλησε παραστατικά για το πως η συλλογική μνήμη του ξεριζωμού πέρασε μέσα στην Τέχνη, στο έργο του Κοσμά Πολίτη και το ποιητικό έργο του Γιώργου Σεφέρη, και είπε κλείνοντας «…Να κρατήσουμε τα λόγια και των δυο στο μυαλό μας. Χρειαζόμαστε την ελπίδα τώρα περισσότερο από ποτέ».

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση που γίνεται στην πόλη μας. είναι μια χρονιά ορόσημο, 1922-2022. Αναφέρθηκε στην Μικρασιατική καταστροφή, τον ξεριζωμό, τους νεκρούς, τα ιερά της πίστης, τον λαμπρό πολιτισμό, αλλά στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ημαθία από την Μικρά Ασία, την Θράκη, τον Πόντο και τον Καύκασο. Περίπου 5.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εδώ φέρνοντας στις νέες τους εστίες την παράδοσή τους, την κουλτούρα, τις κοινωνικο-θρησκευτικές-πολιτισμικές πεποιθήσεις τους. Έκλεισε λέγοντας «οι Έλληνες είμαστε σπουδαίο έθνος, να μην επιτρέψουμε νέες συμφορές».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας  Αθανάσιος Αλατζόγλου, ο οποίος εξήρε το έργο των φιλολόγων και το ενδιαφέρον που θα έχει το πόρισμα των ερευνών που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων  Δημήτριος Ταλιαδώρος, ο οποίος είπε ότι τον τίτλο του συνεδρίου προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Αναφέρθηκε στην πανάρχαια κοιτίδα πολιτισμού στην Μικρά Ασία κι έκλεισε λέγοντας «να μην ξαναζήσει ο Ελληνισμός τέτοιες τραγωδίες».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελένης Χειμαριού. Η κα Χειμαριού αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και είπε ότι στο συνέδριο θα αναδειχθεί η επιβίωση του τραύματος με πρόσφατο την προσφυγική κρίση… μένει ζωντανή η τραυματική μνήμη. Αναφέρθηκε στην δράση και την προσφορά του Συλλόγου τους και τον δεσμό που τον ενώνει με την Βέροια και συγκεκριμένα με το Μουσείο Εκπαίδευσης Χρήστος Τσολάκης.

Ο συντονιστή Φιλολόγων του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας Παύλος Περπερίδης χαιρέτισε από καρδιάς. «Ως Φιλόλογος νιώθω μέγιστη ικανοποίηση για την δημιουργική προσφορά του εκπαιδευτικού, μάχιμου φιλολόγου, που ανταποκρίνεται σε όλα τα καλέσματα της εποχής… Το συνέδριο θα είναι θρέψη συναισθηματική και αναπόληση, ως απόγονος τρίτης γενιάς προσφύγων».

Η συντονίστρια Φιλολόγων του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας Βάνα Αγγέλη απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας ότι το φετινό συνέδριο έχει ιστορικό προσανατολισμό που συνδέεται χρονικά με τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και με το μέρος που πραγματοποιείται, ένα μέρος που ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες, απόγονοι των οποίων είναι πολλοί από τους συνέδρους. Εύχεται το συνέδριο να ενισχύσει τον διάλογο και τον αντίλογο, δίνοντας απάντηση στο «ποιοι», το «γιατί», το «πως» και το «εάν».

Χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο Φιλόλογος Θεόδωρος Τσούκλος, ο οποίος είπε «είμαστε όλοι μας σκληρά εργαζόμενοι σε μια εποχή που έχει δυσκολέψει… Το θέμα του συνεδρίου είναι χρονικά και ιστορικά επίκαιρο…».

Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησαν οι ενδιαφέρουσες συνεδρίες.

Δείτε δήλωση του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Μαργαρίτη:

Έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το συνέδριο μέσα από κανάλι της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων https://www.youtube.com/channel/UChr_pq0fZe-8wLbWTLoq6QA/streams

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ!

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69